VV Dongen is het even helemaal kwijt

JOS Watergraafsmeer uit Amsterdam is een club die al meer dan 100 jaar meevoetbalt. Oud-trainer Rinus Michels zette zijn eerste voetbalpassen op het rustieke veldje van de club en na een kampioenschap werd hem gevraagd wat JOS nu eigenlijk betekende. Zijn antwoord was; “Jenever Ons Sterven”

De succescoach van weleer wist het echt niet maar de geuzennaam was geboren. JOS (Jeugd Organisatie Spel is de werkelijke naam onder de afkorting) pakte tegen VV Dongen drie hele belangrijke punten in de strijd om degradatie. VV Dongen boekte de derde nederlaag in vier wedstrijden en is het even helemaal kwijt. Zondag 15 mei ontvangt VV Dongen provinciegenoot OSS 20. Aanvang is 14.00 uur

Door Frank van Heteren

Waar een aantal weken geleden nog gekeken werd om de derde plaats als einddoel te behalen vecht VV Dongen in de slotfase van de competitie tegen zichzelf. De verliespartijen zijn symptomatisch voor de fase waarin de geelblauwe formatie van Osman Erbas verkeerd. Afgelopen zondag was JOS met 3-2 te sterk en deed VV Dongen zichzelf vooral in de eerste helft ernstig tekort. Na een klein kwartier van aftasten combineerde VV Dongen door de verdediging van JOS en was het wederom Fatih Kamaci die zijn team op sleeptouw nam. Trainer Erbas zag dat zijn formatie, zodra het combineerde, gemakkelijk door de linies van JOS kwam, maar de spelers in het veld zagen de kans niet en speelden zodoende te vaak de lange bal. Dat was jammer want na de openingstreffer van Kamaci leek er niets aan de hand. Door een gebrek aan communicatie in de verdediging van VV Dongen was het na twee minuten alweer gelijk. Revelinnio Slijers mocht randje zestien aanleggen en krulde de bal in de lange hoek achter Wessel Sprangers. (1-1 in de 18e minuut)

Die domper kwam VV Dongen moeilijk te boven en JOS rook haar kans. Op slag van rust namen ze een corner aan de rechterkant van het veld. De korte genomen hoekschop verraste de defensie en na een kaats kreeg Kevin Huijsman de bal voor zijn voeten en joeg de bal diagonaal in de lange hoek. (2-1 in de 43e minuut). De spelers van VV Dongen waren not amused. Tijdens de rust ging het er heet aan toe in het kleedhok. Dat had een zeker effect. VV Dongen begon aanvallender en kreeg hier en daar kleine kansjes. JOS verscheen niet meer voor het doel van Sprangers en het was wachten op de gelijkmaker. Maar ja, die aloude voetbalwet deed zich wederom gelden.: “Als jij niet scoort doet de ander het wel” Out of the blue werd de bal richting de rechterkant van JOS verplaatst. De rechtsbuiten produceerde een enorme boogbal die uiteindelijk bij de tweede paal ongehinderd uit de lucht werd binnengeschoten door Slijers. (3-1 in de 70e minuut).

De verbouwereerde spelers van VV Dongen wisten niet wat ze zagen en zette nog een tandje bij om de aansluiting te forceren. Na een afgekeerd doelpunt was het Kamaci die de bal achter de uitstekende keeper van JOS wist te krijgen (3-2 in de 85e minuut). Door het veelvuldig tijdrekken van JOS besloot arbiter Prick een hoop blessuretijd bij te trekken. VV Dongen pushte en pushte maar de bal wilde er niet meer ingaan. Bij JOS grote opluchting na de benauwde zege en bij VV Dongen teleurstelling, want het seizoen dreigt als een nachtkaars uit te gaan en dat is uitermate jammer gezien de mooie resultaten van deze jaargang.

VV Dongen heeft nog vijf kansen om te laten zien dat het een stabiele middenmoter is. Zondag 15 mei spelen ze op Sportpark de Biezen tegen OSS 20: aanvang is 14.00 uur