VV Dongen rolt TOP op na 2-0 achterstand

De 2-3 in de 63e minuut werd als een bevrijding gevierd. Daarvoor stond VV Dongen te schutteren en ging zelfs met een 2-0 achterstand de rust in. De aanstaande kampioenen herstelden zich fantastisch en wisten de opgelopen achterstand binnen 18 minuten te repareren.

Uitgerekend degradant TOP deed VV Dongen ongemeen pijn door brutaal uit de startblokken te komen en met twee flitsende aanvallen het collectief uit Dongen uit balans te brengen. Armin Alibasic en Gijs Appeldoorn zorgden ervoor dat de 400 meegereisde supporters uit Dongen akelig stil werden. Hun doelpunten in de beginfase van de wedstrijd werden in het tweede gedeelte weggepoetst door een gebeten VV Dongen. De eindstand van 2-4 was nog geeneens geflatteerd en TOP mocht blij zijn dat het niet volledig werd afgeslacht.

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor clubman Jozef Oomens die in de nacht van zaterdag op zondag op vredige wijze van ons is heengegaan. Een prachtig eerbetoon aan Jozef, die op vele fronten binnen VV Dongen actief was.

Ondanks de dramatische start van de gespannen VV Dongen spelers wisten ze toch telkens voor het doel van Roel Kuilder op te duiken. In de eerste helft waren er open kansen voor Jorik Mijnhijmer. Remon Koenen en Tom Kolkert. Het leek alsof VV Dongen hun tegenstander dermate onderschatte waardoor er vooral verdedigend niet scherp genoeg werd opgetreden. Binnen 15 minuten wisten Alibasic en Appeldoorn keeper Jordy Zielschot in een mineurstemming te brengen. Het eerste doelpunt van TOP kwam voort uit een snelle verplaatsing van de bal naar de rechterkant van het veld. De voorzet werd in de korte hoek door Alibasic binnengeschoten. VV Dongen zou wakker geschud moeten zijn, ware het niet dat bij een volgende aanval van de degradanten TOP-aanvaller Appeldoorn keeper Zielschot verschalkte met een lepe kopbal. Zielschot stond net iets tever voor zijn doel waardoor Appeldoorn over hem heen kon koppen. “Ze weten het niet meer !!” was de provocerende tekst die de assistent-trainer van TOP wist te melden toen bleek dat VV Dongen telkens een stap tekort kwam op het middenveld. VV Dongen speelde middelmatig en de meegereisde supporters wisten niet wat ze zagen.

dongen02052

De immense stilte langs de kant van de lijn sprak boekdelen en op het veld was het niet anders. De gezichten van de Kanaries verbleekten tot grijze Mussen, maar gelukkig waren er een aantal spelers die hun team op sleeptouw namen. Met name Paul van Zon, die wederom de rechtsbackpositie mocht invullen spoorde zijn team aan en lepelde de ene na de andere bal in het zestienmetergebied van TOP. De spitsen van VV Dongen waren ongelukkig in de afwerking en de onmacht was op de gezichten terug te lezen. De eerste helft had met 2-2 afgesloten kunnen worden maar goalgetter Jorik Mijnhijmer faalde tot twee keer toe bij open kansen.

Hoe anders was het tweede gedeelte. Trainer Ron Timmers haalde middenvelder Glenn Kools naar de kant en posteerde Paul van Zon op de linkerkant van het middenveld waardoor Floris Wouters vanaf rechtsachter zijn werk mocht doen. Remon Koenen verhuisde van de rechtsbuitenpositie naar het middenveld en invaller Mart van Bree nam de plaats in van Koenen. Timmers’ ingrepen en de daarbij horende donderspeech zorgden voor hernieuwd elan. Nog geen minuut na de aftrap wist Mijnhijmer een voorzet vanaf links richting eerste paal te sturen. Tom Kolkert was er als de kippen bij en passeerde Kuilder in de korte hoek.1-2 in de 46e minuut).

Daarna ging het rap bij VV Dongen. “Ik zei al tegen Remon Koenen dat het binnen twintig minuten 2-3 zou staan. We konden de stormloop van VV Dongen niet aan. De druk was zo enorm dat het niet meer te houden was.” Een speler van TOP stond na de wedstrijd nog na te hijgen van zoveel geweld. “We wisten dat VV Dongen zou komen en we hoopten dat we het twintig minuten zouden volhouden, want dan zou het een ander verhaal geworden zijn, maar na de snelle 2-1 kon je op je vingers uittellen dat wij niet bij machte waren om dit af te stoppen.”

Verdediger Mitchel van der Stappen bevrijdde zijn team dor een rebound binnen te knallen (2-2 in de 50e minuut) en een corner binnen te koppen (2-3 in de 63e minuut)
In een tijdsbestek van 18 minuten overdonderde VV Dongen TOP volledig en mocht men in Oss blij zijn dat het daarbij bleef. Pas toen Jaap van der Waarden zijn opwachting maakte voor Jorik Mijnhijmer was het helemaal gedaan met TOP. Zijn invalbeurt zat vol van glans. Hij won al zijn duels en zocht op het juiste moment de diepte. Pas hersteld van een ernstige virusziekte liet hij zijn waarde(n) zien. Na een prachtige steekbal van Remon Koenen op de lopende van der Waarden was hij niet zelfzuchtig en bediende Paul van Zon op maat. Het droge maar vooral heerlijke schot van de linkspoot vloog langs de verslagen Kuilder. De 2-4 was terecht op basis van kwaliteit en volharding. Volwassenheid mag daarbij niet vergeten worden. Een trouwe supporter van VV Dongen pijnigde de assistent-trainer van TOP nog even met de woorden: “Ze weten het niet meer!” Voetbal kan soms ongenadig hard zijn, maar het was wel de waarheid.

Volgende week 8 mei mag de supportschare en het team weer naar Oss om het op te nemen tegen OSS 20. VV Dongen heeft een voorsprong van zes punten op concurrent EHC, die met 1-0 wisten te winnen van Blauw-Geel 38, en met twee duels te gaan heeft VV Dongen dus nog maar een punt nodig om zichzelf te kronen tot Kampioen van de Hoofdklasse B.

Er rijden bussen. U kunt zich aanmelden via [email protected]. Bij een eventueel kampioenschap zullen er diverse activiteiten op stapel staan. Houdt de website van VV Dongen in de gaten

Tekst Frank van Heteren / Foto’s: Jeffrey Oomens