Excelsior 31 in slotminuut langs VV Dongen, geen vervolg tegen FC Utrecht

De meegereisde Excelsior supporters zorgen voor een echt cupsfeertje

Zo ben je de held en zo ben je de schlemiel. Het overkwam keeper Wessel Sprangers in de slotminuut van de boeiende KNVB – bekerconfrontatie tussen VV Dongen en Excelsior 31 uit Rijssen.

Sprangers bracht in de slotminuut een bal terug in het veld die hij gewoon had kunnen laten gaan als hij naar zijn aanvoerder had geluisterd en zich bewust was geweest van zijn positie t.o.v. het doel. Excelsior 31 strafte de fout keihard af en vertrokken in de polonaise richting Overijsel, VV Dongen in diepe rouw achterlatend. Sprangers, die afgelopen zondag nog de held was tijdens het duel met Blauw Geel 38 excuseerde zich openlijk naar zijn team en naar de supporters van zijn club. De 2-1 nederlaag sloeg een diepe wond in de spelersgroep en staf van trainer Osman Erbas, maar veel tijd om te rouwen is er niet want zondag 29 september speelt het team de thuiswedstrijd tegen HSC 21. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.30 uur.

Een grote groep Excelsior 31 fans hadden zich samen met een paar honderd mensen uit Dongen verzameld rond het B-veld van VV Dongen. Een troosteloze aanblik gezien het miezerige weer, maar de supporters van Excelsior zorgden voor sfeer en geluid. VV Dongen en Excelsior begonnen beide goed aan het duel en het was VV Dongen dat in de 2e minuut al een enorme kans kreeg om op voorsprong te komen. Nassim Asrih had een vrije doorloop richting doel en had met een schot de keeper van Excelsior kunnen testen. Hij verzuimde te schieten en Excelsior 31 nam het heft in handen.

Met enorm veel energie zetten de Overijsselaars het middenveld van VV Dongen onder druk en speelden compact in de omschakeling. De beide backs kwamen veelvuldig op waardoor VV Dongen achteruit werd gedrukt. Toch was het VV Dongen die de score opende. Mart van Bree won een spaarzaam duel op het middenveld en lanceerde Shenty Saez op de linkerkant. De pijlsnelle aanvaller controleerde de bal niet naar behoren en werd naar de buitenkant geduwd. Hij controleerde, maakte een actie nar binnen en zette zichzelf vrij om ut te halen. De gevoelige trap eindigde in de lange hoek achter de keeper van Excelsior 31. (1-0 in de 11e minuut).

Lang kon VV Dongen niet genieten van de voorsprong. Excelsior 31 hield vast aan hun plan en drukte stukje bij beetje de Kanaries achteruit. De gelijkmaker kwam een beetje knullig tot stand. Een voorzet vanaf rechts werd door de ongelukkige keeper Sprangers getoucheerd waarmee hij zijn hele verdediging op het verkeerde been zette. De bal plofte voor de aanvaller van Excelsior 31 die slechts zijn voet ertegenaan hoefde te zetten.(1-1 in de 16e minuut). Excelsior 31 behield het overwicht, maar kwam niet tot werkelijke kansen. Mede door het goede werk van de gehele verdediging van VV Dongen gingen beide ploegen met 1-1 rusten.
Na rust veranderde het spelbeeld. VV Dongen kreeg meer grip op het middenveld omdat de linies wat compacter op elkaar stonden. De afstanden om druk te zetten op Excelsior 31 werden kleiner en beter te belopen. Een paar keer kon VV Dongen goed doorkomen maar de overtuiging om te scoren was er wederom niet. Ondertussen liet Excelsior 31 VV Dongen een beetje uitrazen maar konden zelf het spel niet meer maken. Het was in de middelste periode van de tweede helft meer wachten op een doelpunt van VV Dongen dan van Excelsior 31.

Terwijl het einde van de wedstrijd naderde en een verlenging aanstaande leek sloeg het noodlot voor VV Dongen toe. Na het doelpunt trachtte VV Dongen nog iets te forceren en in dat enthousiasme vloerde een VV Dongen speler een aanvaller van Excelsior 31. De penalty was terecht maar niet besteed aan de nemer. Sprangers dook naar de goede hoek echter de tijd tikte langzaam weg in het voordeel van Excelsior 31. Na vier minuten blessuretijd floot de arbiter af en kon het feest in Rijssen beginnen. Zij mogen het in de KNVB beker opnemen tegen FC Utrecht.

VV Dongen speelt aanstaande zondag 29 september op Sportpark de Biezen tegen HSC 21 uit Haaksbergen. Aanvang is 14.30 uur