Voorbeschouwing VV Dongen – Unitas

Foto:

Jaren geleden gold Unitas als één van de grotere clubs in het amateurvoetbal. Met een mooi stadionnetje langs de A27 wist de vereniging successen te boeken.

Zo eind jaren zeventig tot eind jaren tachtig behoorde Unitas tot de crème de la crème en ontving tegenstanders als Hermes DVS, Xerxes en Elinkwijk. In die tijd gevestigde namen. Pas in het jaar dat VV Dongen voor het eerst in dertien jaar kampioen werd en promoveerde naar de 1e klasse, degradeerde Unitas en viel terug naar de 2e klasse waar het bijna tien seizoenen zou doorbrengen. In 2017 kwam er de kentering en na twee promoties staat Unitas uit Gorinchem op een mooie tweede plaats in de 3e Divisie en is Unitas terug waar het altijd had willen zijn: Onder de beteren van het amateurvoetbal.

Door Frank van Heteren

Normaliter vertel ik je een verhaal om ervoor te zorgen dat je zin krijgt om de gang naar het sportpark te maken. Nu schrijf ik slechts om er de moed in te houden en jullie te informeren dat er nog steeds wordt gevoetbald. Ja, nog steeds, want bij het schrijven van dit stuk weet ik niet welke maatregelen er nu weer voor de deur staan. We gaan het wel zien.

Ondertussen is de ranglijst een soort grabbelton geworden. De ene ploeg heeft al dertien wedstrijden gespeeld terwijl de ander er nog maar elf of twaalf heeft. Groene Ster uit Limburg heeft de wedstrijd van zondag alweer afgelast en wie weet wie er dit weekend met corona / blessureperikelen zit en de boel cancelt? Het wordt er niet leuker op en dat na een boeiende seizoenstart. Leuke wedstrijden, volle kantines, potje bier, krokketten…..het ,lijkt een eeuw geleden. God, wat baal ik ervan!!

Maar ja, ik had het over Unitas en over dat mooie verleden en over de rentree op het hoogste niveau. En dan moet ik het ook nog hebben over VV Dongen. Unitas heeft een technisch team vol goede voetballers gecomplementeerd met een Sander de Bont – achtige spits. De laatste drie wedstrijden werden gewonnen en vorige week was waarschijnlijk de mooiste van dit seizoen. OFC werd met 4-3 op eigen veld verslagen. Koploper OFC verslikte zich in het vlotte spel van Unitas en liet zich twee keer foppen bij een corner. Eigenlijk waren het twee dezelfde speltypes die elkaar bestreden. Snelle combinaties en weinig fysieke strijd. Vooral dat laatste is niet waar de ploeg erg van houdt. Ik zag dat o.a. tijdens de bekerwedstrijd tegen Achilles Veen waar ze met 4-0 van de mat werden geveegd, maar ook tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Hercules (0-1) konden ze de dominantie niet krijgen ondanks de numerieke meerderheid. Andere ‘grote’ wedstrijden tegen Gemert en UNA gingen verloren.

Het is eigenlijk zoals het de hele tijd gaat in dit seizoen: iedereen kan van elkaar winnen, want de verschillen zijn niet zo bijster groot.
Dat was vorige week tijdens de wedstrijd van VV Dongen tegen OSS 20 ook te zien. VV Dongen kon geen potten breken maar kreeg desondanks de kans om toch drie punten mee te nemen. Bij OSS 20 was het gebrek aan slimmigheid en scorend vermogen de bottle neck en bij VV Dongen was het het gebrek aan zorgvuldigheid. Aan strijdlust lag het bij de geel blauwen uit Dongen niet, maar voetballend kwamen ze ernstig tekort. De uiteindelijke 1-1 eindstand was voor VV Dongen wellicht een gewonnen puntje.

Lange analyses over het ‘waarom’ hebben eigenlijk ook geen zin, want de spelers van VV Dongen waren zich er terdege van bewust dat het allemaal niet zo goed was. Aan de andere kant is het team van Osman Erbas al vijf wedstrijden achter elkaar ongeslagen en dat maakt het voor iedere tegenstander lastig een plan te verzinnen om het bolwerk van de Kanaries omver te gooien. En dat is misschien wel de sleutel van de aankomende wedstrijd, want wie gaat wat doen om het de ander moeilijk te maken?

Des te erger dat dit zonder publiek afgewerkt moet worden. Je zou maar corona krijgen in de buitenlucht! Wat een onzin, sorry hoor, ik gooi mijn frustratie er maar even uit op dit papiertje. Al die leuke duels zonder je eigen fanatieke aanhang, zonder de broodjes bal, zonder het lekkere pilske, zonder de echte spanning, zonder alles wat een middagje voetbal zo gezellig maakt. Ik mag het dan wel allemaal zien, maar jeetjemina, wat mis ik jullie aanwezigheid!

De wedstrijd van zondag 28 november begint om 14.00 uur en vanaf de Procureurweg kan je toch grote gedeeltes van de wedstrijd volgen. Vergeet je mondkapje niet mee te nemen……en houd anderhalve meter afstand……..

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen