Mart van Bree grote man bij VV Dongen

Briljant voetbal was het niet dat VV Dongen en Hercules afgelopen zondag op de mat van de Biezen neerlegden, maar de strijd en instelling vergoedden veel en het was jammer dat het publiek hier niet bij aanwezig kon zijn.

Vanuit de open hoekjes van het sportpark hadden een aantal ‘die-hards’ zich verzameld en samen met het plukje bestuurders en andere vrijwilligers zagen ze een vermakelijke wedstrijd die uiteindelijk een terechte en mooie puntendeling opleverde. Door de 2-2 blijft VV Dongen hangen in de middenmoot, maar moet nog een wedstrijd inhalen tegen Groene Ster.

Door Frank van Heteren
De Coronamaatregelen drukten een grote stempel op het duel van afgelopen zondag. De Horeca mag open zijn tot 20.00 uur, maar sportwedstrijden mogen niet worden bezocht en dus werd de terechte vraag gesteld: “Kunnen we de wedstrijd dan niet vanuit de kantine bekijken?” Voorzitter John-Paul Verkooijen van VV Dongen liet er geen twijfel over bestaan en meldde dat de kantine geen reguliere horeca is en dat er tijdens wedstrijden geen publiek welkom zou zijn op het sportpark. “In de kantine ontvangen we het bestuur van de tegenstander en schenken een kop koffie. Na de wedstrijd hetzelfde en dan gaan we weer dicht.”

Een wedstrijd zonder de publiek is toch anders. Voetballers laden zich normaliter extra op in de wetenschap dat ze gesteund worden door hun eigen publiek en dus was er de veronderstelling dat het wel eens een matte vertoning zou kunnen worden. De enige die voordeel zou kunnen halen bij het ontbreken van een fanatieke aanhang is de tegenstander.

Hercules had de laatste drie duels verloren en zocht in Dongen naar de ommekeer. De talentvolle groep met een groot aantal jonge voetballers was bij het begin van de competitie één van de titelkandidaten, maar zoals altijd bieden behaalde resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

De ploeg van trainer René van der Kooij begon sterk en liet VV Dongen veelvuldig achter de bal aanrennen. Trainer Erbas van VV Dongen zag dat zijn team niet in de juiste afstemming druk zette op de verdediging van Hercules en dat betekende dat de Utrechters het voordeel op het veld hadden. Tot echte kansen leidde dat niet, maar het leek er even op dat VV Dongen de strijd op het middenveld zou gaan verliezen. Vooral spelverdeler Nathan Bijl kreeg alle ruimte om ingespeeld te worden als gevolg van slecht doordekken van VV Dongen.
Dat de 0-1 in de 34e minuut viel was dan ook geen verrassing, maar de manier waarop was wel het team van Erbas aan te rekenen. De bewegelijke Omar El Ghazouani omspeelde op de achterlijn rechtsback Mohammed Mansaray en leverde een voorzet richting de tweede paal af. Daar stond linksback Luke Mohrman tegen drie Hercules mannen aan waarvan eentje de bal richting de vijf-meter kopte. Vincent Muis kreeg het leder op zijn hoofd en pieste de bal over doelman Wessel Sprangers heen. “Volgens mij raakte hij hem nog geeneens zo goed maar omdat er een boogje aanzat werd ik verrast.’ Aldus de goalie van VV Dongen.

Desalniettemin ging VV Dongen niet in de mineur en probeerde met man en macht bij het doel te komen van de 18-jarige keeper Stilanos Damkalis. Een verbeten duel aan de rechterkant van het veld werd door VV Dongen gewonnen en de bal kwam bij de tweede paal bij Mart van Bree. Met een uiterste poging kreeg hij zijn linkervoet achter de bal die volkomen onverwacht achter Damkalis lag. “Ik wilde hem op de wreef nemen maar raakte hem zo dat de bal een boog kreeg richting de lange hoek. Wel lekker hoor!” Dat Mart van Bree uiteindelijk het goudhaantje zou worden kon men in de 36e minuut nog niet vermoeden. (1-1 in de 363 minuut).

De rust keerde niet terug op het veld, want beide ploegen bleven de aanval zoeken en dat werd voor Hercules beloond in de 44e minuut. Weer een moment van onachtzaamheid in de afstemming tussen verdediging en middenveld bij VV Dongen werd door Hercules vakkundig afgestraft. Een scrimmage aan de rechterkant van Hercules werd gewonnen en de bal werd richting het zestienmetergebied verplaatst waar Tyrone Fonville de afmaker werd. Hij kon de bal eenvoudig in de hoek plaatsen. (1-2 in de 44e minuut)

“In de rust hebben we elkaar aangesproken en elkaar verteld wat we van elkaar verwachten als het gaat om druk zetten op de tegenstander. Dat begint in de aanval en op het middenveld moet je durven doordekken. Je kan dan in de verdediging in één-op-één situaties komen te staan, maar het is wel duidelijker wat we gezamenlijk willen. Wij als verdediging geven het sein en als het niet kan zak je als team in.” Dat was het plan voor de tweede helft bij VV Dongen. Trainer van der Kooij waarschuwde aan de andere kant zijn spelers om niet achterover te gaan leunen maar te blijven uitgaan van het eigen spel: “en dat is de aanval met hoge druk naar voren.” Twee gegevens die het spel er zeker interessanter op maakten. Niet qua voetbal, want door beider intenties werd er veel balverlies geleden, maar wel qua strijd en passie. Hercules ging voor de 1-3 en VV Dongen zocht de gelijkmaker en misschien wel meer.

De Biezen leek wel de Noordzee. Het spel golfde op en neer en het was wachten tot het moment van de waarheid. Hercules kreeg de kans op 1-3 maar de bal viel op de paal en aan de andere kant verzuimde VV Dongen in de eindfases zuiverder te zijn. Alles leek erop dat het bij 1-2 zou blijven. Tot ‘het moment van de dag’

Met nog 13 minuten op de klok kreeg VV Dongen aan de linkerkant van het midden van het zestienmetergebied een vrije trap. Drie man meldden zich om hem te nemen. De afstand was ideaal voor een rechtspoot dus Theo Martens viel af en bleven Fatih Kamaci en Mart van Bree over. “Van Bree!!” riep trainer Erbas vanaf de zijkant. Mart van Bree die zowel links als rechts een verwoestend schot in de benen heeft zette zichzelf drie passen achter de bal. De fluit van scheidsrechter Max Kok klonk en nog geen halve seconde later mocht keeper Damkalis kijken waar de bal was gebleven. Het kanonschot werd met een ongelooflijke snelheid in de verdedigende hoek van de keeper geschoten, strak langs de muur. Groot gejuich van de supporters achter de verschillende hekken en blijdschap bij de spelers en staf van VV Dongen.

Het laatste deel van de wedstrijd was ongekend spannend, want beide teams gaven niet op. De conditie gaf het wel op en van nauwkeurigheid in het spel was nog maar weinig over. Na 94 minuten floot de uitstekend leidende Kok af en was de reactie van aanvoerder Jan Gerrits jr. van VV Dongen veelzeggend: “Ik ben zo blij met jou Mart!! “ De grijns op het gezicht van The Man of The Match zei genoeg.
Aanstaande zondag 21 november speelt VV Dongen de uitwedstrijd tegen OSS 20. Daar begint het om 14.30 uur …..helaas weer zonder publiek.