Voorbeschouwing Jong ADO Den Haag vs VV Dongen

Foto:

De laatste vier wedstrijden haalde VV Dongen 9 punten en kruipt langzaam naar boven. Van ‘laagvlieger’ (zoals sommige media VV Dongen noemde) naar middenmoter.

Het is de vraag of VV Dongen zich straks een stabiele middenmoter mag noemen aangezien de verschillen op de ranglijst zo klein zijn dat een verlies je meteen weer terugzet in de klassering. Zondag wacht er een nieuwe uitdaging want dan spelen de dorpsgenoten tegen het belofteteam van ADO Den Haag. Op sportpark De Aftrap wordt om 14.30 uur begonnen.

Door Frank van Heteren

Het is voor mij lastig om een redelijk objectieve mening te ventileren over een competitie waarin belofteteams mee mogen voetballen in de amateursector. Niet dat ik iets tegen jonge voetballers van een profclub heb, integendeel, zij moeten de kans krijgen om aan te pikken naar het niveau van hun eerste elftal. Maar waarom moet dat gebeuren in een competitie waarin jonge amateurtalenten hun krachten meten met gelijkwaardige spelers?

De amateur traint drie keer in de week en speelt een wedstrijd op zondag terwijl de belofte van een profclub elke dag twee keer op het veld staat en op zondag mag hopen op een basisplaats. De verschillen in organisatie hebben hun doorwerking langs en op het veld. Bij een amateurclub zie je supporters die een ander verwachtingspatroon hebben dan de supporter van een profclub. Daar staat de prestatie voorop en het maakt niet uit of er wel of geen supporters langs de kant staan. Die talenten spelen voor hun trainer en willen niets anders dan zo snel mogelijk aansluiten bij het Grote Werk.

Daar is niets mis mee, maar wat ik ermee wil zeggen is dat de charme van een amateurwedstrijd hiermee volledig overboord wordt gezet. De ongelijkheid is te groot en de belangen zijn totaal anders. Kijk naar de wedstrijden die VV Dongen voorgaande jaren moest spelen tegen Den Bosch, Vitesse, Volendam en Achilles 29. Er was werkelijk geen reet aan (excuus). Afgelopen seizoen werd VV Dongen in Volendam met 9-0 afgedroogd omdat er in de basisopstelling vier spelers stonden die hun plaats in de hoofdmacht wilden afdwingen. Natuurlijk speelde VV Dongen ook nog eens beroerd, maar de ongelijkheid was op voorhand al reden voor verlies. Dan speel je ook nog eens in een stadion waar niemand te vinden is, nou ja, gewoon niet leuk.

Of dat aanstaande zondag ook het geval zal zijn weet ik niet, maar de voorpret die je normaal gesproken hebt als je moet spelen tegen UNA, Gemert of Blauw Geel 38 is bij mij niet aanwezig. Ik zie zo’n duel als noodzakelijk kwaad. Een mislukt experiment van de KNVB en daarmee moeten we het maar doen. Ik schrijf dit geheel uit eigen beweging en neem ook alle verantwoordelijkheid over bovengenoemde gedachtes. Daarom vind ik het dus moeilijk om een objectieve voorbeschouwing te schrijven en laat het hier maar bij.

ADO heeft een wisselvallig seizoen. Winnen en verliezen! Mooi verzorgd voetbal waarin Duijvestein, Vaan Wetten en Bousssakou veelvuldig hun stempel drukken in aanvallend opzicht. De winstpartijen (4) zijn allemaal thuis behaald en uit werd alles verloren. Fysieke duels worden het liefste vermeden waardoor de bal snel moet circuleren. Het zijn slechts een aantal observaties van een ploeg die de gehele competitie (gelukkig) met dezelfde mensen speelt.

VV Dongen heeft misschien wel net zo’n jong team als ADO. Waar ik naar ga kijken is of onze jongens meekunnen en hun ‘volwassenheid’ kunnen laten zien. Het zou natuurlijk lekker zijn als VV Dongen de stijgende lijn kan voortzetten, maar zoals ik al eerder heb geschreven: de ploeg zit in een opbouwfase dus er zal ook nog wel een keer verloren worden. Als dat aanstaande zondag zou gebeuren dan denk ik alleen maar aan het verschil in trainingsarbeid en zal ik de jongens niets verwijten, zolang er maar keihard voor elkaar wordt gestreden.

Voor de Die-hard (amateur) supporters die mee willen reizen naar Den Haag. De bus vertrekt om 11.45 uur vanaf de kantine. Aanvang van de wedstrijd is 14.30 uur. Hopelijk zien we jullie daar !

Reacties