Dongen legt Halsteren wil op en wint topper

Twee van de vier koplopers van de Vierde Divisie hadden zaterdagavond geen punten laten liggen. Zowel Goes als Achilles Veen wonnen hun wedstrijd. Dus was het zaak voor Dongen om uit bij Halsteren ook de volle winst te pakken om lekker in de race te blijven.

Door: Piet Scheepers

En….ook om de tweede plaats te blijven handhaven. De ziekenboeg was aan beide zijden goed gevuld. Ondanks dat kon de technische staf van VV Dongen een prima gemotiveerd elftal de wei in sturen. In het doel maakte Swen Heystee weer zijn opwachting. Op een paar prima ingrepen na, had hij een rustige middag. Om in keepersjargon te spreken: toen ik hem feliciteerde met deze ‘Clean Sheet’, lachte hij breeduit: “Toch wel lekker, dit!” Ja, en wie was niet tevreden na dit resultaat? Dongen rekende, net als in de thuiswedstrijd, de tweede helft met Halsteren af. Het viel de ploeg, met name Halsteren trainer Erwin de Nijs niet mee. “Ontluisterend hoe ver
wij na rust terugvallen.” “In de play-offs, Halsteren heeft de tweede periode binnen gehengeld na een prima serie, zal het echt anders moeten,” weet aanvoerder Jelle Voermans teleurgesteld te vertellen. Dit zijn gewoon complimenten voor de spelers van VV Dongen.

De eerste helft was een open wedstrijd waarin twee teams wilden voetballen. Halsteren kwam geladen uit de startblokken. Het eerste wapenfeit was een vrije trap in de eerste minuut. De van links indraaiende voorzet vloog tussen verdediging en doelman Heystee naast het doel. Dongen nam het initiatief na enkele plaagstootjes van Halsteren. Zo kon Heystee zijn kwaliteiten tonen toen Jordy Buijs een lob van ver de Dongen doelman probeerde te verassen. Heystee tikte de bal net over de lat. Daarna kon de thuisploeg geen potten meer breken. Na ruim twintig minuten kreeg Dongen de mogelijkheid om de score te openen. Tot tweemaal toe wist Halsteren goalie Mike Giannotta de kopballen onschadelijk te maken. Halsteren werd ver teruggedrongen op eigen helft. Hierdoor moest de ploeg wel de lange bal gaan hanteren. Deze waren veelal voor de Dongen achterhoede die deze middag heer en meester was. De gevreesde voorhoede van Halsteren kreeg geen kans van Sjeffie Verhagen, Jan Gerrits jr., Gijs Timmermans en Luuk Hultermans.

Daarvoor pakten de Dongenmiddenvelders Fatih Kamaci, Thom Avontuur, Rijk Siemerink en Theo Martens vele ballen op die Halsteren probeerde elkaar toe te spelen. Dus, zoals geschreven, was de lange bal nodig om bij het Dongendoel te komen. Kort voor rust pakte Kamaci op het middenveld een slecht ingespeelde Halsteren bal op. Hij manoeuvreerde zich langs diverse tegenstanders en van randje zestien liet hij een schot los dat door doelman Giannotta werd gepareerd. Kaasje voor de klaarstaande Robert Mutzers die de afgeslagen bal in het Halsteren doel kon plaatsen, 0-1.

Na de rust leek Halsteren klaar voor de slachtbank. Ook het middenveld, met spelers als voormalig prof Jordy Buijs (vijf weken geleden speelde hij nog in de C-liga in Japan) en sterkhouder Rogier Benschop, kwam niet meer in het spel voor. Tien minuten na rust leidde onrust achterin bij Halsteren de 0-2 in. Eerst liep een terugkopbal langs de uitkomende doelman Giannotta net naast het lege doel, gevolgd door een corner. Deze inzet van Thom Avontuut werd door Jan Gerrits jr. hard binnengekopt, 0-2. Een situatie waarop de centrale verdediger patent blijkt te hebben. Dongen wilde meer. In de 60e minuut kreeg Sjeffie Verhagen daarvoor de kans om zijn aanvallende impulsen te bekronen. Een dribbel van Rijk Siemerink, werd gevolgd door een prima steekpass van Siemerink door de verdediging op de inkomende Verhagen. Deze haalde verwoestend uit. Helaas werd het niet de 0-3, maar verdween de bal hoog over achter het doel. De wedstrijd kabbelde voort. Halsteren zwoegde naar het einde en paste diverse wissels toe, terwijl Dongen de wedstrijd controleerde. Ook Fatih Kamaci, langs de lijn bewierookte het publiek hem als Fatih Morgana vanwege zijn onnavolgbare acties, kreeg een publiekswissel.

Komende zondag komt Wittenhorst naar Dongen. Eerder dit seizoen speelde Dongen in het Noord-Limburgse gelijk met 1-1. Nadat Dongen de gehele tweede helft met 10 man speelde en met 0-1 voor stond, werd het ver in blessuretijd 1-1. Spanning alom bovenin. Iedere ploeg strijdt om de punten. Kom dat zien!