Driebandentoernooi sportcafé ’t Vaartje bestaat 30-jaar

Foto:

In 1991 werd het driebandentoernooi voor de kleine tafel in sportcafé ’t Vaartje voor het eerst gehouden. De organisatie had het plan om een klein toernooi te organiseren volgens een nieuw concept. Destijds speelde men vooral volgens het knock-out-systeem.

De organisatie pakte het plan op om volgens het kleine-partijen-systeem te spelen. Voordeel is dat je alleen door meerdere tegenstanders kan worden uitgeschakeld, doordat je het moet opnemen tegen vier opponenten. Dit systeem sloeg prima aan. Meteen het eerste jaar moesten er drie klassen gevormd worden. Het eerste jaar was er meteen al internationale deelname. Verschillende Belgen staken de grens over om mee te doen. In iedere klasse won een Dongenaar. Ad Klijn was de eerst winnaar in de eerste klasse. Adrie Brenders pakte de titel in de tweede klasse en Jan Cordemans zegevierde in de derde klasse.

Daarna voerde de organisatie overleg met administratie- en verzekeringsbedrijf Burmanje & Brenders die bereid was om hoofdsponsor van het evenement te worden. Dat deden ze vele jaren. Later ook onder de naam Burmanje, Brenders & Van Dongen. In de loop der jaren deden vele bekende namen mee. Enkele illustere namen, waaronder diverse eredivisiespelers: Guido van den Boom, Ries Heeren, Frank Martens, Gerwin Valentijn, Ad Broeders, Martin Spoormans, Jef Gijsels, Dre Vermeer, Dingeman Picocrie en Roland Uytdewilligen. Dongenaar en samen met zijn partner mede-inspirator van dit evenement, Jack Wijnen won het toernooi diverse keren. Rond de eeuwwisseling werd er gespeeld in liefst vijf klassen. De laatste jaren is het deelnemersveld ingekrompen.

Toch lukt het de organisatie nog om ieder jaar een toernooi neer te zetten met dank aan de vele vaste deelnemers. Ook de vele sponsoren, waaronder de hoofdsponsor van de laatste jaren autobedrijf Scheerders, hebben er mede voor gezorgd dat dit sportieve spektakel doorgang heeft kunnen vinden. Jammer is het daarom dat er juist in het dertigste jaar vooralsnog geen toernooi kan worden gehouden. De organisatie steekt de koppen bij elkaar, zodra er mogelijkheden zijn. Hopelijk komt er snel versoepeling van de maatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen