Onherkenbaar HV Dongen ten onder in Zoetermeer: 30 -24 (18-12)

Vorig jaar verloor Dongen uit van het toen nog onbekende Gemini. Ook afgelopen zaterdag moest Dongen de punten in Zoetermeer laten. ,,Een wedstrijd om niet snel te vergeten,” mijmert trainer Jean Troquet na afloop. ,,Alles wat verleden week thuis tegen Nieuwegein paste, ging nu net niet of helemaal fout. Dat zijn geen details, maar meer grote praktisch zaken!” Woorden die er niet om liegen.

De thuisploeg was vanaf de eerste minuut gretiger, feller en vechtlustiger. Kwaliteiten die normaal aan Dongen zijn toebedeeld. Hierdoor ontstonden, door onnodig balverlies, te veel open kansen. Door slecht afspelen onderschepte de snelle thuisploeg vaak de bal waardoor een break-out volgde. Dongen moest hierdoor niet alleen veel doelpunten incasseren. Erger nog, de anders betrouwbare sluitpost Iris Ripzaad werd afgeschoten en kon zodoende de eerste helft niet in de wedstrijd komen. Zij vocht zichzelf terug in de wedstrijd door net voor rust een strafworp te stoppen.

Na rust was Dongen verdedigend rustiger en aanvallend werd nagenoeg geen balverlies meer geleden. Puntje voor puntje knokten de meiden zich terug. Met nog tien minuten op de klok was de stand 26 -23. Een twee minuten tijdstraf brak het ritme aan Dongen zijde, waardoor de uiteindelijk 30 -24 eindstand op het bord werd bereikt.

,,Een pijnlijke verrassing,” waren de woorden van Troquet. ,,Ik had niet verwacht dat we zo vroeg in het seizoen al op achtervolgen zouden zijn aangewezen. Komend weekeinde kunnen we dit ten dele repareren. Maar dan moeten we wel winnen van Westsite. Zij hebben als enige ploeg nog geen puntenverlies.” Zaterdagavond 17 oktober om 21.20 uur in De Salamander: DS1 HV Dongen – Westsite (Amsterdam-Osdorp).

Hoofdklasse: HS1 HV Dongen – DWS 30-24 (15-11)
Ook de heren hebben met dezelfde cijfers als de dames het onderspit moeten delven. Dongen kon geen moment aanspraak maken op een punt of meer. De ploeg van trainer Stefaan Evens speelde vooral tegen zichzelf en tegen de scheidrechter. ,,Dramatisch, niets lukte,” baalde speler Freek Haagh na afloop.
Zondag om 15.15 uur thuis de derby tegen Internos (Etten-Leur)

Landelijke divisie DAJ 1: Quintus – HV Dongen 36 -15 (16-10)
Quintus uit Kwintsheul staat al jaren aangeschreven als Nederlandse top. Voor het jonge Dongens team zou dit wel eens een heel zware wedstrijd kunnen worden. Na een goede eerste helft was er de tweede helft te veel balverlies. De gasten straften dit direct af. Komende zondag om 13.30 uur komt DSS naar Dongen.

Landelijke divisie DB1: HV Dongen – Sittardia 25-20 (13-10)
Dongen moest wennen aan het offensieve verdedigende Sittardia. Het Dongens team kreeg in de gaten hoe zij in deze open dekking de sterk spelende Denise Staleman op de cirkel aan konden spelen. Na rust maakte Sittardia goed gebruik van het balverlies bij Dongen. De Limburgse ploeg kon via break-outs dichterbij komen. Goed keeperswerk van Jowenna van Beek voorkwam dit. Verder dan 1 punt kwamen de Limburgse meiden niet. Zaterdagavond, de voorwedstrijd van DS1, om 20.00 uur in De Salamander tegen BFC uit Beek.

Landelijk divisie DC1: V&L (Geleen) – HV Dongen 24-20 (14-12)
De Dongense meiden van Duncan van Cauter en Ronny de Leeuw troffen in Geleen een tegenstander die vanaf het beginsignaal garant stond voor goed en snel handbal. Na even aanpassen vocht Dongen zich terug in de wedstrijd. In de rust werden de jonkies geattendeerd hun eigen spel te blijven spelen en de geboden kansen dan ook af te maken. Dongen kwam hierdoor zelfs op voorsprong. V&L wist het tij te keren. Door het uitvallen van Faye van de Mosselaar (elleboogblessure) werd ook duidelijk dat de Limburgse meiden meer lucht hadden. ,,Toch een goede wedstrijd van een onervaren Dongen team op dit niveau,” was de conclusie van de begeleiding. Komende zaterdag in De Salamander tegen het Eindhovense EHV om 17.00 uur.