Tactische wedstrijd valt uit in voordeel Dongen

Foto:

Het was duidelijk dat deze wedstrijd tussen UDI ’19 en Dongen er eentje was waarvan het eindresultaat belangrijk zou zijn voor de stand aan kop van de 4e Divisie C. Wie van de twee gaat het koploper Goes moeilijk maken? Wie gaat er volgende week met de eerste periode slepen?

Door: Piet Scheepers

Het was duidelijk dat deze wedstrijd tussen UDI ’19 en Dongen er eentje was waarvan het eindresultaat belangrijk zou zijn voor de stand aan kop van de 4e Divisie C. Wie van de twee gaat het koploper Goes moeilijk maken? Wie gaat er volgende week met de eerste periode slepen? Het is natuurlijk heel simpel te zeggen dat de koploper op dat moment de winnaar is. Goes moet naar Wittenhorst. Thuis een lastige klant. Bij een overwinning van Goes pakken zij de eerste periode. Dongen gaat naar Venray dat op dit moment met 11 punten een groepje van vier clubs met 11 punten aanvoert. Allemaal gevaarlijke klanten! UDI ’19 lijkt op papier de gemakkelijkste tegenstander te hebben in Orion. Maar ook hier weer: een kat in het nauw maakt rare bokkesprongen! Eigenlijk een korte voorbeschouwing voor het komende weekeinde waarin alle wedstrijden op zondag gespeeld worden.

Wie afgelopen zondag naar sportpark De Biezen was getogen, zag een ander Dongen dan dat de trouwe supporter gewend was. Op papier een 4-3-3 opstelling. Maar zoals de bezoekers de eerste twintig minuten konden zien, zakten de buitenspelers in en speelde Dongen op het middenveld met vijf spelers. Robert Mutzers stond daarom veelal alleen tussen een groot aantal UDI-verdedigers toe te kijken hoe zijn medespelers de aanvallen van UDI probeerden te op te vangen. Geen hoog druk zetten dus van VV Dongen deze wedstrijd. De bezoekers heersten de eerste twintig minuten door sterk positiespel en veel beweging. Dongen hoefde maar af te wachten. Het werd een schaakspel, waarbij de bezoekers vergaten dat voetballen soms ook is van afstand op doel schieten. Na deze periode leek UDI uit te zijn getikt. Dongen gooide de schroom van zich af en zocht de aanval op. Lange ballen naar voren leverde niets op. De tweede bal was voor UDI. Nadat Rijk Siemerink en Sel Bastmeijer van vleugelpositie waren gewisseld, kwam Dongen meer in de wedstrijd. Dit leverde kleine mogelijkheden op voor Fatih Kamaci, bal op de paal, en een steekbal op Robert Mutzers die zijn inzet uit zag gaan. Tegen het einde van de eerste helft leek de wedstrijd te ontbranden.

Dongen wordt sterker
In de 37e minuut een prima Dongen aanval over de vleugel. De voorzet van Siemerink werd door Bastmeijer over gekopt. Dongen meldde zich in de zestien van de bezoekers. Kort hierna een steekpass van Sjeffie Verhagen op de instartende Kamaci. De alerte UDI-doelman Job Schuurmans was eerder bij de bal dan de Dongen aanvoerder. En dan op slag van rust: een korte corner tussen Gillyan Clemens en Kamaci. De inzet van Kamaci werd weer tot corner verwerkt. Deze tweede spelhervatting viel bijzonder goed uit voor al wat Dongen was. De voorzet belandde in een kluwen van spelers, waarbij Jan Gerrits jr. de stoorzender was. Hoe het ook gebeurde, gebeurde het. Via de kluts tussen Gerrits jr. en verdediger Juul Bongers viel de bal in het doel van UDI ’19. Dongen kwam fortuinlijk op 1-0. Een eigen doelpunt via Bongers. “Wij domineerden in de eerste twintig minuten zonder tot grote kansen te komen. Daarna was het duel meer in evenwicht, maar er hing zeker geen doelpunt in de lucht toen die 1-0 viel,” merkte na afloop UDI-trainer Niels van Casteren op. Op de vraag ‘waarom al dat gebrei en niet een keer op doel schieten in die periode’ kon de trainer geen antwoord geven. De credits dus voor de Dongenspelers die de tegenstander dwongen de bal te spelen in plaats van de bal op doel te laten schieten.

Tweede helft: hectisch aan het einde van dit schaakspel!
Na rust was het duidelijk wat de bedoelingen waren van de bezoekers. Zij gingen op zoek naar de gelijkmaker. Dongen had deze periode ook weer een engeltje op het eigen doel zitten. Het vizier stond niet bepaald op scherp bij de bezoekers. Zo eindigde een schot van buiten de zestien tegen de linkerpaal. De rebound werd tegen de rechterpaal geschoten! Na dit geweld stond aan de andere zijde de mogelijkheid voor Dongen om de wedstrijd met 2-0 in het slot te gooien. Thom Avontuur zag zijn inzet door Sem Curvers gekeerd. Doelman Schuurmans was al gepasseerd. En dan gaat het richting 90 minuten. UDI blijft gaan voor de gelijkmaker. De laatste vijf minuten waren een ‘roller-coaster’.

In de 89e minuut voorkwam Gijs Timmermans een mogelijke gelijkmaker door zijn hele lichaam in de baan van het schot te werpen. De volgende aanval was het Jan Gerrits jr. die een inzet van de lijn schoffelde. Het laatste wapenfeit was voor Dongen. Fatih Kamaci zette spits Robert Mutzers vrij in de zestien. De topschutter van de 4e Divisie had deze zondag niet zijn vizier op scherp staan waardoor hij de wedstrijd niet op slot kon gooien. “Ik stond op een eiland tussen drie verdedigers!”

Komende zondag gaat Dongen dus naar Venray. “Een keer verloren in negen wedstrijden. Als we dat volhouden ziet het er goed uit,” lacht een tevreden coach Marcel van der Sloot.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen