Natuurlijk Klein Dongen wint Agrifoodpluim voor omschakeling naar biologische glastuinderij

10 okt , 16:02 Zakelijk
afp
‘De grond is heilig voor ons’, zegt Alfons van den Hoek, en zijn vrouw Henriëtte knikt instemmend. Ze doelen op de 9 hectare grond aan de Klein Dongenseweg in Dongen waar hun bedrijf gevestigd is. Natuurlijk Klein Dongen krijgt van de provincie een Agrifoodpluim voor de inspirerende omschakeling van gangbaar glastuinbouwbedrijf naar biologische glastuinderij.
Alfons van den Hoek kwam op dit perceel ter wereld, Henriëtte Beerens werd geboren in deze zelfde straat (‘en daar zaten maar twaalf dagen tussen’, voegt Henriëtte er trots aan toe). Deze grond kennen ze dus door en door. Die is hen dierbaar. Die is nauw verbonden met hun persoonlijke geschiedenis.
Er is nog een andere reden waarom ze de grond ‘heilig’ noemen: de overstap die Natuurlijk Klein Dongen in 2016 maakte van gangbaar telen naar biologisch telen. Want biologisch telen betekent dat alles groeit vanuit de grond, dat je geen kunstmest of chemische gewasbescherming gebruikt.
Geduld en vertrouwen
‘Het geheim van biologisch telen? Geduld. En vertrouwen’, weet Henriëtte. Alfons legt het uit: ‘In de winter rijden we een flinke laag compost in en die wordt door het bodemleven de grond in getrokken. Dan komen de nutriënten ofwel voedingsstoffen vrij voor de groenten- en fruitplanten. Dat is een heel traag proces. Dat vergt geduld.’ En waarom vertrouwen? Henriëtte: ‘Wij mensen willen altijd de regie houden, maar bij biologisch telen moet je soms even afwachten wat de natuur nou bedoeld had. Je moet vertrouwen op de natuur. Die lost alles op. Maar je moet het durven loslaten, het laten gebeuren.’
Van alles bijgekomen
In eerste instantie kozen ze voor tomaat, paprika en komkommer. Dat zijn tot de dag van vandaag de hoofdteelten van Natuurlijk Klein Dongen. Die verkopen ze niet meer op de veiling, zoals vroeger, maar aan een Belgische groothandel in biologische producten. Daarnaast ligt een deel in de eigen winkel en gaat een kleiner deel naar de regionale webshop Goei Eete en Goeie Kost.
Inmiddels zijn er allerlei activiteiten bijgekomen die ‘de heilige grond’ mogelijk maakt. Denk aan een voedselbos, een fruitbomenboomgaard, een walnotenboomgaard en een moestuin (biologisch, natuurlijk!). Alle producten (appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien, bessen, sla, courgettes, et cetera) worden sinds 2019 verkocht in de winkel van Natuurlijk Klein Dongen. En natuurlijk vind je in deze winkel ook ‘Henriëttes ambachtelijke biologische basissaus’ die ze al sinds 2011 maakt. Die tomatensaus werd een instant succes en leidde tot de bouw van een keuken, kookworkshops, andere groepsbijeenkomsten en rondleidingen op het bedrijf.
Omschakeling van gangbaar naar biologisch
Zo veranderde Natuurlijk Klein Dongen van een gangbaar glastuinbouwbedrijf in een biologische glastuinderij met heel veel groenten. Alfons en Henriëtte haken al sinds 2016 in op een trend die fors groeit: steeds meer consumenten herkennen en waarderen het verschil tussen biologisch en niet-biologisch eten. Bij Natuurlijk Dongen is iedereen welkom, óók in de kassen: ‘Boeren en burgers kunnen bij ons gewoon binnenlopen.’ De provincie Noord-Brabant heeft veel waardering voor de manier waarop Henriëtte en Alfons van den Hoek een bedrijf opbouwden dat geheel gestoeld is op biologische teelt. Die waardering isdus deze week uitgedrukt met het uitreiken van een Agrifoodpluim.
Natuurlijk Klein-Dongen
Na de feestelijke uitreiking van de Agrifoodpluim verzorgde Alfons van den Hoek voor de aanwezige gasten, waaronder gedeputeerde Marc Oudenhoven, burgemeester Hans Slagboom en wethouder Kees de Jong een rondleiding door de kas, het voedselbos en de winkel. Daarna stelde burgemeester Hans Slagboom, die erg onder de indruk was van wat hij gezien had, de nieuwe website in gebruik: www. natuurlijkkleindongen.nl, een frisse en overzichtelijke website waar alle activiteiten van Alfons en Henriette de aandacht krijgen die zij verdienen. "Alle bedrijfsonderdelen hadden een eigen naam. Vanaf vandaag valt alles onder één noemer:  'Natuurlijk Klein-Dongen'. Dat geeft de bezoekers veel meer duidelijkheid" aldus Alfons.