Brabantse gewelven, spektakel op hoogte

Foto:

Wat hoort niet in het rijtje thuis: acrobaat, metselaar en turnkampioen? Tot nog toe was het antwoord op deze vraag eenvoudig. Wie zou niet de metselaar hebben aangewezen? Het is niet gezegd dat een metselaar een atleet genoemd mag worden maar wie gewelven kan metselen moet tot de evenwichtskunstenaars worden gerekend. Tot de wereldtop behoorden zij die in Brabant tientallen kerken bouwden en zelfs het grootste gewelf in schoonmetselwerk van noordwest Europa realiseerden.

Ingenieurs en architecten bekwaamden zich in de 19e eeuw met vallen en opstaan in een sinds de middeleeuwen haast vergeten bouwtechniek. Zo vormde het Brabantse dorpje Oeffelt een kraamkamer. Nieuwe technieken, zoals de toepassing van gewapend beton, maken dat in 2014 weer haast niemand nog een ingewikkeld gewelf kan metselen. Gelukkig lieten de evenwichtskunstenaars ons nog een laatste meesterstuk na. Zo hoort in het rijtje Istanboel, Rome, Florence, Barcelona ook zeker Dongen thuis.
Acrobaten, turnkampioenen en metselaars zijn van harte uitgenodigd maar ook ieder die meer wil weten over de bloeitijd van de gewelfbouw en de magie van de bouwwijze. Wie niet alleen wil toekijken kan ook zelf experimenteren met boogjes en gewelven.
Ranko Hamelinck, bouw- en heemkundige, neemt ons mee langs meesterstukjes van gewelfbouw in Brabant. Een bevlogen verteller die aan de hand van afbeeldingen en voorwerpen het publiek onderdompelt in de wereld van deze elegante bouwtechniek en historie.
18 juni 2014, 20.30 u. in de Cammeleur te Dongen. Toegang gratis.
Foto boven: gewelven in de Hubertuskerk te Dongen-Vaart