Voorbeschouwing VV Dongen – Jong Vitesse

Foto: Jeffrey Oomens

Afgelopen week ging VV Dongen in Den Haag roemloos ten onder tegen promovendus Quick. De 5-2 nederlaag betekende alweer het derde verlies in deze competitie. Met vier keer winst daarnaast doet VV Dongen het (in bridge termen) gemiddeld en staat met 12 punten op een keurige zevende plaats.

In de komende weken kan het team van Timmers aan de bak, want achtereenvolgens komen Jong Vitesse en OJC Rosmalen op bezoek en op 29 oktober staat de uitwedstrijd tegen koploper UNA op de rol. Zware tegenstanders en zoals gezegd eerst de wedstrijd tegen de full-profs van Vitesse. Op zondag 15 oktober is de aanvang van de wedstrijd 14.30 uur.

Het vorig jaar gedegradeerde Jong Vitesse doet het uitstekend in deze competitie. Na zeven wedstrijden staat het team op een tweede plaats met 16 punten. Slechts één nederlaag werd er geleden en dat was in de thuiswedstrijd tegen OJC. Vorige week werd het 1-2 voor de Rosmalers. Op zichzelf een prachtige zege van OJC wetende dat Vitesse maar al te vaak kan beschikken over spelers uit het eerste team. De brede selectie van de Arnhemmers bestaat onder meer uit spelers die door Chelsea gestald zijn om zich te ontwikkelen en dus kan het zomaar zijn dat VV Dongen aanstaande zondag tegen dit soort spelers aan gaat lopen.

Dat is geen prettig vooruitzicht. VV Dongen kreeg de laatste drie wedstrijden maar liefst veertien doelpunten te verwerken en doet het met een doelsaldo van 14-20 net iets beter dan de defensie van het teleurstellende Westlandia. Zij kregen er in zeven wedstrijd 23 om de oren. Met de wetenschap dat Vitesse al 18 keer scoorde en er slechts 5 tegen kreeg zal VV Dongen waarschijnlijk eerst uit moeten gaan van een iets defensiever strijdplan.

Dat is niet hoe wij het in Dongen gewend zijn. Normaliter zijn wij degenen die de tegenstander terug drukt, maar in dit seizoen is deze strijdwijze nog niet erg succesvol geweest. De doelpunten worden te makkelijk weggeven en soms neemt de naïviteit de overhand. Tegen teams als Vitesse, UNA en zelfs Quick krijg je direct de kous over de kop en loop je tegen de volgende zeperd aan. En dat willen we niet.

Het team van Timmers heeft vanaf de start van de competitie te maken met een blessuregolf. Wat opvalt is dat het gros van de geblesseerde spelers last heeft van liesblessures. Dat kan wijzen op overbelasting of het kan erop duiden dat trainen op kunstgras zijn tol uitbetaalt in de jonge lichamen van de matadoren. Door dit leed is het voor de staf elke week weer lastig om een representatief elftal op ‘de been’ te brengen. Dat betekent indirect dat de ploeg nog geen vaste vormen en basisprincipes ontwikkelt. Dat is terug te lezen in de wisselvallige resultaten. Dan weer winnen en dan weer verliezen. Net als je denkt dat de vorm is gevonden gaat het weer mis. En ik snap ook wel dat er geen zekerheden bestaan in het voetbal maar wat er wel bestaat is een plan. Een daaraan ontbreekt het, waarschijnlijk mede door de hierboven genoemde problematiek.

Daarbij is de selectie van VV Dongen niet erg breed. Zeker nu het neerkomt op een aantal spelers die nieuw zijn of zich net een plaatsje hebben weten te verwerven in de basiself zie je de werkelijke onvolkomenheden. De ploeg zal hard moeten werken om na negentig minuten als overwinnaar van het veld te lopen. Vorig seizoen waren de meest overwinningen marginaal en was het verschil vaak maar één doelpunt. Dat geluk is er dit seizoen niet meer bij en dus komt het helemaal aan op de collectiviteit van de groep. Zo niet, dan gaan we nog heel vaak het onderspit delven.

Negatief ? Ja wel een beetje. Normaal ben ik altijd positief gestemd, maar dan wil ik ook weleens de realiteit uit het oog verliezen. Heb ik vertrouwen in het team? Jazeker !! Ik ben en blijf een rasechte supporter, maar ik ga niet wekelijks hier veren in iemands achterste duwen als daar geen reden voor is. Zondag is het de eerste thuiswedstrijd na de 0-7 nederlaag tegen OFC. De mannen kunnen aan publieksbinding doen door in ieder geval voor elke meter te gaan strijden. Verlies je dan weet je in ieder geval dat je er als team alles aan gedaan hebt. Win je dan zal er een zucht van verlichting over het veld te horen zijn.

U kunt het zondag 15 oktober zelf allemaal komen meemaken. De wedstrijd op Sportpark de Biezen begint om 14.30 !! U bent van harte welkom.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen