Handbal heren revancheren zich tegen Bevo, dames stellen vijfde plaats veilig en kijken omhoog

De handbaldames hebben een eclatante overwinning behaald op de naaste concurrent voor de vijfde plaats, Nieuwegein. Eerder deze competitie speelde Dongen daar nog met 23-23 gelijk. De tegenstander uit Utrecht kan maar moeilijk punten pakken in uitwedstrijden.

Zo kon de gehavende tegenstander afgelopen zaterdag tot de rust Dongen redelijk bijbenen (14-8). De tweede helft kon het geen vuist meer maken. Met nog tien minuten te gaan had Nieuwegein slechts drie keer keepster Tamara van Es gepasseerd.

De heren hebben zich gerevancheerd tegen de reserves van eredivisionist Bevo uit Panningen. Prejau Slager was met twaalf doelpunten de uitblinker deze middag. In de landelijk jeugddivisie won Dongen van rivaal BFC. Na twee gelijke spelen was er zondag een duidelijke 21-13 overwinning. ,,Dongen heeft echter de kansen op een grotere overwinning laten liggen. Paal en lat stonden doelpunten in de weg,” merkte de staf na afloop op.

Landelijke 2e Divisie B Dames: HV Dongen – Nieuwegein 30-15 (14-8)
Nieuwegein was met een gehavend team, slechts acht speelsters en een keepster, naar Dongen gekomen. Vooraf waren er dan ook duidelijke afspraken gemaakt. Op snelheid deze tegenstander kapot spelen. Dongen liet dat ook diverse keren zien als zij in de aanval gingen. Via enkele schijven was de bal snel bij de zes meter lijn van Nieuwegein en werd de aanval omgezet in een doelpunt. Ondanks de mandekking die Tanja Sips vanaf het fluitsignaal kreeg, bleef Dongen scoren.

De ruimte op de cirkel werd optimaal benut door het spel breed te houden. Via doelpunten vanuit de hoeken, cirkel en af en toe van afstand, voerde Dongen de voorsprong van 6-2 langzaam op. Nieuwegein kon wat terug doen via hun lange opbouwer, die met verschillende zuivere schoten in de kruising Tamara van Es het nakijken gaf. Toch was het Van Es, deze avond weer goed voor prima stops, die Dongen op veilige afstand hield. Niet allen stopte zij een strafworp, maar ook 1 op 1 situaties was zij de baas. Verschillende cruciale beslissingen van het warrig leidende arbitrale duo, brachten Dongen niet uit hun doen. Zelfs toen Dongen met 4 speelsters stond, eerst werd Jill Verbunt naar de kant gestuurd, waarop de technische staf verbaal reageerde en dus ook een twee minuten straf kreeg, waardoor een Dongen speelster geofferd moest worden, kreeg Nieuwegein in deze overtal situatie de bal niet achter Van Es.

De tweede helft bleek Nieuwgein al het kruit te hebben verschoten. Dongen liep weg naar 18-8. Na tien minuten spelen viel het eerste Nieuwegein doelpunt na rust. Met nog ruim een kwartier te spelen, bij de stand van 20-10, kreeg de basis rust. Bij de stand van 23-11 vielen de scheidsrechters echt door de mand. Een schot dat via de staander achter het doel terug het veld in kwam, werd als doelpunt toegekend. Iedereen, ook de tegenstander keek verbaasd, zag duidelijk dat dit schot naast was. Met Lieke Berende de laatste tien minuten in het doel en Marijke Panis, Hannah Disseldorp, Imke van den Noort en Manon de Vries in het veld schroefde Dongen de score omhoog.

Zowel de 26-12 als de 28-12 waren doelpunten van een hoog gehalte. Tanja Sips, de mandekking op haar was inmiddels opgeheven, dreigde met een sprongschot. De verdediging stapte daarop uit, waarop Sips de bal met een stuit naar de vrije cirkelloopster Femke Loonen speelde. Deze verzuimde niet om de bal binnen te schieten. Nog geen minuut later was het weer raak, op een identieke manier. Komend weekeinde gaat Dongen naar Hellas Den Haag, ooit het dames handbalbolwerk van Nederland. De Haagse dames moeten punten pakken om degradatie te ontlopen.

Landelijke Hoofdklasse B Heren: HV Dongen – Bevo HC3 34-28 (18-14)
Tegen dit derde team van handbaltopclub Bevo herpakte Dongen zich na een eerder geleden oorwassing in Panningen. Prima spel van Dongen, het eerste team speelt in de BeNe-liga, hun tweede in de eredivisie, want revanche speelde een hoofdrol bij Dongen. Was het voor rust een gelijk opgaande strijd, na rust was het Dongen dat de toon aangaf via snel direct spel. Het team van Rembrandt Lautenslager kan, met nog drie wedstrijden te gaan, oprukken naar de derde plaats. Komend weekeinde gaat Dongen richting Limburg, tegen het in degradatie verkerende Wittenhorst.

Landelijke jeugddivisie DB: HV Dongen – BFC/Beek 21-13 (13-6)
Twee keer werd gelijk gespeeld tegen deze Limburgse meiden. Dongen wilde nu laten zien dat winnen ook tot de mogelijkheid behoorde. Dat was met de warming up al duidelijk. BFC kwam nog wel op 0-1 maar dat was dan ook de enige keer dat zij op voorsprong hadden gestaan. Na een redelijk gelijk opgaande strijd stond het na 10 munten 6-4 voor Dongen. Dongen pakte hierna door en via 10-5 werd de 13-6 ruststand bereikt. Na rust kreeg BFC wat meer vat op Dongen en hielden de teams elkaar in evenwicht. Paal en lat stonden een grotere overwinning in de weg. De volgende wedstrijd is in Roermond tegen LimMid.