Geel/blauw hart en geen voetbal!

Ton Jansens met kleinzoon Morris
Foto:

Op 6-jarige leeftijd werd hij door zijn ouders lid gemaakt bij VV Dongen dat toentertijd nog aan de Doelstraat speelde. De nu 62-jarige blikt terug op een periode waarin hij de club naar een ongekend niveau heeft gebracht. ,,Wel met behulp van vele leden van de club! Zonder hen had dit niet gekund,” merkt Ton Jansens op.

Door: Piet Scheepers, clubredacteur VV Dongen

Ruim een jaar geleden deed hij als bestuurslid technische zaken een stapje terug. Mensen zagen in hem ook wel een keiharde onderhandelaar. Maar wel recht door zee! Het was geen publiek geheim als hij óf met kandidaat trainers óf met mogelijk nieuwe spelers voor de selectie ergens in het geheim onderhandelde. Daarnaast was hij ieder weekeinde wel ergens op een ander voetbalveld dan sportpark De Biezen te vinden om de toekomstige tegenstander te analyseren. Ton Jansens reed vele kilometers voor de club. Dat deed hij om VV Dongen er beter van te laten worden! In de loop der jaren waarin Ton Jansens het technische beleid van VV Dongen uitstippelde, kroop Dongen 1 langzaam richting de amateurtop van Nederland. Het meest succesvolle seizoen was 2010.

Onder leiding van trainer Roland Schuermans krijgt tegenstander De Valk, op het terrein van Schijndel in een beslissingsduel, een 2-5 afstraffing waarmee Dongen het kampioenschap in de 1e klasse C voor zich opeist. Promotie naar de Hoofdklasse was twee weken eerder al bereikt door met 1-2 van Best Vooruit te winnen. Ook in het KNVB-beker toernooi zette de selectie Dongen op de kaart. In de halve finale werd zaterdaghoofdklasser Kozakken Boys na een 1-1 eindstand in een penalty-serie verslagen. In de districtsfinale werd Vlissingen op het veld van TSC met 0-2 teruggewezen waarna de selectie middels een heuse balkonscene op het gemeentehuis werd gehuldigd. In een onderling treffen in en tegen Deurne wist Dongen door een 2-3 zege zich te plaatsen voor de Landelijke Bekerfinale voor Amateurs. Deze finale werd in Dongen overtuigend met 5-1 gewonnen van Zondag Hoofdklasser Sneek Wit-Zwart, waarmee Dongen de Landelijke Amateurbeker veroverde.

Foto: VV Dongen

Ton Jansens schroomde ook niet, ondanks de successen in 2010, in dat jaar het contract van de toenmalige trainer Roland Schuermans niet te verlengen. Onder leiding van de nieuw aangestelde trainer Clemens Bastiaansen, sloot Dongen 1 het jaar daarop, het eerste jaar in de hoofdklasse af op een keurige 3e plaats. Tot zijn afscheid ruim een jaar geleden, heeft hij veel markante trainers naar sportpark De Biezen weten te lokken. Maar ook invloedrijke voetballers liet hij voor ‘de Kanaries’ uitkomen. Kanaries, een koosnaam vanwege het flitsende prima voetbalspel in de knalgele shirts dat de club jaren etaleerde.

In deze bizarre tijd, waar ook op top amateurniveau geen competitie wordt gespeeld, hebben we aantal vragen voor clubman Ton Jansens.

Jouw ouders waren fanatieke Dongen aanhangers. Zeker toen jij en jouw broers bij VV Dongen gingen voetballen. Hoe oud was je toen je werd aangemeld?
,,Ik was toen 6 jaar en we voetbalden toen in de Doelstraat.”

Je was doelman. Ben je ook zo begonnen?
,,Nee, niet direct. Eerst gevoetbald en toen onze keeper geblesseerd raakte, ben ik in het doel beland en er niet meer uit geweest.” Wat was je hoogste elftal? ,,Ik heb ooit het 1e bereikt. Dat was op het moment dat 1e keeper Henk van Loon geblesseerd dan wel geschorst was. De beste keeper die Dongen ooit heeft gehad!”

Toen je stopte met actief voetballen, heb je toen gelijk een bestuursfunctie geambieerd? Of leider of trainer? Wanneer in het bestuur?
,, Nee, die bestuursambitie had ik beslist toen nog niet. Ik ben op het moment dat Lars ging voetballen, wel trainer en leider geworden bij de jeugd. Ben ook nog in die periode leider geweest bij Dongen 1 met als trainers Toon Louwen en Chris Rijnders. Daarna heeft Toon Beerens mij overgehaald voor een functie in het bestuur.”

Jouw gezin, met jouw echtgenote Helmi en later dochter Kim en zoonlief Lars, was een en al geelblauw. VV Dongen was jullie thuis? En nu?
,,Uiteraard blijft Dongen een groot gedeelte van ons leven, maar dat is nu duidelijk minder intensief dan in het verleden. Kids zijn het huis uit. Zowel Helmi als ikzelf hebben geen functie meer binnen Dongen. Daardoor is het een stuk rustiger op dat gebied. Het “moet” nu niet meer maar het mag en dat is een groot verschil.”

Je hebt vele trainers en spelers voor Dongen laten kiezen? Nooit spijt gehad van hun keuze?
,,Nee, niet echt. Het zal altijd zo blijven dat de ene trainer of speler beter “uitpakt”dan een ander. Maar echt spijt? Nee. Ik denk ook niet bij de trainers of spelers, als je kijkt hoe lang ze bij Dongen aktief zijn geweest. We hebben bijna nooit spelers gehad die voor een korte periode naar Dongen kwamen. Maar ook met trainers uit het verleden heb ik nog steeds contact! En dat is niet volgens mij, als ze met een ontevreden gevoel terugkijken op de periode VV Dongen.”

Hoe ziet jouw beste elftal Dongen 1, door de jaren heen, eruit? Graag naam en positie…
,,Dit vind ik heel moeilijk en eigenlijk niet te doen. Op de eerste plaats omdat het niveauverschil heel groot is geworden door de jaren heen (begonnen 2e klasse en nu 3e divisie). En op de 2e plaats ga ik gegarandeerd mensen vergeten. Wat ik wel kwijt wil is dat we altijd met veel “Dongense” jongens hebben gewerkt. Op welk niveau dan ook. Maar om dan toch een voorbeeld te noemen: ik vind het knap dat bijvoorbeeld Remon Koenen zolang bij Dongen is gebleven. Met zijn kwaliteiten had hij al veel eerder bij een andere vereniging kunnen spelen. Ik heb hem toch altijd over kunnen halen om te blijven. Een echte clubman, waar we er gelukkig veel meer van hebben!”

Hoe belangrijk acht jij de jeugdopleiding binnen de VV Dongen? Wat zijn de speerpunten wat jou betreft?
,,De jeugdopleiding is heel belangrijk. De angel van je vereniging, wat mij betreft. Ook de mensen waar ik mee heb samengewerkt in de jeugd. Ik heb veel goede mensen om mij heen gehad! Je moet een goede mix vinden tussen plezier (het allerbelangrijkste) en prestatie. Ik ben ervan overtuigd dat dit heel goed samen kan gaan. Al staat de VV niet overal zo bekend. Verder is het belangrijk dat op de zogenaamde selectieteams goede trainers staan. Van hoog naar laag, met een diploma, dan wel hele goede voetbalachtergrond. Er moet een goede rode draad lopen tot aan de selectie van Dongen 1. En deze zou bewaakt moeten worden in mijn ogen door een goede HJO (hoofd jeugdopleidingen).”

Waar ben jij het meest trots op als TD (technisch directeur) van weleer? Wat had je achteraf anders willen doen?
,,Ik ben trots op wat we hebben weggezet van jong tot oud. En echt, want dit hebben we met z’n allen gedaan!! En dat dit vooral is gebeurd met jongens van Dongen zelf. Ik ga niet echt iets noemen wat ik anders had willen doen. Als ik terugkijk vind ik dat we vroegtijdig afscheid moesten nemen van twee trainers. En frappant genoeg was het mijn 1e daad als TC-voorrzitter (Boban Pavlov) en mijn laatste daad (Ruud Kaiser). Dat zijn heel vervelende dingen die je dan zogezegd doet in het belang van……maar verre van prettig zijn. Verder zijn er beslist dingen fout gegaan. Maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.”

Welke personen hebben in het verleden veel invloed gehad op keuzes die door jou zijn gemaakt?
,,Ja dat zijn er teveel geweest om op te noemen. Ik heb altijd echt geweldige mensen om mij heen gehad om dit te realiseren. Alleen kun je namelijk niets in een vereniging. Maar ik ga toch één naam noemen, zonder iemand te kort te doen. Hans Kuijsters. Hans was niet alleen mijn rechter- maar ook mijn linkerhand. We deden echt alles samen! En hij was er altijd. Een verenigingsman in hart en nieren. Geweldig!!”

Hoe kijk je naar het amateurvoetbal in de regio? Aan welke verenigingen zou VV Dongen een voorbeeld moeten nemen? Of juist net niet?
,,Het mooie is dat juist Dongen in de wijde omgeving als voorbeeld wordt gesteld. En dat is mooi, daar doe je het voor.”

Sportpark De Biezen is weer in de picture. Blijven of verhuizen? Als bestuur hebben jullie toentertijd veel teleurstellingen moeten verwerken. Kun je er paar opnoemen? Kunnen deze ook de ontwikkelingen van het voetbal bij de club tegenwerken?
,,Klopt en grote teleurstellingen hebben we ook moeten verwerken! Maar soms is zwijgen verstandiger dan praten. Komt misschien vreemd over uit mijn mond. Tja in dit geval, nu misschien wel. Al wil ik wel kwijt dat hier onze politiek een ……. spelletje met ons heeft gespeeld. Hier zal ik het bij laten. Want je moet toch nog met deze mensen verder om in ieder geval wel iets voor elkaar te krijgen! Want dat er iets móét gebeuren dat is duidelijk!”

Je staat bekend als een echte clubicoon. Mocht de vereniging ooit nog eens een beroep op je willen doen, ga je dan weer aan de slag?
,,Zeg nooit, nooit. Ik denk niet meer op het niveau van voorheen. Het is en blijft mijn club, dus als er iets gevraagd wordt, zal ik erover nadenken. Maar het is nu tijd voor de jongere mensen.”

Volgens intimi heb je ook een groot hart voor de wielersport. Van waar deze interesse? Wat zijn de belangrijkste verschillen voor jou tussen een voetballer en een wielrenner?
,, Hahaha deze vraag komt niet van jou….. Ik vind wielrennen inderdaad een mooie sport. Je kunt je daar nooit verstoppen om tot een topprestatie te komen. En dat is misschien ook wel gekomen doordat ik iemand ken, die nauw bij de wielrennerij betrokken is. Ik denk, nee… ik weet het zeker, dat een wielrenner veel meer discipline en doorzettingsvermogen moet hebben dan een voetballer. Als een voetballer twee wedstrijden in de week moet spelen, hoor je hem dikwijls al klagen. Een renner moet dikwijls weken achter elkaar aan de bak. En dat is andere koek.”

Heb je nog iets toe te voegen?
,,Wat mij betreft wil ik toch nog wel een paar trainers, waar ik vele jaren mee heb samengewerkt, noemen. Zij hebben toch wel heel erg bijgedragen tot het succes wat we met z’n allen hebben bereikt. En dat zijn zeker vanuit de beginfase Mart van Bree (trainer Dongen 1 en de huidige O19) en Tom Smits (13 jaar Dongen 2 en stand-in voor Dongen 1). Deze twee mensen hebben de ommezwaai echt mee in gang gezet. Zij hebben een fundament weggelegd waar we echt mee verder konden. Dan uiteraard ook Ron Timmers! Hij heeft op een geweldige manier het maximale uit de spelersgroep gehaald wat erin zat. Hij heeft Dongen naar een niveau gebracht, waar we in het verleden alleen maar van konden dromen. Maar soms komen dromen echt uit. Iedereen, en dat zijn er veel), bedankt die op wat voor manier ook heeft bijgedragen tot dit resultaat bij Dongen. Het gaat jullie goed en blijf gezond.”

 

 

Reacties