VV Dongen stoomt op naar koppositie

Met nog geen kwartier te spelen en met een 2-0 voorsprong werd het even angstvallig stil op Sportpark de Biezen. Een dieptepass op Floris Wouters werd de middenvelder fataal, want na licht contact met zijn tegenstander bleek de schade na het duel groter dan verwacht. De energieke middenvelder werd met een kuitbeenbreuk en een enkelontwrichting naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn herstelperiode zal zeker 3 maanden kosten.

VV Dongen won overtuigend met 3-0 en toonde zich op alle fronten de betere tegen promovendus DESO uit Oss. Door de zege nestelen de dorpsgenoten zich alleen aan kop in de Hoofdklasse B. Met 13 punten uit 5 duels laat VV Dongen de concurrentie zien dat het wil meedoen om de prijzen. Vlissingen en DOSKO, tot dit weekend medekoplopers, verspilden punten tegen respectievelijk Blauw- Geel 38 en UDI 19.

VV Dongen uit en thuis is tot nu toe een hemelsbreed verschil geweest. Aanvallende intenties werden thuis vaak beloond met drie punten maar buitenshuis ging de aanvalsdrift vaak verloren in goedbedoelde intenties. Wat dat betreft lijkt VV Dongen te leren van fouten uit het verleden. “Ik zou er zo 13 op kunnen stellen op dit moment, maar ik mag er maar 11 neerzetten en dat die gasten het mij als trainer moeilijk maken is natuurlijk mooi maar lastig tegelijk, maar goed daar ben ik trainer voor en niet iedereen zal het eens zijn met de keuzes. Dat is voetbal.” Trainer Ron Timmers mist op dit moment centrale verdediger Mitchel van der Stappen, die na een hoger beroep van een eerdere uitgesproken schorsing zijn straf verhoogd zag worden met 1 wedstrijd. Van 7 duels naar 8. Voor de technische staf van VV Dongen reden om een mondelinge zitting bij het tuchtcollege aan te vragen.

De sanctie betekende wel dat Jaap van der Waarden plaats mocht nemen in het centrum van de verdediging naast Revy Rosalia. De Dongenaar deed dat met verve, want niet alleen was hij de gehele middag heer en meester in de defensie, hij zette zijn team in de 7e minuut op het goede spoor door een scherp aangesneden vrije trap vanaf links bij de tweede paal diagonaal binnen te schieten.

DESO liet voetballend vermogen zien en was niet van plan om in de schulp te kruipen. Opvallende spelers waren aanvoerder / middenvelder Angelo Simone, aanvallers Serkan Ordu, Endy Bernadina en Nekhomi Veldt Vooral Simone trachtte zijn stempel op het aanvalsspel van DESO te drukken, maar kwam loopvermogen en overtuiging tekort t.o.v. de Dongense defensie. Ook de rappe opkomende middenvelder Ordu kwam vaak te snel naast spits Bernadina waardoor er veel ruimte voor VV Dongen op het middenveld ontstond. De aanvalsperikelen van DESO kwamen niet verder dan een aantal afstandschoten van Bernadina en Ordu. Zijn schot in de 20e minuut was waarschijnlijk de moeilijkste bal voor de foutloze keeper Jordy Taal.

VV Dongen zette daar een handvol kansen tegenover maar beloonde zich wederom niet. Opgeteld twee kopballen, een bal recht in de voeten van Remon Koenen en twee halve omhalen van Jorik Mijnhijmer en Floris Wouters. Allen onbenut gelaten en daardoor slechts 1-0 bij rust.

Het vervolg van de wedstrijd was niet anders dan in de eerste helft. Optisch leek DESO aan te dringen en was in het eerste kwartier na rust de bovenliggende partij. VV Dongen kwam echter niet in de problemen en trainer Ron Timmers liet drie verse krachten warm lopen. De moegestreden Glenn Kools werd gewisseld voor Daan Poelmans, Sander de Bont voor Mart van Bree en na het fatale incident kwam Paul van Zon voor Floris Wouters in de ploeg.

Giovanni Henskens bevrijdde zijn ploeg in de 64e minuut. De linksback zette een aanval op waarbij hij zelf het middelpunt bleef van de actie. Zijn schot op het doel werd door keeper Leijten gepareerd, maar in de rebound scoorde de linksbenige Henskens met rechts zijn eerste doelpunt in het shirt van VV Dongen (2-0), VV Dongen controleerde en bleef geconcentreerd. Nadat de onfortuinlijke Floris Wouters per brancard was afgevoerd bleek Mart van Bree nog iets in petto te hebben. De jongeling nam een assist van Mijnhijmer direct op de slof. Zo poeierde het 19-jarige talent zijn team, ondanks het drama voor Wouters, naar een terechte 3-0 overwinning en de koppositie.

VV Dongen speelt aanstaand weekend in Veghel tegen Blauw-Geel 38 dat zijn eerste puntje haalde door verrassend 2-2 gelijk te spelen in Vlissingen.

Tekst : Frank van Heteren
Foto : Jeffrey Oomens