Tevredenheid 1865 oudste vereniging?

Foto:

Jarenlang werd Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum als één van de oudste verenigingen van Dongen gezien. Deze vereniging werd opgericht op 13 juni 1840.

Inmiddels is deze vereniging na een fusie met Harmonie Aurora in 2017 opgenomen in Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Ook het koor Volharding in Toonkunst was één van de oudste verenigingen in Dongen. De kerk is van 1865. Het is waarschijnlijk dat het koor ook omstreeks deze tijd is opgericht. Zekerheid is hiervoor tot op heden niet te verkrijgen. Inmiddels bestaat dit koor niet meer als zelfstandig koor. Dit omdat de Hubertus kerk door de parochie is afgestoten.

Googlen op oudste vereniging van Dongen helpt je niet veel verder. Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius beroept zich erop dat het één van de oudste verenigingen van Dongen is. De wortels van deze vereniging liggen weliswaar in 1751, maar werd verboden in 1798. In het eigen logo staat nu de oprichtingsdatum van 1931. Daarom zou het best zo kunnen zijn dat Handboogsportvereniging Tevredenheid 1865 de oudste vereniging van Dongen is.

Vroeger waren er veel handboogsportverenigingen in Dongen. Tevredenheid is de enige vereniging die nog over is. De vereniging is lid van de Koninklijke Nederlandse Handboog Bond (KNHB). Al enige tijd is de vereniging weer met trainingen begonnen. Vanwege de coronapandemie gebeurt dit buiten en in kleine groepjes. Helaas kan de vereniging op dit moment geen werving doen, vanwege de pandemie. Wel hoopt de vereniging dat er na de pandemie weer volop gesport kan worden. Hopelijk komt er dan ook weer wat nieuwe aanwas, zodat deze historische vereniging ook voor de toekomst voor Dongen blijft behouden. Zijn er oudere verenigingen in Dongen laat het dan weten, zodat er een betrouwbaarder overzicht kan worden verkregen ([email protected]).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen