Klein NK Wielrennen in Dongen 22 en 23 jun

Foto:

Nog een ruim een maand te gaan en in het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen landelijke in de wielerschijnwerpers. Vijf wedstrijden voor het kleine Nederlands Kampioenschap worden in en rondom Dongen verreden.  Op het erepodium bij het gemeentehuis zal zaterdag het Wilhelmus klinken voor de winnaars van de drie wedstrijden die op die dag worden verreden. Zondag gaat dat twee keer gebeuren.

De stichting Wielerbelang Dongen staat al 50 jaar garant voor spektakel als het gaat over het wedstrijden in en rondom Dongen. De vlakke polders kunnen, als er een stevige wind staat, het peloton in waaiers doen veranderen. Maar ook de Watertorenstraat, beter bekend als de Dongense Kasseienstrook, is voor velen een obsessie. De renners kiezen er vaak voor om door de berm te rijden om het gestuiter op de kasseien te ontwijken. Daar heeft de organisatie de afgelopen jaren een stokje voor gestoken. In overleg met de organisatie zet Michel van den Mosselaar, van het aangrenzende auto recyclingbedrijf, daar als de koers gaat passeren zijn vrachtwagens zo neer dat de renners wel over de kasseien heen moeten. Hij moet lachen als hij hoort dat het kleine NK hier wordt verreden en merkt op: ,,Die grote jongens van de Vuelta, durven die volgend jaar niet over onze kasseienstrook te komen?”

Arthur van Dongen parkoersbouwer rondom Dongen
Wie in Dongen wielrennen zegt, denkt dan gelijk aan de familie Van Dongen. Wim van Dongen was de grondlegger van het wielrennen in en rondom Dongen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zijn kinderen, maar ook kleinkinderen, met dit virus zijn besmet. Een van hen is Arthur van Dongen, de huidige coach en ploegleider bij Team Sunweb, van o.a. Tom Dumoulin en Sam Oomen. Als jonge gast werd hij, en ook zijn broer Rik en zus Ceciel, op de racefiets grootgebracht. Wie ooit bij Arthur thuis geweest is ziet her en der miniatuur fietsjes en miniatuur volgauto s in koers volgorde opgesteld staan. Nu stuurt hij zelf een ploegleiderswagen over de diverse Europese wegen om zijn team te begeleiden. Tussendoor is hij lid van stichtingsbestuur Wielerbelang Dongen en is zijn inbreng vooral geënt op het vastleggen van het parkoers en de veiligheid daar omheen.

In een eerder gesprek blikt Arthur vooruit naar het komende kleine NK. ,,Vijftig jaar Stichting Wielerbelang Dongen willen we graag op een bijzondere manier vieren. Wij gaan tijdens het komende kleine NK de belangrijke jeugdcategorieën op hun wenken bedienen met een selectief parkoers.” Het parkoers is bekend. Eén omloop van 9,7 kilometer met in de laatste kilometers de vlakke Hogedijk en aansluitend de Watertorenstraat alias de Kasseienstrook. ,,Of er nu wind staat of niet, het wordt altijd een slagveld.”

Kanshebbers?|
,,Binnen de organisatie staat het wieler technische altijd voorop. Het moet een selectieve wedstrijd worden. Bij de junioren schat ik Hidde van Veenendaal uit Dongen hoog in. Maar ook neef Bram de Kort is kanshebber. Voor beiden is dit een parkoers wat hun ligt. Verder kijken Nina Spapen uit Rijen en Jeremy Melis uit Dongen uit naar deze wedstrijd. Het kleine NK zo dicht bij huis.”

Reacties