Voorbeschouwing VV Dongen – OJC Rosmalen

Foto: Jeffrey Oomens

Voor de tweede achtereenvolgende week speelt VV Dongen thuis. Aanstaande zondag 22 oktober gaat het vlaggenschip van VV Dongen het opnemen tegen OJC Rosmalen. De Brabantse Derby begint om 14.30 uur op Sportpark de Biezen. Grote vraag zal zijn: Gaat VV Dongen zich herpakken na twee nederlagen op rij en wordt de weg naar boven weer gevonden?

Na de nederlaag tegen de beloften van Vitesse was er niemand op Sportpark de Biezen te vinden die twijfelde aan de terechtheid van de uitslag. Toch is verliezen niet leuk. Het went nooit en daarom worden overwinningen zo uitbundig gevierd. Zo hoort dat. Bij verlies ga je kijken wat er fout is gegaan en je gaat bouwen op de goede punten die er ongetwijfeld ook waren te noteren.

De tweede helft tegen Vitesse gaf de burger moed. Er was weer iets te zien van de strijdvaardigheid waar het team van Ron Timmers vorig seizoen zo beroemd en berucht mee werd. Na het wegvallen van ‘de Soldaat’ Tom Waltman wordt er meer gevraagd van het middenveld. Er moet een tandje bij, want waar Waltman vorig seizoen de vele gaten wist te dichten is het dit seizoen soms dweilen met de kraan open. Je mag je dan hardop afvragen of de opportunistische manier van voetballen nog wel kans van slagen heeft? Er worden nu heel andere kwaliteiten van het team gevraagd. Dit in combinatie met het verschil in kwaliteit van de tegenstanders t.o.v. vorig seizoen mogen we al blij zijn dat VV Dongen in de grote middenmoot meedraait.

Dat is de realiteit die zowel de supporter als de spelers zich wel degelijk beseffen. Maar dan is de grote vraag: Hoe ga je daar mee om? Vorig seizoen en de seizoenen daarvoor was het publiek gewend dat VV Dongen in de top meedeed. Het werd bijna als normaal gezien, maar dat was helemaal niet zo normaal. Kijkend naar de breedte van de selectie (en niet alleen dit seizoen, maar ook de andere seizoenen) is het al een godswonder dat VV Dongen zo onnoemelijk goed heeft gepresteerd. Maar die prestaties kwamen alleen maar tot stand omdat het collectief zijn werk deed. Wat is er dan veranderd? Niet zoveel, de selectie is in stand gebleven, maar de rol die Waltman vervulde blijkt toch van zeer belangrijke waarde te zijn geweest. Zet ik daarmee één persoon boven het collectief? Nee, het gaat denk ik om de balans en die is op dit moment een beetje zoek en daar zal het team een antwoord op moeten vinden. Nogmaals, dit is mij analyse.

Zoals gezegd is deze competitie sterker dan vorig seizoen. Kijk maar wat er met Westlandia gebeurd. Daar is in de selectie helemaal niets veranderd en met dat materiaal werd het Naaldwijkse team vorig seizoen nog tweede. Nu staan ze op de laatste plaats met slechts drie punten. Ik wil ‘het probleem’ dan ook niet groter maken dan het is, want VV Dongen heeft ‘gewoon’ al twaalf punten en dat is in deze situatie erg goed. Wat wel een beetje vervelend is is dat het programma op dit moment niet de makkelijkste is. Vooral net wanneer er gezocht wordt naar de oplossing staan er sterke teams te wachten, maar dat hoort bij het voetbal en dan komt het neer op de mentale kracht! Iedereen weet dat een wedstrijd niet gewonnen kan worden met mooi voetbal. Als het koppie niet teveel nadenkt gaat het vanzelf en nu moet er op sommige punten wel nagedacht worden en dat moet de supporter lijdzaam over zich heen laten komen. Des te verrassender is het wanneer de ommekeer zich aandient.

Misschien wel zondag als OJC Rosmalen op bezoek komt. Het Brabantse team heeft net zoveel punten (12) als VV Dongen en voor beide teams geldt maar één motto en dat is winnen, want bij winst wordt er lucht gecreëerd en worden de rijen weer gesloten. Vorig seizoen won OJC twee keer in extremis van VV Dongen. De beide partijen staan nog sterk in het geheugen gegrift en wellicht kunnen revanchegevoelens de extra boost geven die het team op dit moment ontbeert. Aan de andere kant weet OJC ook alles van VV Dongen en zij zullen proberen om een gat met de Dongenaren te slaan. De ploeg uit Rosmalen heeft de top van het klassement al gehad. Tegen UNA werd het 2-2, tegen Jong Vitesse werd in Arnhem met 2-1 gewonnen en er werd op eigen terrein slechts met 1-0 verloren van OFC. Geen slechte resultaten, maar het team kent net als VV Dongen wat wisselvalligheid en dat maakt het komende treffen extra interessant.

U bent van harte welkom op Sportpark de Biezen. Aanvang van de Brabantse Derby is 14.30 uur

Door Frank van Heteren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen