VV Dongen wint voor de eerste keer van Gemert

VV Dongen en Gemert bestreden elkaar met veel respect. Tactische zetten en de wil om te winnen waren uiteindelijk doorslaggevend in een voetballend niet hoogstaand duel. De spanningswaarde hief veel op, waardoor het goed opgekomen VV Dongen publiek de allereerste overwinning ooit op Gemert kon vieren.

VV Dongen startte met een andere defensie. Giovanni Henskens nam op de linkerkant de plaats in van Paul van Zon en Revy Rosalia keerde terug in het centrum van de verdediging, nadat hij een aantal weken had lopen tobben met kleine lichamelijke klachten. Door de schorsing van Mitchel van der Stappen kwam er ook een plaats vrij voor Jaap van Waarden die zichzelf mocht bekommeren om misschien wel de beste spits van de Hoofdklasse, Thijs van Pol. Rechtsback Jan Gerrits jr. keerde teug in het team nadat hij vorige week tegen DOSKO nog op de bank zat.

Gemert zette daar een voorhoede tegenover waar menig club zijn vingers bij zou aflikken. Thijs van Pol in de spits, geassisteerd door Jasper Lalisang en aan de buitenkanten Ralf Kemper en Vincent Buijssen. Trainer Ron Timmers was duidelijk in zijn commentaar over de tactische zetten: “De rechtsback van Gemert (Jens Leyten) moet je als opkomende man niet de ruimte geven om zijn voorzetten af te leberen want dan wordt hun spits bijna onverdedigbaar.” Bert Ruisch, trainer van Gemert, gaf toe dat zijn collega de zaken tactisch goed had neergezet. “Alhoewel ik vind dat wij de eerste 20 minuten de zaken goed onder controle hadden was het voor ons toch lastig om door het blok heen te komen. Van Pol kreeg niet de aanvoer en dan moet je hem als targetman gaan gebruiken en dat is weer een heel ander spelletje. Daarnaast wist Dongen op de juiste momenten de professionele overtreding te maken waardoor we niet in ons ritme kwamen. Na de 1-0 van Dongen gaven we meer ruimte weg en daardoor leek Dongen sterker. Maar dat doelpunt had net zo goed voor ons kunnen vallen en dan had Dongen ruimte weg moeten geven.”

Gemert kon zichzelf in de eerste fase van het duel makkelijker onder de druk van VV Dongen uit voetballen. Dat resulteerde al direct in kansen voor van Pol en Lalisang. De jonge keeper Jordy Taal onderscheidde zich direct en durfde in de ontstane een-op-een situaties het duel vol aan te gaan. Gedurende de wedstrijd voorkwam hij meerdere malen een tegentreffer voor VV Dongen: “Ja, ik krijg steeds meer vertrouwen en het voelt echt lekker als je meebeslissend kan zijn. Het is een fijn team om in te spelen en ik kan alleen maar groeien. Dit was in ieder geval erg lekker.” Menig supporter sprak over de van Willem II overgekomen sluitpost. Ook de kenners binnen Gemert gaven hem de terechte complimenten.

Waar Gemert wilde voetballen zorgde VV Dongen ervoor dat het defensief op orde was. Via snelle uitvallen kreeg VV Dongen een aantal kansjes om de score te openen, maar de echte overtuiging ontbrak in de afwerking. Zo leek de eerste helft meer op een schaakspel dan op voetbal. Twee momenten werden bepalend. In de 18e minuut mocht Gemert een vrije trap nemen op de rand van het 16-metergebied. De direct genomen vrije trap door Vincent Buijssen werd fenomenaal gekeerd door Jordy Taal. In de 43e minuut kreeg VV Dongen een identieke vrije trap aan de andere kant van het veld. Jorik Mijnhijmer verzilverde deze kans wel en verschalkte keeper Sven van Ommeren met een Messi-achtige trap (1-0) Het tijdsstip van het doelpunt kwam de thuisploeg erg goed uit want een paar minuten later floot de warrig leidende scheidsrechter Vink voor het rustsignaal.

Direct na rust liet de leidsman zien waarom hij het niet allemaal goed zag. Een overduidelijke ingooi voor VV Dongen werd snel genomen door Gemert. Desorganisatie bij VV Dongen tot gevolg waardoor Thijs van Pol de kans op de gelijkmaker kreeg. Wederom was het Jordy Taal die de bal een andere richting kon geven en Henskens de bal van de doellijn kon koppen. Daarna was het alleen maar VV Dongen dat kans op kans kreeg om de wedstrijd te beslissen. Vooral pech was er de oorzaak van dat Gemert tot aan de 83e minuut aan het infuus hing. Het was invaller Mart van Bree die zijn team en supporters de broodnodige rust gaf. Een lange voorzet vanaf de rechterkant dwarrelde uit het niets achter de verbouwereerde van Ommeren (2-0). Daarmee kwam meteen een einde aan een aantrekkelijke tweede helft en kon VV Dongen haar eerste overwinning ooit op Gemert vieren.

Aanstaande zondag reist VV Dongen naar Limburg voor de wedstrijd tegen EHC dat een punt pakte op medekoploper Vlissingen.

Tekst: Frank van Heteren