VV Dongen hervat competitie tegen HBS

Foto:

VV Dongen is al bijna een half seizoen onderweg en aanstaande zondag 13 januari wordt de 17e wedstrijd van de 34 afgewerkt. Het Haagse HBS ontvangt op Sportpark Craeyenhout de Dongense trots waar het duel om 14.00 uur begint. VV Dongen staat momenteel op een keurige 6e plaats en heeft daarin 27 punten verzameld. Ter vergelijking: vorig seizoen had VV Dongen na 16 duels 25 punten. Hoe heeft de ploeg van trainer Ruud Kaiser tot nu toe zijn wedstrijden gespeeld en punten behaald?

Door Frank van Heteren

Aan het beging van het seizoen 2018 – 2019 kreeg Kaiser te maken met een team dat onder Ron Timmers meerdere successen wist te behalen. Die prestaties zouden volgens hem moeilijk te evenaren zijn en sprak de supporters toe met de belofte dat hij er alles aan zou gaan doen om met een veranderd team het beste eruit te gaan halen. Met het vertrek van Paul van Zon, Jaap van der Waarden, Floris Wouters, keeper Jordy Zielschot en een aantal jongens die een jaar eerder waren overgekomen, maar het niveau niet aankonden, moest hij met een relatief nieuwe groep het seizoen in.

Zo verwelkomde VV Dongen keeper Wessel Sprangers, linksback Oguzhan Kazanci, linksbuiten Shenty Saez en middenvelder Thom Avontuur. Ook jongens uit de eigen opleiding waren meerdere malen spelers in de basiself. Spits Robin de Man wist al hier en daar zijn doelpuntje mee te pikken en lijkt bijna klaar te zijn gestoomd voor het grote werk. Ook de broertjes Moukouh doen van zich spreken. Marouan moet het vooralsnog doen met wat invalbeurten waar Anouar al een paar basisplaatsen wist te veroveren en tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop een treffer tegen Jong Volendam produceerde. Helaas moet de ploeg het al zowat het hele seizoen doen zonder verdediger Luuk Hultermans, maar andere sterkhouder als Jan Gerrits, Giovanni Henskens, Mitchell van der Stappen en ‘Mister VV Dongen’ Remon Koenen zijn nog altijd van de partij. Andere jongens die men regelmatig kan bewonderen zijn middenvelders Glenn Kools, Daan Poelmans, rechtsbuiten Mart van Bree en spits Thomas Schilders. In dit rijtje missen we de naam van spits Tom Kolkert. Helaas is hij op dit moment veroordeeld tussen de pendelroute van team 1 en team 2.

Vanwege de vele nieuwelingen en het verschijnen van een nieuwe trainer duurde het zoeken naar de juiste balans meer wedstrijden dan de voorbereiding en gingen de eerste twee competitieduels verloren. Moet gezegd worden dat deze nederlagen werden geleden tegen teams uit de huidige top – 5. Het team herpakte zich en won daarna twee keer op rij. De 0-3 nederlaag tegen promovendus OSS 20 deed enorm veel pijn en met drie nederlagen uit vijf duels overheerste het pessimisme op Sportpark de Biezen.

Op een of andere manier kwam toen de geest in de ploeg dat bekend staat om zijn aanvallende intenties. Vier overwinningen op rij, met als hoogtepunten de 4-0 winst op Quick ’20 en de 1-0 in de blessuretijd tegen OJC Rosmalen, gaven de burger weer moed en dit zou worden voortgezet tegen de oude ploeg van Ruud Kaiser, JVC Cuijk. In Cuijk liep VV Dongen tegen een vergelijkbare nederlaag op als OJC een week eerder tegen VV Dongen had gedaan. In de allerlaatste seconde poeierde de spits van JVC het gelijke spel aan duigen. VV Dongen herstelde zich uitstekend en won een week later van ADO ’20. De ploeg uit Heemskerk was geen schim van de ploeg van vorig seizoen en verloor kansloos tegen een getergd VV Dongen met 4-1.
De onvoorspelbaarheid van het huidige VV Dongen laat zich in de laatste vijf wedstrijden voor de winterstop zien. Drie nederlagen waarvan twee tegen de nummers vijf en twee van de ranglijst. In Oostzaan had VV Dongen niets in te brengen tegen OFC en verloor ‘slechts’ met 4-0, maar het dieptepunt lag in Veldhoven (Zeelst) waar UNA gehakt maakte van de geelblauwe formatie. De 5-0 was wellicht een slechte afspiegeling van een wedstrijd waar VV Dongen tot één (!) fatsoenlijke aanval kwam. De 0-2 nederlaag bij EVV was te wijten aan een gebrek aan inspiratie, motivatie en vorm. Eigenlijk alles wat je wel nodig hebt om een weedstrijd te winnen.

Daartegenover werd er wel gewonnen van HSC ’21 die op dat moment met een opmars bezig was. Wederom mocht het publiek op Sportpark de Biezen genieten van veel doelpunten en goed voetbal. De 4-0 overwinning betekende de vijfde winstpartij op rij op eigen bodem. Op 16 december kwam daar de zesde bij met een prachtige zege op de profs van Jong Volendam. Met goed georganiseerd voetbal wisten de Kanaries de Oranje brigade uit het vissersdorp te bestrijden en kregen loon naar werken. Met strijd en passie werden voor het einde van het jaar nog eens drie punten op het conto bijgeschreven.

Geen gelijke spelen. Gewoon winnen of verliezen! Dat is wat de supporter van VV Dongen kan verwachten. Goed spel of slecht spel. Ook daar valt geen pijl op te trekken, maar zolang VV Dongen bij zijn leest blijft en met aanvallend voetbal de tweede helft van het seizoen ingaat dan zal er nog genoeg te genieten vallen. De punten werden vooral behaald in Dongen (18). Drie keer werd er buitenshuis gewonnen en het zou mooi zijn als het team van Kaiser de top -3 pijn kan gaan doen zoals het deed tegen Volendam. Dan zal het publiek zich gaan verzamelen om dan als één man achter de Ongenaakbare Kanaries te gaan staan.

Zondag gaat de ploeg naar Den Haag om het op te nemen tegen HBS. De ‘Kraaien’ staan een-na-laatste, maar verloren de meeste van hun wedstrijden met minimaal verschil en van de twee winstpartijen was de 0-1 bij Jong Volendam de meest opvallende. Vijf gelijkspelen en acht keer verloren (één keer meer dan VV Dongen) zegt niets meer en niets minder dan dat VV Dongen alert zal moeten blijven, aangezien ranglijsten eigenlijk niet zoveel zeggen.

Reacties