Toekomstvisie VV Dongen krijgt vorm

Foto:

VV Dongen kreeg medio 2019 een nieuw bestuur. Toenmalig voorzitter Angela Jansens trad af en bij gebrek aan een voorzitter werd de voorzittershamer overgenomen door John Paul Verkooijen. Op penningmeester Leon Driessen na, werden de honneurs van VV Dongen overgenomen door een compleet nieuw bestuur.

Door: Piet Scheepers

Zoals zo vaak zie je dan dat er dan een andere wind gaat waaien. De macht der gewoonte vraagt waarom we dingen doen die we doen en wat zouden we kunnen veranderen. Niet dat het vorige beleid niet goed was. Nee, een aantal vernieuwingen waren in de ogen van dit bestuur nodig. Zeker door de grote terugloop van leden. Vooral in de categorie ‘aanstormende jeugd’, bij de 16 en 17-jarigen, liepen leden weg. En daar moet toch op termijn de aanvulling voor de hoofdmacht uit voortkomen. Dus ging het nieuwe bestuur aan het brainstormen en toverde “Groeien van Onderuit” uit de hoge hoed. Een visie gesteund door Jeugdbestuur en Technische Commissie (TC).

Nu, twee jaar na de installatie van het nieuwe bestuur, begint deze visie zijn vruchten af te werpen. Met de introductie van JO23, de oprichting Dongen Zaterdag 1 (inmiddels zijn er drie elftallen) en een vernieuwende trainingsaanpak bij de jeugd, lijkt de doorstroming richting Dongen 1 in de toekomst gewaarborgd. Tijd voor een gesprek met Alwin van Aken, Erwin van Dongen en Marcel Haarbosch van de Technische Commissie, die verder bestaat uit Wim IJpelaar, Luke van Overbeek, Serge van der Linden (uittredend) en Marco Sprokholt (toetredend).

Een groot gedeelte van een Gouden Generatie, waardoor Dongen nu op 3e Divisie niveau speelt, is uitgevlogen. De doelstelling van het huidige bestuur en TC is om binnen vier jaar weer met 60 -70 % eigen jongens in het eerste elftal te voetballen. “De jongens van buitenaf moeten bij onze club passen en een meerwaarde hebben voor het niveau waar we op spelen. Zij moeten ook onze eigen jongens kunnen helpen in hun ontwikkeling,” is de mening van Alwin van Aken. Als lid van de TC is hij belast met zaken rondom JO23 en Dongen 1.
De visie, Groeien van Onderuit, is diverse voetbalkenners en voetbladen niet ontgaan. Nieuwsgierig als zij waren, publiceerden Voetbaljournaal en de KNVB de aanpak bij VV Dongen. Veel clubs in de regio worstelen met dit vraagstuk en kijken met een schuin oog naar deze ontwikkelingen. Gezin de huidige tijd, waarin ook financieel de duimschroeven zijn aangedraaid, biedt dit perspectief. Voor VV Dongen pakt deze aanpak goed uit. Het leden aantal stijgt weer gestaag. “Oud en jong keert weer terug bij de club waar zij ooit zijn begonnen,” weet het bestuur te vertellen.

Hoe is het allemaal begonnen?
VV Dongen kende een succesvolle periode vanaf 2010. Kampioen in de 1e klasse en winnaar landelijke bekerfinale voor amateurs: 5-1 tegen Sneek Wit-Zwart. Deze jonge garde, bestaande uit 70 % eigen jongens, bleef groeien: deed ervaring op, werd volwassen en kreeg steeds meer kracht. Toen in 2013 trainer Ron Timmers werd aangesteld ging het Dongen voor de wind. In het debuutjaar 2017 eindigde Dongen op een eervolle 3e plaats in de 3e Divisie. Na vijf jaar nam Timmers in 2018 afscheid als trainer met een keurige 4e plaats. Hij had het maximale uit de groep spelers gehaald. Verschillende spelers werden ouder en zochten elders hun heil. Na tussenpaus Ruud Kaiser, Dongen eindigde als 10e, werd in 2019 oud-speler Osman Erbas aangesteld als eindverantwoordelijke trainer/coach. ”Wel is gebleken dat Osman met zijn Dongen verleden en zijn voetbalvisie heel goed bij de club past waardoor we weer met veel vertrouwen het nieuwe seizoen in gaan,” merkt Alwin van Aken op. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en is er vanwege Covid-19 nog steeds niet of nauwelijks gevoetbald. Er is uitsluitend getraind. “Ik ben nu bijna twee jaar voorzitter van VV Dongen en heb nog geen competitie uit gevoetbald,” merkt voorzitter John Paul Verkooijen op.

Hoe gaan we het verder aanpakken?
Dit laatste wordt door een delegatie vanuit de huidige TC, Alwin van Aken, Marcel Haarbosch en Erwin van Dongen, uit de doeken gedaan. De basis van “Groeien van Onderuit!” is plezier hebben in de voetbalontwikkeling voor iedereen. “Deze wordt binnen de club breed gedragen. Wij mogen met de trainers veel zelf bepalen, als we de visie maar volgen,” vatten de jeugd coördinatoren Erwin van Dongen en Marcel Haarbosch kort samen. Met Alwin van Aken staan zij volledig achter het huidige beleid en steken hun waardering voor de voorzitter TC niet onder stoelen of banken. “Wat Wim (IJpelaar) in deze twee jaar voor elkaar heeft gekregen daar kun je trots op zijn. Voor de TC wordt iedereen gelijk behandeld.” “Bij Dongen gaat het over voetbal met plezier,” vult Marcel aan en vervolgt: “De laatste jaren liep het ledenaantal terug. Met name bij de jeugd tussen 16 en 18 jaar. Zij zochten hun plezier elders. Vooral op zaterdag blijven spelen, bij de overgang naar de senioren, was een belangrijke reden. Jongens die hun hele voetbaljeugd bij VV Dongen zaten, liepen het sportpark af en dat kan niet de bedoeling zijn. Ook de aanwas van de jongste jeugd stagneerde en dat is toch het “aanstormende talent” voor de toekomst. Nogmaals, daar moet toch op termijn de aanvulling voor de hoofdmacht uit voortkomen!” Erwin van Dongen mist het directe contact, door Covid-19, met de ouders. “Wij hebben onze visie nog niet echt met de ouders kunnen delen.”

Duidelijk is dat de JO23 het opleidingselftal wordt voor Dongen 1. Het drietal is duidelijk van mening dat het Zaterdag 1 elftal op termijn naar een hoger niveau moet. Ook dan kunnen talenten vanuit de Zaterdag 1 doorstromen naar de zondag. “Sommige jongens hebben een langere aanloop nodig om op het niveau van Dongen 1 te komen.” Het drietal is van mening dat er af en toe een jong talent uit de regio welkom moet zijn. “Dan blijven wij een aantrekkingskracht en uitstraling houden in de omgeving. Dit brengt ook publiek bij thuiswedstrijden uit naburige plaatsen met zich mee.”

Meisjes en Dames zijn welkom.
Voor het aankomende seizoen heeft de TC, met de nieuwe visie in gedachten, doorgeselecteerd in de groep. “Wij hopen dit de komende jaren in de 3e Divisie uit te kunnen bouwen met eigen jeugd. Daarnaast hebben wij ook oog voor de ontwikkelingen van het meisjes- en vrouwenvoetbal. Wij hebben een mooi team voor begeleiding en training. Zowel meisjes als dames zijn van harte welkom.” Het drietal realiseert zich dat de club niets is zonder de inbreng van vrijwilligers. “We kunnen het bij VV Dongen alleen samen doen!”

Reacties