Voorbeschouwing VV Dongen – OFC

Foto:

Toen het team van Osman Erbas vorig seizoen aan de competitie begon waren de meeste volgers van zijn team meer benieuwd of ze wel zouden kunnen overleven in de 3e Divisie. Dat had te maken met de grote uitstroom van gerenommeerde spelers en het aantrekken van nieuwe, onbekende talenten.

Nog geen jaar later wordt VV Dongen ergens in een media outlet gezien als titelkandidaat. Hoe dit zich ontwikkelde heeft te makken met de mooie resultaten die het team neerzette vlak voor de Coronacrisis. Gebaseerd op de successen zou je je als supporter rijk kunnen rekenen, maar zijn die verwachtingen wel legitiem? Zondag 15 september wacht de ontmoeting met OFC. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.00 uur. Zorg dat je op tijd bent want er kunnen maar 250 man worden toegelaten.

Door Frank van Heteren

Voorspellingen en verwachtingen zijn het krachtvoer voor de voetbalsupporter. Je kan samen ergens over praten en discussiëren tot je een ons weegt. Aan de bar worden de uitslagen en tactieken breed uitgemeten. Het creëren van hoop is een bijzonder fenomeen in het menselijk brein, het houdt ons overeind. Als het over voetbal gaat zouden de meesten onder ons een bedieningsapparaatje willen hebben die elke speler in de beweging zet waar jij ze het liefste zou willen laten lopen. Playstation live! Dat zou wat zijn.

De uitkomst (helaas, beste lezer) ligt in de jongens zelf. Tweeëntwintig jonge honden die achter de bal aanjagen in de hoop om op een of ander moment een doelpunt te scoren. Gevoed met tactische informatie van de trainer-coach, aangevuld met zijn keuze het sterkste team te laten beginnen, strijden ze tegen elkaar om de overwinning uit het vuur te slepen. Als toeschouwer ben je overgeleverd aan hun kunsten en beslissingen. Een frustrerende overgave, want als supporter verlies je alle controle op het moment dat de mannen in beweging komen.

Toch geven we ons weer elk weekend over aan dit sadomasochistische gevoel, omdat we er verslaafd aan zijn. Bij verlies kan je een beetje van je frustratie kwijt die je ook al in je eigen leven soms voelt en bij winst ervaar je de opluchting dat een gedeeltelijke overgave aan anderen soms beloont kan worden. Een klein feestje is dan op zijn plaats. Voetbal is eigenlijk een directe reflectie op je eigen leven, toch? Maar hoe zit dat dan bij de jongens zelf? Iedereen die weleens op het veld heeft gestaan kent het wel. Je speelt samen en probeert met vereende krachten het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Soms zijn ze beter en is een nederlaag makkelijker te slikken dan dat je beter bent en de kous over de kop krijgt. Voetballers blijven echter niet zo lang hangen in winst of verlies, zij moeten tenslotte weer door naar het volgende gevecht.

VV Dongen won vorige week bij HSC 21. Niet met geweldig voetbal, maar wel met een gedegen, collectieve teamspirit. Hard werken om geen meter grond weg te geven, elkaar steunend bij balverlies en elkaar scherp houdend bij tactisch foute beslissingen. De 0-2 was een winst van de collectiviteit. Een mooie start die het vertrouwen zeker een positieve impuls zou moeten geven. Of dat ook werkelijk zo is moet het team laten zien in de ontmoeting met het sterke OFC uit Oostzaan.

De dorpsclub zag aan het einde van het seizoen een aantal jongens vertrekken, waaronder superspits Tim Freriks. Hij voetbalt momenteel in de 2e Divisie bij Katwijk. Toch heeft OFC elk jaar de middelen om nieuwe talenten aan zich te binden. Zo zijn er een paar jongens van Volendam, AZ en uit de jeugd van Ajax richting Oostzaan gekomen. Op papier dus weer een ijzersterke selectie. Vorig seizoen kwam VV Dongen twee keer als overwinnaar uit de strijd, maar in het seizoen 2017 -2018 kreeg VV Dongen ongenadig op hun donder. Er werd thuis met 0-7 verloren en in Oostzaan werd het 4-0. Vorige week kwamen de semiprofs in de thuiswedstrijd tegen Westlandia (volgende week de tegenstander van VV Dongen) twee keer op achterstand te staan, maar wisten in een zinderende slotfase de winst naar zich toe te treken (3-2 in de 95e minuut).

Twee ploegen met drie punten op zak zullen het strijdperk betreden in de wetenschap dat wij als supporters geen moer kunnen doen aan het eindresultaat. Het zal ze een worst wezen, want op het moment dat de bal gaat rollen bestaat er nog maar één ding: Die bal moet erin! Wat ik wel kan voorspellen is dat het hoogstwaarschijnlijk er vol op zal gaan op de Biezen!
Als je de wedstrijd wilt meemaken moet je op tijd op het Sportpark zijn. Er zijn slechts 250 plaatsen beschikbaar. Vol=Vol!! Aanvang wedstrijd is 14.00 uur.

Reacties