Concertdrama in Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 10 maart vertoont Cinemaclub Dongen de Amerikaanse film A late Quartet in het Dongeparktheater van de Volckaert. 

Het vijfentwintigjarige jubileum van het wereldberoemde strijkkwartet ‘The Fugue’ wordt gevierd met een speciaal concert. Een mooi moment voor Peter, de oudste van het stel, om eruit te stappen. Althans, zo wil hij het graag doen overkomen. Ondertussen is hij eigenlijk bang en gefrustreerd dat het musiceren op korte termijn niet meer mogelijk is als gevolg van de ziekte van Parkinson. Dit maakt bij de overige drie leden een hoop emoties los en laat hen nadenken over hun eigen positie binnen de groep. Het drama stapelt zich langzaam op en het voortbestaan van ‘The Fugue’ wordt ineens heel onzeker. Is hun liefde voor muziek genoeg om de ego’s aan de kant te zetten en het strijkkwartet te redden?

Ziehier in een notendop een van de laatste films van acteur Philip Seymour Hoffman, die op 2 februari jl. overleed.
Bijna vijfentwintig jaar lang zijn de zaken hun gang gegaan en verliep alles in harmonie. Maar nu er binnen deze vastgeroeste formule iets verandert, valt alles ineens uit de toon. Er wordt geruzied over posities binnen het kwartet, over persoonlijke relaties onderling en over de plek die muziek inneemt binnen het leven van de individuen. Regisseur Zilberman laat de hoofdpersonages vechten en de vraag is of ze de weg terug naar harmonie nog wel kunnen vinden. Is dat al moeilijk bij een relatie tussen twee personen, probeer dan vier partijen maar eens in het gareel te krijgen. Hij heeft A Late Quartet gebaseerd op de verhalen rondom relaties binnen drie bestaande strijkkwartetten en heeft een vierde strijkkwartet uitgebreid bestudeerd en gefilmd. Dit heeft hij samen met acteurs weten om te zetten tot een zeer overtuigend geheel. Geen minuut is het niet geloofwaardig dat de acteurs echt deze strijkinstrumenten kunnen bespelen. Om zo echt mogelijk over te komen namen de acteurs lessen en leerden ze goed genoeg spelen om korte stukjes voor de camera te kunnen opvoeren. Christopher Walken overstijgt zichzelf in de rol van Peter, die anders is dan het stereotype dat hij vaak speelt. Hij is wijs, kalm, maar binnen die kaders ook perfect gedoseerd gefrustreerd. Zijn reactie op het nieuws dat hij Parkinson heeft is een briljante ‘wow’. A Late Quartet toont daarmee een prachtig spel, zowel op acteer- als muzikaal gebied.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 4,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. 
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl