Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur.
Eetbare daglelies: maak er de blits mee!
Wist je dat er in voedselpark de Groene Long enorm veel lekkers te plukken is? Zomaar gratis en voor niets? Voor iedereen? Maar dan is het wel fijn als je weet wat er te eten is! Dat ga ik je in mijn aankomende columns en recepten -die iedere tiende van de maand op deze website te lezen zijn- allemaal uitleggen, zodat je heerlijk van het park en al haar overvloed kunt genieten. Daarnaast vertel ik hoe je -op basis van de permacultuurprincipes- leert samenwerken met Moedertje Natuur.
Daglelie
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen en je vertellen over de eetbare daglelie. “Maar, lelies kun je toch helemaal niet eten?”, hoor ik je al denken. Dat klopt. Deels. De meeste lelies, die met de botanische naam Lilium, zijn inderdaad niet eetbaar, maar de daglelie (Hemerocallis) is niet verwant aan de gewone lelie en is prima te eten. Hij smaakt een beetje naar lichtzoete ijsbergsla. Hij bloeit maar één dag, vandaar zijn naam. Gelukkig heeft deze plant vele nieuwe knoppen, met de komende tijd genoeg bloemen in diverse kleuren en formaten. Deze vind je in het voedselpark op de kleine permacultuurgrondwal in het geel, oranje en oranje-rood. Let er bij het plukken wel op dat je per geopende bloem plukt en niet per stengel, want het zou zonde zijn als je een hele stengel plukt en vervolgens de diverse ongeopende knoppen die daaraan zitten, weggooit. Je gooit dan immers eten weg.
De daglelie kun je zo uit de hand eten, als kleurrijke garnering bij een gerecht of door je salade. Of je maakt er een bijzondere gevulde snack van en maakt er de blits mee bij je vrienden. Hoe je dat doet, dat vind je in het recept hieronder. Zo vind je hier telkens jouw groene (en lekkere) inspiratie.
Tot volgende maand!
Recept gevulde daglelies (4 stuks)
Knip de kruiden in kleine stukjes en meng deze naar smaak met de roomkaas. Vul de daglelies er vervolgens mee. Afhankelijk van je voorkeur, gebruik je veel of weinig roomkaas. Je kunt de bladeren dichtvouwen met een prikkertje, maar je kunt ze ook open laten liggen, zoals voedselparkvrijwilliger Yvonne Tamminga deed. Het ziet er prachtig uit: