Dongen O23 wint van EVV Echt om koppositie.

Foto:

Ze staken na afloop hun geluk niet onder stoelen of banken. Snel douchen de muntjes ophalen en hup feesten. Logisch, de spelers van Dongen O23 hadden zojuist de clash tegen de rivaal om de koppositie met 2-0 winst afgesloten.

Het Limburgse EVV was een grote hobbel. Begin oktober werd het in Echt 1-1. Een uitslag waarbij veel vraagtekens gezet konden worden. Een elf meter die niet gegeven werd aan Dongen, terwijl de thuisclub een omstreden elf meter wel mocht nemen. Toch konden beide partijen zich na afloop bij de 1-1 neerleggen.

In Dongen werd het dus een strijd om de eer wie het “Haantje’ is en: wie neemt de bovenste plaats in. Salaint detail: Dongen O23 bracht de Limburgers de eerste nederlaag toe sinds de oprichting van de 2e Divisie O23, twee jaar geleden. Onder redelijke grote belangstelling werd deze wedstrijd gespeeld.

Lars Jansens had zijn team opdracht gegeven hoog druk te gaan zetten zodat de bezoekers niet in hun spel konden komen. Dat was ook duidelijk merkbaar vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jan van Nistelrooij. De grijze leidsman zag het allemaal van afstand aan, maar hield wel het overwicht.

Opmerkelijk was dat gaande wedstrijd, waarin EVV maar geen aansluiting kon krijgen, de spelers veel tegen de scheidsrechter begonnen te praten. Deze liet dit niet over zich heen gaan en floot direct voor een vrije trap in het voordeel van Dongen. Weer waren de Dongenspitsen een plaag voor de Limburgse achterhoede. Soms voerden Burak Arda Erbek en Raphael Narty hun acties te ver door en vergaten hun medespelers aan te spelen. De bezoekers, en met name Alexander Caicedo op het middenveld en verdedigers Tim Bakker en Boris Gehlen, schroomden niet als het nodig was in te grijpen. Voordat in de 28e minuut Dongen de score opende, was de thuisploeg al enkele malen gevaarlijk voor het doel van Echt opgedoken.

De lange Omar Abdallah won door zijn lengte en fysieke inzet veel ballen op het middenveld. Zo speelde hij zich vrij en schoof de bal richting de vrijstaande Doguhan Ercan. Deze aarzelde niet en passeerde de minst gepasseerde doelman van deze divisie met een harde schuiver. Nog geen twee minuten later was het weer raak. Erbek pakte de bal op, omspeelde zijn directe tegenstander die deze middag al vele sprintjes moest afleggen tegen Erbek, en via binnenkant paal viel de 2-0 binnen. Voor Echt een fikse tegenslag. Enkele minuten later weer een hachelijk moment op de rand van de zestien voor het Limburgse doel. Doelman Dylan Creemers kwam met gevaar voor eigen leven het doel uit en ramde de bal ver weg, juist voor de aanstormende spits Raphael Narty. De duels werden feller. Zo mocht Abdallah van geluk spreken dat de scheidsrechter de Egyptenaar slechts geel gaf, waar rood ook had gekund.

Slechts een gevaarlijk moment
De tweede helft voerde Dongen diverse wissels door. Enkele spelers waren geselecteerd voor de zondag wedstrijd tegen Hercules. “Ook onze wissels hebben zich prima aangepast. Geeft aan hoe de instelling binnen het gehele team is,” merkte Lars Jansens na afloop op. Echt probeerde alles in het werk te zetten om de aansluiting te forceren. De ploeg ging met vier spitsen spelen, waarop Jansens anticipeerde en de verdediging van Dongen versterkte tot vijf spelers met Gijs van Tilburg als dirigent. Dongen had verschillende keren de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. “Doordat EVV risico’s ging nemen om de 2-1 te forceren, kregen wij kansen om via de counter naar de 3-0 uit te lopen.” Zo zette Rijk Siemerink met een pass buitenkant rechts de snelle Narty aan het werk. Nadat deze zijn tegenstander zijn hielen had laten zien en alleen op de doelman afstormde, gleed hij in de zestien uit waarbij hij zich blesseerde.

Dongen hield prima stand. Zeker toen de kleine middenvelder Caicedo, na een tweede gele kaart, met rood kon vertrekken. Echt moest het hebben van spelhervattingen. Zo ontstond uit een corner, een kwartier voor tijd, een hachelijke situatie voor het Dongendoel. Met het wegstompen van de bal voorkwam doelman Sandro van Kuijck erger. ‘’Een nerveus momentje,” noemde Jansens dit en vervolgt: “Wij zijn dik tevreden. Tegen de nummer twee, met veruit de minste tegengoals in de competitie, maak je twee perfecte doelpunten. Daarnaast geven wij geen enkele kans weg via het veldspel. Onze keeper heeft niet veel reddingen hoeven te maken. Ook na vijf wissels krijg je nog kansen om de wedstrijd in het slot te gooien en geef je niks meer weg.”

Komende zaterdag om 14.00 uur thuis tegen Kozakken Boys. Helaas geen publiek. Eerste wedstrijd begin september ginds was een doelpuntrijke pot: 3-5 in het voordeel DongenO23. De ploeg uit Werkendam staat op de 4e plaats met 16 punten. Is met DongenO23 de meest scorende ploeg.

Dan 27 november: naar Orion. Hopelijk kan het publiek zaterdag 11 december weer komen kijken. Dan komt Nuenen, ook een titelkandidaat, op bezoek.

Reacties