Hulp bij Huishouden blijft vragen oproepen

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

De regelingen voor Hulp bij Huishouden blijven vragen oproepen in de gemeenteraad. Het CDA en het Democratisch Podium vroegen tijdens de raadsvergadering opheldering aan wethouder Piet Panis over de uitkomsten van de keukentafelgesprekken en de HHT-gelden (Huishoudelijke Hulp Toelage).

Vreemde constructie
Mensen die een indicatie hebben voor meer dan drie uur huishoudelijke hulp, moeten sowieso de eerste drie uur helemaal zelf betalen, want die worden gezien als ‘algemeen gebruikelijk’. Voor de extra toegekende tijd, geeft de gemeente een financiële tegemoetkoming. Die extra hulp wordt verzorgd door Actief Zorg, maar mensen die daarvan gebruik maken zijn dan ook verplicht die eerste drie uur via Actief Zorg af te nemen. Het CDA vond dat een vreemde constructie. Waarom mag iemand die drie uur niet door mantelzorgers ( die meestal veel minder of helemaal geen geld vragen) in laten vullen, zo wilde het CDA weten. Wethouder Panis gaf aan dat het hier puur om praktische redenen gaat. ‘Actief Zorg kan niemand inzetten voor een half uur of een kwartier. Dat is bedrijfsmatig niet haalbaar. Vandaar dat het op deze manier moet.’

Toelage Huishoudelijke Hulp
Martin Montens van het Democratisch Podium had vragen over de HHT-gelden (Huishoudelijke Hulp Toelage). Iedere gemeente heeft van het rijk geld gehad om mensen financieel bij te springen in de kosten voor hulp bij Huishouden.  ‘Waarom zijn de cliënten die hiervoor in aanmerking komen niet geïnformeerd? Cliënten moeten nu het hele bedrag zelf betalen. Sommigen komen daardoor ernstig in de problemen en haken af. De HHT-gelden zijn nu juist beschikbaar gesteld om dat te voorkomen. Dus wanneer kunnen mensen hierover beschikken’.  Volgens wethouder Panis gaat dit ‘binnen afzienbare tijd’ gebeuren. ‘Deze regeling wordt regionaal aangepakt. Gewoon om praktische redenen. De regeling is nu zo goed als klaar. De gelden worden verrekend als een korting op de eigen betaling. De cliënten krijgen dus gewoon korting op het tarief’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen