Teleurstellend VV Dongen afgetroefd door HBS

De supporters die VV Dongen door het hele land volgen komen er de laatste uitwedstrijden bekaaid vanaf. De verliespartijen buitenshuis kreeg in Den Haag een vervolg door een terecht 3-1 verlies. Dit alles na de blamerende nederlagen tegen EVV (2-0) , OFC (4-0) en UNA (5-0). Het lag afgelopen zondag aan keeper Wessel Sprangers die met fabuleuze reddingen zijn ploeg spaarde voor een ongelooflijke afstraffing.

Door Frank van Heteren

De ploeg van Ruud Kaiser speelde in bijna dezelfde formatie die voor de winterstop Jong Volendam op Sportpark de Biezen aftroefde. Slechts op één plaats was het team veranderd. Glenn Kools bleef op de bank zitten omdat hij zich moest sparen voor een examen die hij op maandag zou hebben. Kaiser voldeed aan dat verzoek en liet de onbekende Mitch van der Ven debuteren op nummer 10-positie. Een verrassende basisplaats die Kaiser verantwoordde met de mededeling dat van der Ven een goede indruk maakte op de training en dat het tijd werd dat hij zichzelf moest gaan bewijzen.

HBS, dat voor de wedstrijd nog op een schamele twee zeges stond, was in de winterstop op trainingskamp geweest waar VV Dongen thuisbleef en geen enkele oefenwedstrijd afwerkte. De Hagenaars legden van de eerste minuut VV Dongen het tempo op en speelden met het mes tussen de tanden. Met fris en goed aanvalsspel bestreden de Kraaien de verpieterde Kanaries uit Dongen. Veel bewegende spelers waar de Dogenaren geen vat op konden krijgen. Vooral op het middenveld werd de slag al in het begin compleet verloren waardoor de verdediging steeds meer onder druk kwam te staan.

HBS beloonde zich dan ook in de 14e minuut toen VV Dongen de bal wederom niet uit het eigen strafschopgebied kon werken. Uit de scrimmage kwam de bal voor Donovan de Groot terecht die geen seconde aarzelde en keihard binnenschoot. Even leek het erop dat VV Dongen wakker was geschud en wist met een goede aanval via de linkerkant van het veld het zestienmetergebied van HBS te bereiken. De voorzet op de inglijdende Thomas Schilders werd op een uitstekende manier door Jimmy Roberti verwerkt. HBS gaf geen strobreed weg en in de 22e minuut schoot Niels van Pelt de 2-0 binnen. Daaraan vooraf redde keeper Wessel Sprangers op weergaloze wijze toen een speler van HBS een niet te missen kans op één meter van het doel gepareerd zag door de uitblinker van VV Dongen.

Zo’n tien minuten voor het einde van de eerste helft ging de Haagse storm een beetje liggen en kon VV Dongen aan aanvallen toekomen. Niet overtuigend en met weinig overleg kwamen ze iets meer in de buurt van doelman Nick Hasper. Uit het niets viel de 2-1. Na vermeend hands op het middenveld bleven een aantal spelers van HBS staan en bleven protesteren. De daaropvolgende aanval werd beëindigd in het Haagse doelgebied waar Thomas Schiders met veel kunst- en vliegwerk de bal binnenwerkte. De treffer viel net voor rust en het zou VV Dongen wellicht wat vertrouwen geven.

Vijftien minuten in de tweede helft mocht VV Dongen dromen op de gelijkmaker, maar HBS gaf een optisch voordeel aan de bezoekers. Een bal op de lat in de 52e minuut was al een waarschuwing. HBS zou de punten in Den Haag houden, koste wat kost. De spaarzame aanballen van VV Dongen zagen er weinig overtuigend uit en in de 60e minuut verloste HBS VV Dongen uit haar lijden. Na balverlies aan de rechterkant van het veld schakelde HBS als een komeet om en speelde een overtal situatie professioneel uit. Een voorzet vanaf links werd verzonden naar de tweede paal. Keeper Wessel Sprangers wist in eerste instantie de onhoudbare inzet onschadelijk te maken maar bij de tweede poging was hij kansloos. Justin van de Berg velde het oordeel van de dag en VV Dongen had nog maar één taak en dat was de schade beperkt te houden.

VV Dongen oogde op sommige posities niet fit en leverde niet de gepaste strijd en passie. Het lag aan Wessel Sprangers, die met een ruime voldoende het strijdperk verliet, dat VV Dongen zich niet voor de zoveelste keer in een uitwedstrijd voor schut zette. Voorzitter Angela Jansens had de beste opmerking van de dag: “We moeten gewoon niet meer uitspelen!” Aanstaande zondag 20 januari ontvangt VV Dongen op Sportpark de Biezen Hercules uit Utrecht. Let op !! Aanvangstijd is 14.00 uur