Spelletjes spelen?!

Foto:

Het valt op dat in deze tijd, waarin je weer veel meer op de thuissituatie bent aangewezen er andere dingen gebeuren. Er wordt meer tijd gestoken in hobby’s. Zo valt bijvoorbeeld op dat de legpuzzels niet aan te slepen zijn.

Ook worden de puzzels tussen de gezinnen geruild. Er is immers meer dan het kijken naar de televisie of het hangen achter de computer. Ook het spelen van spellen wint enorm aan populariteit. Een spel is een prima mogelijkheid om met elkaar een gezellige tijd te beleven. Van spellen leer je ook veel. Het vergroot afhankelijk van het soort spel, je ruimtelijk inzicht, je denkvermogen en je motorische vaardigheden. Ook voor je sociaal-emotionele ontwikkeling hebben spellen veel te bieden. Zo leer je bijvoorbeeld om op je beurt te wachten en om om te gaan met winst, maar zeker ook met verlies. Spellen hebben ons dus veel te bieden.

Wist je overigens dat Dongen ook een echte spelletjesvereniging in huis heeft. Al sinds 1985 bestaat spelletjesvereniging de Gamblers. Destijds is de vereniging opgericht om een deel van de vakantieperiode op een plezierige manier door te brengen. Hier is ook de spelletjesmarathon uit ontstaan. Een vereniging die dus al zo’n 35 jaar bestaat. De thuisbasis is altijd geweest in sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart. Het eerste jaar werden er 21 spellen gespeeld over vijf avonden. Vier avonden werden er vijf verschillende spellen gespeeld. Op woensdagavond werd er een lang spel gespeeld (zoals Risk, Monopoly en Mad). Het eerste jaar moest er veel geoefend worden. Immers om redelijk op tijd klaar te zijn, mocht een spel niet veel langer dan een halfuur duren. Soms werden de regels enigszins aangepast om het spel binnen een half uur te kunnen spelen.

Het eerste jaar was het een hele klus om zoveel verschillende spellen bij elkaar te krijgen. Nu beschikt de vereniging om een verzameling van meer dan honderd verschillende spellen. In het begin deden de scheidsrechters niet mee. Op de laatste avond werd er dan bij de overige deelnemers een avond uitgeloot. Dat was altijd erg spannend. Inmiddels spelen de scheidsrechters gewoon mee. In de hoogtijdagen deden meer dan vijftig deelnemers mee. Toen werd er gespeeld in drie circuits. Nu doen er nog steeds zo’n vijfentwintig deelnemers aan mee.

Mooi dat de spelletjesmarathon inmiddels een traditie is geworden. Het wordt gehouden in de laatste week van de officiële bouwvakvakantie. Ondanks de coronapandemie kon de marathon met aangepaste regels gewoon doorgaan. Winnaar werd Dongenaar Erwin van Riel. In 2021 wordt het Open Dongens Spelletjesmarathonkampioenschap gehouden van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 27 augustus. Hopelijk kan deze marathon zonder beperkingen worden georganiseerd. De marathon bestaat uit een mix van geluks-, denk- en vaardigheidsspellen. Wanneer je ook Dongens Spelletjes Kampioen wilt worden, noteer dan de genoemde data in je agenda. Maar ga vooral zelf verder met het gezellig spelen van spellen. Dat is immers het belangrijkste doel van de vereniging.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen