Punt met een gouden randje

VV Dongen maakt het iedere wedstrijd enorm spannend. Nooit zal er eens eenvoudig gewonnen worden en voor de tweede keer dit seizoen wist de ploeg van Erbas in de allerlaatste seconden een punt te redden. Nu was Jong ADO Den Haag het slachtoffer van de dadendrang van het jonge team. Door de puntendeling is VV Dongen opgeklommen naar plaats 8, maar het verschil tussen plaats 7 en plaats 15 is slechts vijf punten. Het zegt genoeg over het niveau in de 3e Divisie.

Rick Hoogendorp (assistent trainer) liep een beetje beteuterd van het veld. Nog geen minuut daarvoor had VV Dongen keeper Wessel Sprangers zijn ploeg naar een punt gekopt. De voormalige spits van o.a. ADO en RKC vond dat zijn team het in de eerste helft had laten liggen. Trainer Erbas van VV Dongen deelde die menig want VV Dongen had in het eerste gedeelte niet veel te vertellen. Dat het bij rust 1-1 stond had meer te maken met het ontbreken van slimmigheden en volwassen trucjes. “Dat is echt iets wat we nog onder de knie moeten krijgen binnen dit elftal.” Hoogendorp die in zijn tijd menig doelpunt maakte door de fysieke duels niet te schuwen vond dat Jong ADO Den Haag de panache miste om zo’n duel over de streep te trekken. “Daarin zie je de onvolwassenheid, maar het is aan ons om ze daar beter in te maken. Vandaar dat deze competitie voor ons als opleidingsmiddel zo belangrijk is.”

Het grote ADO trof de zaterdag daarvoor ook een Brabantse ploeg. Willem II heerste op alle fronten en had in de eerste helft moeten uitlopen naar minimaal 0-5. De 3-3 in de laatste minuut van Goossens had een voorbeeld moeten zijn voor de jeugdspelers van de Haagse vereniging, maar het verhaal was zondag andersom. De beloftes verzuimden in de eerste helft drie opgelegde kansen te verzilveren. Slechts één doelpunt viel er te noteren en die kwam notabene uit een pingel die wel heel makkelijk door de arbiter van dienst werd gegeven. Anouar Moukouh bleek de boosdoener in een duel waarin hij zijn tegenstander een schouderduw gaf of misschien alleen maar hinderde, maar het was absoluut geen penalty. Spits Botermans schoot de 11-meter fraai in de kruising.( 1-0 in de 21e minuut).

ADO had moeten uitlopen en VV Dongen probeerde met keihard werken de boel te compenseren. In de 43e minuut ging de keeper van ADO, Yuri Schoonderwoldt, opzichtig in de fout op het moment dat VV Dongen volle bak druk zette. Zijn inspeelpass kwam voor de voeten van spits Robin de Man die de bal eerst goed voor zijn voeten legde en daarna verwoestend uithaalde. De bal vloog in de kruising en daarmee was de stand weer gelijk. ( 1-1 in de 43e minuut).

Na de thee kwam VV Dongen anders voor de dag. Al zo vaak deze competitie laat VV Dongen in één wedstrijd twee gezichten zien. Beter georganiseerd werd ADO onder druk gezet. Zodoende kwamen er meer duels en werd het voor de jeugd uit Den Haag moeilijker om de bal te laten circuleren. Op het moment dat je dacht dat VV Dongen de partij goed onder controle had maakten Rieder en Botermans een einde aan alle hoopvolle gedachtes. Van een onoplettendheid aan de kant van VV Dongen werd magistraal geprofiteerd. Rieder kwam aan de rechterkant vrij en bereikte met zijn messcherpe voorzet Boetermans die op zijn beurt een schitterende kopbal afleverde waarop Sprangers geen antwoord had. (2-1 in de 74e minuut).

VV Dongen herstelde zich van de mentale dreun en ging nog meer risico nemen. Het was tijd voor ‘de dood of de gladiolen’. In het Haags Kwartiertje drukte VV Dongen met man en macht op het doel van Schoonderwoldt. Het leek erop dat de missie niet zou slagen aangezien er gewoonweg teveel slordigheden in het spel van VV Dongen zaten en er verkeerde keuzes werden gemaakt in de eindpass. ADO had hiervan moeten profiteren en ze zagen de klok al heel lang op 90 minuten staan toen VV Dongen mocht aanleggen voor een vrije trap vanaf recht. Linkspoot Kazanci sneed de bal hard en scherp aan waardoor de ADO keeper even moest loslaten. De bal kwam omhoog en daar stond de boomlange Wessel Sprangers te wachten om zijn tweede ‘Ontsnappingsgoal’ van dit kalenderjaar binnen te knikken. De 2-2 werd uitbundig gevierd en nog geen tien seconden later werd er afgefloten.

Volgende week wacht weer een zware uitwedstrijd. Runner-up OFC zet de laatste tijd een goede reeks neer en is een titelkandidaat. VV Dongen mag om 14.30 in Oostzaan aftrappen.