Houdini – act VV Dongen na 3-0 achterstand (3-0 / 3-6)

“Als je het mij kan vertellen, graag!” ADO ’20 trainer Raymond Bronkhorst stond na de vraag waarom zijn team een 3-0 voorsprong zo makkelijk weggaf en met 3-6 verloor nog een beetje wezenloos voor zich uit te staren.

VV Dongen creëerde een voetbalwonder dat maar zelden in het voetbal is vertoond. Bij rust was het 3-0 voor het Heemskerkse ADO ’20 maar na 90 minuten was het 3-6 in het voordeel van VV Dongen. Het Wonder Van Heemskerk had zich in een tijdsbestek van 30 minuten voltrokken en de mensen die er waren geweest wisten niet wat ze hadden gezien. Aanstaande zondag speelt VV Dongen op Sportpark de Biezen tegen Quick Den Haag. Aanvang 14.30 uur.

“Bizar, ik heb dit in mijn hele voetbalcarrière nog nooit meegemaakt.” VV Dongen-trainer Ron Timmers was net als iedereen op Sportpark de Vlotter nog aan het bijkomen van wat er zich op het veld had afgespeeld. Hij zag zijn team na 45 minuten met 3-0 achterstaan. “Onbegrijpelijk, we maakten persoonlijke fouten en hadden net als de laatste weken niet de wil om te winnen. En eigenlijk speelden we nog niet eens zo slecht maar de manier waarop we op achterstand kwamen was …..nou ja, ik zal je de woorden besparen.”

ADO ’20, de kampioen van de Hoofdklasse van vorig jaar en de nummer 6 van de ranglijst speelde in een hoog tempo en wist al na een paar minuten een enorme kans te creëren. Clive Keus tikte een voorzet van Meraj Allahdad bij de eerste paal maar net naast. Aan de andere kant was het VV Dongen speler Moustafa Mohammad die de bal voor het intikken haad maar hopeloos miste. Arbiter van de dag de heer Voncken liet enorm veel toe en dat bevorderde het kijkspel. Rommelig, maar wel met veel passie. Zeker van de kant van ADO ’20. Door matig ingrijpen van Luuk Hultermans wist Raymond de Waard aan zijn aandacht te ontsnappen en deze rondde perfect af. (1-0 in de 24e minuut)

VV Dongen zakte ver terug en de linies wisten elkaar niet meer te vinden. Het volgende debacle zou zichzelf aandienen, want in de 34e minuut verdubbelde Marzuku de score na een steekpass van Keus. Hij schoot de bal in de verre hoek. (2-0 in de 34e minuut). VV Dongen was compleet de weg kwijt en in de 45e minuut scoorde aanvoerder van Leiden met het hoofd uit een corner. (3-0 in de 45e minuut)

“We mochten blij zijn dat het maar 3-0 stond, het had zomaar 5, 6-0 kunnen zijn.” Terwijl Giovanni Henskens zich in de rust opwarmde om Luuk Hultermans te gaan vervangen was het de leider van ADO ’20 die langs de kleedkamer van VV Dongen liep. “Hij zei tegen me dat Timmers des duivels was en dat hij zijn team op scherp aan het zetten was. Dat heb toch maar even met mijn jongens gedeeld om ze in het gareel te houden.” Trainer Bronkhorst had zijn team dus gewaarschuwd en meteen na de pauze liet VV Dongen zichzelf zien. Glenn Kools kwam voor keeper Mats van der Wijst maar produceerde tot grote ergernis van Timmers een rollertje: “Neem die bal toch gewoon op de wreef!!”

“Maar na die kans kregen wij de kans om de wedstrijd op slot te gooien. Die ene kans van de Waard had erin moeten gaan en dan was het klaar geweest.” Bronkhorst zag uiteindelijk dat gebeuren waar hij waarschijnlijk nog wel wat nachtjes van wakker gaat liggen. “Tja, ik begrijp het nog steeds niet, want we waren in de eerste helft zo dominant en dan gebeurt er dit.” Zijn collega Ron Timmers had aan de andere kant de grootste moeite om zijn team aan het voetballen te krijgen. “Loop door!!” en “Ga nou goed staan!!” De ergernis was van zijn gezicht af te lezen, maar toch kwam op één of andere manier zijn boodschap in het veld.

Het Wonder voltrekt zich
Binnen een tijdsbestek van maar 13 minuten wisten de Kanaries een 3-0 achterstand om te zetten naar een 3-4 voorsprong!!! Het Wonder van Heemskerk begint in de 60e minuut wanneer Mart van Bree aan de linkerkant van het veld goed doorzet en met links een voorzet richting de tweede paal aflevert. Remon Koenen hoefde de bal nog maar slechts in te knikken. (3-1 in de 60e minuut). De ban leek gebroken en ineens zagen de spelers de ruimtes die ADO ’20 al de hele wedstrijd achter hun verdaging liet vallen. Met name spits Thomas Schilders (enorm aangejaagd door Timmers) begon zichzelf in zijn element te voelen en beloonde zijn haarde werklust met doelpunten in de 67e en 68e minuut. Laag ingeschoten ballen en sterker nog: op heet juiste moment, want de 3-3 kwam als een mokerslag bij ADO ’20 aan. Veel verwijten over en weer. “Ja die aanvoerder was goed ziek!” aldus Thomas Schilders die in de 88e minuut zijn hattrick zou vervolmaken.

Na de 3-3 maakte Glenn Kools in de 73e minuut de mooiste treffer. Na een prachtige opening van Moustafa Mohammad op Remon Koenen sloot Kools direct aan. De afgemeten voorzet van Koenen was perfect want Kools hoefde slechts zijn voet ertegenaan te zetten. De bal vloog richting de kruising achter de verbouwereerde keeper van der Wijst. (3-4 in de 73e minuut). ADO ’20 besloot alles op alles te gooien en schoof de lange aanvoerder naar de spits. Maar het team was al verslagen. VV Dongen speelde als vanouds en was slim in de omschakeling. Van links naar rechts werd er geopend en ADO ’20 liep er futloos achteraan. Hun energie was in de rust in de kleedkamer achtergebleven. Paul van Zon gooide in de 86e minuut de wedstrijd op slot toen hij (als linksbuiten n.b.) een crossbal goed inschatte. Zijn tegenstander ben Chekh kwam als een dolle op van Zon af die met een simpele beweging de rechtsback te kakken zette. Van Zon kwam een-op -een met van der Wijst en passeerde hem met een simpel schuivertje. ( 3-5 in de 86e minuut).

Toen was het nog één keer de beurt aan de man van de middag. Thomas Schilders speelde zich in de 88e minuut aan de rechterkant van het veld vrij en scoorde zijn derde goal. Een loepzuivere hattrick die normaliter beloond dient te worden met het afgeven van de wedstrijdbal, echter daar had het bestuur van ADO ’20 nog nooit van gehoord. Jammer voor Schilders die zei dat hij nog nooit een hattrick in zijn carrière had gemaakt. Trainer Bronkhorst eiste na de wedstrijd van zijn spelersgroep dat ze met zijn allen naar de kantine zouden gaan: “Leggen jullie het maar aan de supporters uit.” De harde Kern van ADO ’20 joelde na het maken van de 3-0 : “Tien, tien, tien !!” Ze kregen bijna gelijk want het werden er maar liefst negen stuks, alleen niet die waarop zij hadden gehoopt.

VV Dongen speelt aanstaande zondag 18 maart op Sportpark de Biezen tegen het speelse Quick uit Den Haag dat op de 4e plaats staat. Aanvang 14.30 uur
24. 1-0 de Waard
34. 2-0 Marzuku
45. 3-0 van Leiden
60. 3-1 Koenen
67. 3-2 Schilders
68. 3-3 Schilders