Column: Eeuwig wat…? Eindeloos plukken van eeuwig moes

15 okt , 12:55 Columns
jessica1510
In voedselpark de Groene Long staat een lekkere en gezonde kanjer, waarvan maar niet geplukt wordt. Hij is prachtig groen met mooie grote bladeren, die zelfs in de herfst groen blijven en die je - totdat het gaat vriezen- zelfs het hele jaar kunt eten.
Toch kent niemand hem. Niemand plukt hem. Hij staat daar alleen maar een beetje mooi groen te wezen en iedereen loopt aan hem voorbij. Je zou het bijna zielig voor hem gaan vinden... Want deze kanjer, genaamd eeuwig moes, is een bijzondere plant. Hij bestaat al zo’n 2000 jaar in Europa en werd vroeger ook in Nederland veel gebruikt, maar we zijn hem een beetje vergeten. Dat is zonde!
column15102
Eeuwig moes is namelijk een vaste koolsoort. Dat klinkt heel normaal, maar dat is het niet. Want alle koolsoorten die je in de winkel koopt, zijn eenjarige. Zij worden elk jaar opnieuw vanuit een zaadje opgekweekt en later dat jaar uit de grond gehaald. Met eeuwig moes hoef je deze moeite helemaal niet te doen. Je plant hem één keer aan en je kunt er jaren van oogsten. Tegelijkertijd verstoor je -doordat je de plant niet uit de grond haalt- de grond niet en kan hij lekker doorgroeien tot ruim een vierkante meter groot en tot veertig jaar oud. Hij vormt geen kool, maar ziet eruit als een grote krop met stengels waaraan allemaal bladeren zitten. Je plukt de bladeren, deze groeien weer aan, je plukt ze een tijdje later weer, waarna ze weer aangroeien en je verse koolblaadjes kunt blijven plukken. Bijzonder, toch?
De smaak zit tussen savooiekool en witte kool in. Je kunt hem in allerlei gerechten gebruiken: van koolrolletjes tot omelet, quiche en wokgerechten. Of je maakt er -naar middeleeuws gebruik van keizer Karel de Grote- een lekker stamppotje van. Het zou super zijn als er niet meer aan deze kanjer voorbij gelopen wordt. Kom je hem plukken?
Eeuwig moes stamppotje
(voor 2 personen)
  • 400 gram eeuwig moes (te vinden op de grote permacultuurgrondwal in het voedselpark)
  • 500 gram aardappelen
  • Pakje spekjes of 200 gram walnoten (half pakje spekjes met 100 gram walnoten mengen kan ook)
  • Theelepel olie of braadboter
  • Klontje (room)boter
  • Scheutje melk
  • Zout
  • Peper
Schil de (kruimige) aardappelen en breng ze aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken. Was de eeuwig moes goed en ontdoe de bladeren van de meest stevige nerven. Snijd of scheur de bladeren in stukjes. Bak de spekjes in olie of (vloeibare) braadboter. Je kunt de spekjes ook vervangen door walnoten, of een combinatie van spekjes en walnoten maken. Wanneer de aardappelen nog ongeveer 5 minuten moeten koken, voeg je de eeuwig moes toe. Giet af en stamp het geheel door elkaar. Voeg naar smaak (room)boter, melk, zout en peper toe. Roer dan de walnoten en/of spekjes er doorheen en leg wat walnoten bovenop de stamppot en geniet van deze lekkere vergeten groente. Eet smakelijk!
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark De Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvaten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.45 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of www.langstraatmedia.nl/langstraat-fm/playerfm of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart
Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.