VV Dongen krijgt de punten cadeau

“De slechtste wedstrijd onder mijn leiding” Trainer Timmers wist niet zo goed wat hij er mee aan moest. Zijn team had gewonnen, maar met de strijdwijze was hij op zijn zachtstgezegd niet erg blij. Ook de trainer van het Groningse Be Quick 1887, Kevin Waalderbos zat wat zuur voor zich uit te staren en verweet zijn team dat ze te lang teleurgesteld bleven na het cadeautje van hun aanvoerder Robert Talens. Het eigen doelpunt van de ongelukkige Groninger bleek achteraf het kantelpunt in de wedstrijd. Nieuwkomer bij VV Dongen, Thomas Schilders gooide in de 87e minuut de deur dicht door een voorzet van Glenn Kools met het hoofd te verlengen. Met de 2-0 winst mocht VV Dongen hard in de handjes knijpen.

Even moeten de supporters in hun ogen hebben gewreven, want in het eerste gedeelte van de wedstrijd leek Be Quick 1887 op de thuisspelende ploeg. Veelvuldig balbezit, hard in de duels maar ongelooflijk onzorgvuldig in het benutten van de kansen. Spelmaker Daan Driever van Be Quick 1887 bleek samen met Ivan Spijkstra heer en meester op het middenveld en wisten bijna elke keer de bonkige spits Thomas Careman te bereiken. VV Dongen kon slechts tegenhouden. “Mijn team kon geen een keer de bal drie keer naar een geel shirtje spelen”. Trainer Ron Timmers zag zijn team achter de feiten aanlopen en mocht blij zijn dat het verdedigingscentrum met Luuk Hultermans en nieuwkomer Jan Bogers de gaten wisten te dichten. Laatstgenoemde moest op het allerlaatste moment starten toen Floris Wouters zich blesseerde tijdens de warming-up (verrekte hamstring).

Ook VV Dongen keeper Jordy Zielschot zou uitgroeien tot de held van de middag, want bij 100 % kansen van Driever en Careman hield hij zijn team op de wankele benen. Welgeteld zes corners tegen nul voor VV Dongen konden worden genoteerd in de eerste helft. VV Dongen kwam sporadisch voor het doel van Be Quick 1887 keeper Robert Smit, maar buiten een schot van Moustafa Mohammad en een buitenspeldoelpunt van Tom Kolkert kwamen de geelblauwen niet.

Aanvoerder Robert Talens van Be Quick werd nog voor de wedstrijd door zijn teamgenoten ‘De Strijder’ genoemd. Dat hij uiteindelijk de schlemiel van de middag werd konden zijn maten ook niet voorspellen. Net na rust gooide keeper Smit een bal in de richting van zijn linksback Rick Heim. Rechtsbuiten Remon Koenen onderschepte de bal en zette het op een lopen. Zijn keiharde voorzet richting de tweede paal werd door de ongelukkige Talens geheel verkeerd geraakt. Wellicht dat er nog een been tussen zat waardoor hij geen controle kon krijgen over de bal, maar op één meter van de doellijn liep hij de bal in het doel. (1-0 in de 46e minuut).

Geheel tegen de verhouding in koesterde VV Dongen de voorsprong en was het Be Quick 1887 dat in de achtervolging moest. “Ik denk niet dat mijn team zelf had gescoord vanmiddag” waren de woorden van Timmers. Toch zette VV Dongen in de tweede helft meer pressie op de tegenstander en werden er op het middenveld duels gewonnen. Mede door de wederopstanding van de VV Dongen middenvelders Glenn Kools en Daan Poelmans oogde VV Dongen wat rustiger aan de bal. Be Quick 1887 liet het in de de fase tussen het doelpunt en de 70e minuut wat lopen. VV Dongen kon het karwei toen afmaken maar Remon Koenen verzuimde invaller Thoma Schilders aan te spelen bij een open kans voor het doel. Schoten van Kools en Mohammad werden gepareerd door keeper Smit.

VV Dongen hield Be Quick 1887 in de wedstrijd en nadat trainer Waalderbos een aantal aanvallende wissels had toegepast kwamen ze terug. Het was eenrichtingsverkeer naar het doel van Zielschot toe en de druk werd opgevoerd. Vanaf minuut zeventig tot tachtig zat men te wachten op de verdiende gelijkmaker. VV Dongen viel zowat om, maar telkens weer was het keeper Jordy Zielschot die zijn team wist te behoeden voor het ergste. “Jazeker, we speelden slecht, maar we hebben een keeper staan en die moet toch ook zijn werk doen.” De glimlach van de speler die met zijn commentaar een indirect (voetbal) compliment maakte aan zijn sluitpost sprak boekdelen.