Vierde zege op rij VV Dongen

De eindsprint die VV Dongen al een paar weken gelden heeft ingezet werpt zijn vruchten af. Na de 2-1 zege in Veghel bij Blaauw-Geel ’38 staat VV Dongen op een gedeelde 4e plaats met Westlandia.

Een paar weken gelden stonden de Kanaries nog op een bloedeloze 9e plaats en leek het seizoen naar een lamlendig einde te gaan. Het team van scheidend trainer Ron Timmers denkt daar anders over en heeft met nog twee wedstrijden voor de boeg uitzicht op dezelfde klassering (3e) als vorig jaar. Toen haalde het team 65 punten waar het nu maximaal 60 kan gaan halen.

De spanning om het behalen van de 3e periode stijgt, want als Jong Vitesse kampioen wordt gaat de periode waarin zij nu bovenaan staan naar de nummer 3 in de eindklassering. Quick (Den Haag) staat 3 punten boven VV Dongen en Westlandia, dat weer een beter doelsaldo heeft dan VV Dongen. ‘Steekjes laten vallen’ betekent dat de nacompetitie niet meer in het verschiet zal liggen. Aanstaande zondag 20 mei is het de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Hercules komt naar Het Middagje VV Dongen en na de wedstrijd zal er afscheid worden genomen een aantal vertrekkende spelers. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.00 uur.

Voor promovendus Blauw-Geel ’38 was het voorafgaand aan het Brabants onderonsje zaak om het seizoen waardig en prettig af te sluiten. De laatste vijf wedstrijden werd er slechts een keer gewonnen en tegen VV Dongen wilde het team het blazoen een beetje oppoetsen. VV Dongen kwam met vertrouwen nar Veghel en startte in dezelfde opstelling als vorige week tegen VV de Meern. De thuiswedstrijd had VV Dongen met 3-2 gewonnen waar in de eerste wedstrijd van het seizoen een gelijkspel beter op zijn plaats was geweest. Blauw-Geel wilde zich daarvoor revancheren en opende het duel sterk.

Met fris en fruitig spel kwam de eerste kans voor Blauw-Geel ’38. In de 4e minuut werd de defensie van VV Dongen uit elkaar gereten. Sander Egmond kon de teruggelegde bal echter niet de juiste richting geven en schoot over. Daarna was het Sten van Vessem die hard uithaalde op randje zestienmetergebied, maar keeper Jordy Zielschot wist met een redding zijn doel schoon te houden. Zo duurde het tot aan de 11e minuut voordat VV Dongen zichzelf kon melden bij het doel van de uitblinkende keeper Zaari. Daan Poelmans kwam na een counter voor zijn doel maar de voortzetting had iets weg tussen een schot en een voorzet.

Het offensief van Blauw-Geel ’38 werd in de 14e minuut abrupt afgebroken door een doelpunt van de vertrekkende Moustafa Mohammad. Na wat foutjes in de defensie van Blauw-Geel ’38 kwam Remon Koenen in vermeend buitenspel positie op de achterlijn. Ongehinderd kon hij de perfecte voorzet afleveren op de geheel vrijstaande Mohammad. De jongeling uit Breda verzilverde de voorzet met een kopbal tot doelpunt (0-1 in de 14e minuut). Blauw-Geel ’38 vreesde voor de counter van VV Dongen en kreeg hiermee de kous over de kop.

De ploeg uit Dongen kreeg de overhand. “Ja maar daar hebben we wel een paar tactische omzetting voor moeten doen.” Verdediger Giovanni Henskens had in overleg met Timmers bepaald dat ze de rechtsbuiten van Blauw-Geel meer vanuit de zone zouden verdedigen waardoor het centrum van de verdediging meer bemanning zou hebben. “Daar hadden zij moeite mee, want wij kregen meer mannen vrij daardoor.” Deze Hogeschool Tactiek zal voor de leek een worst wezen, maar feit was wel dat VV Dongen in de 33e minuut de stand wist te verdubbelen.
Een snelle aanval werd beëindigd op de flank. De keiharde voorzet was niet meer te houden voor de verdediging van Blauw-Geel ’38 en verdediger Edwin Huibers schoof de bal achter zijn eigen keeper. Had hij dit niet gedaan dan was er altijd wel een speler van VV Dongen geweest om het karwei af te maken (0-2 in de 33e minuut). Het duel had in de 44e minuut beslist kunnen worden als keeper Zaari zijn klasse niet had laten zien. Een kopbal van Moustafa Mohammad werd door de supporters van VV Dongen al toegejuicht alsof hij al erin zat. Zij hadden niet gerekend op de katachtige reflex van de ex-doelman van o.a. VV Gestel.

Blauw-Geel ’38 wist in de blessuretijd toch nog terug te komen. Een zondagsschot van Joey Hellstern werd door Mitchel van der Stappen getoucheerd waardoor Zielschot zijn zicht op de bal verloor en het balletje uit het net kon vissen (1-2 in de 45e + 1 minuut). Het was voor Blauw-Geel ’38 – trainer van Casteren aanleiding om met drie verse speler de tweede helft te beginnen. De gehele tweede helft beukte Blauw-Geel ’38 op het doel van Zielschot maar elke keer hield hij zijn doel schoon. Kansen voor de ploeg uit Veghel waren er legio, maar de verdediging van VV Dongen kon stand houden en de counter lag voor Blauw-Geel ’38 nog steeds op de loer. In de 78e minuut was het Tom Kolkert die het duel definitief op slot kon gooien. Oog in oog met keeper Zaari kreeg hij de bal niet in het doel maar de rebound voor Thomas Schilders was waarschijnlijk nog gemakkelijker. Tot grote hilariteit van het publiek wist hij de bal voor een leeg doel over te mikken.
Tijdens de slotfase was het keeper Zielschot die VV Dongen met een aantal goede ingrepen en reddingen de drie punten bezorgde. Blauw-Geel had ook in dit wederzijdse treffen een gelijkspel verdiend, maar de scherpte en individuele kwaliteit gaven uiteindelijk de doorslag. Het was de wedstrijd van de keepers.

Zondag 20 mei is het tijd voor het laatste Middagje VV Dongen van dit seizoen. De wedstrijd tegen Hercules uit Utrecht wordt omlijst met het afscheid nemen van een aantal spelers die hun glansrijke carrière bij VV Dongen gaan beëindigen. Het Middagje VV Dongen begint om 14.00 uur