Seizoen VV Dongen als een nachtkaars uit

Foto: Jeffrey Oomens

Na de 3-0 nederlaag bij OSS 20 eindigt VV Dongen op plaats 5 in de eindrangschikking. Met 48 punten is dat een resultaat waar men vooraf aan dit seizoen niet aan had gedacht, maar aan de eindstreep blijkt de kater meer te overheersen dan het gevoel dat er een redelijk goed jaar is gedraaid. Door de 3-0 zege mag OSS 20 meedoen aan de nacompetitie. TEC uit Tiel is de kampioen, Gemert en DOSKO gaan ook voor het toetje.

Eigenlijk was voor VV Dongen na de verloren thuiswedstrijd tegen UDI 19 het seizoen al voorbij. Nog geen drie weken geleden werden de kampioensvlaggen uit het stof gehaald en hoopte alles en iedereen bij VV Dongen op een balkonscène bij het gemeentehuis. Waar iedereen op hoopte gebeurde niet en VV Dongen verloor toen de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De twee wedstrijden daarna waren ‘Um Kaiser’s Baard’ en zo geschiedde het. Ja, er was nog een kans op de nacompetitie maar dan zou VV Dongen ten eerste moeten winnen van OSS 20 en iets van zes doelpunten verschil in het resultaat moeten leggen. Vooraf zou dat de motivatie moeten zijn, maar gezien de povere voorstellingen van de laatste weken een utopie. Daarnaast was OSS 20 met een punt zeker van de nacompetitie.

VV Dongen begon redelijk aan de wedstrijd en gaf niets weg. OSS 20 tastte ook af en bijna 30 minuten hielden de teams elkaar in evenwicht. “Toch had ik een ander VV Dongen verwacht”. Tony de Groot was verbaasd over de instelling bij VV Dongen en vond dat de middag voor zijn ploeg makkelijk verliep. “Ja, na de winterstop zijn er een aantal jongens uit blessures teruggekomen en is het bij ons gaan draaien en zijn we gaan winnen. We stonden nog net boven de degradatiestreep en dan zo’n serie!” Het was dan ook niet vreemd dat de ploeg in vorm op voorsprong kwam. Een verkeerd ingeschatte bal op het middenveld werd overgenomen door de formatie uit Oss. Op snelheid werd uitblinker en Man-of-the-match Richard van der Venne bediend. Hij wist aan de linkerkant van het veld door te dringen in het strafschopgebied van VV Dongen. Jan Gerrits jr. wilde zijn schot nog blokken, maar een tel later lag de afgemeten bal al achter de verslagen Jamil Kools (1-0).

Er leek niets aan de hand en VV Dongen probeerde het tempo wat op te schroeven. Het tikkeltje overwicht wat VV Dongen zich daarmee verschaftte bracht bitter weinig. De achterlijn werd een aantal malen bereikt maar de voorzetten waren een makkelijke prooi voor de keeper van OSS 20. Ook de corners en vrije trappen misten de juiste richting. Alles wat er midden in het seizoen wel was ontbrak in Oss. VV Dongen op het tandvlees en OSS 20 monter en fris op zoek naar een tweede treffer.

Nog geen 13 minuten na rust kon het feestje in Oss in gang gezet worden. Na een onmogelijke terugspeelbal op Kools had hij geen andere keuze om de bal weg te rammen. Niet ver, want de bal werd overgenomen door een speler van OSS 20 die met gemak de achterlijn bereikte. Zijn voorzet werd nog getoucheerd door Kools maar in de rebound scoorde van der Venne zijn tweede goal. Daarna was het prijsschieten. OSS 20 was volledig los en VV Dongen probeerde van alles om de schade beperkt te houden. Nog geen 5 minuten na de 2-0 ging de verdediging van VV Dongen weer in de fout en werd er een speler van OSS 20 hardhandig onderuit gehaald in het 16-metergebied. Tony de Groot miste de strafschop en schoot hoog over. De 3-0 kwam toch, want in de 74e minuut was het weer van der Venne die het povere verdedigen van VV D0ongen afstrafte (3-0). Zijn publiekswissel was terecht en de supporters van OSS 20 gaven een open doekje voor hun talent die volgend seizoen bij Topklasser OJC Rosmalen gaat spelen.

Trainer Ron Timmers zag aanvoerder Rosalia geblesseerd naar de kant komen en wisselde in de loop van de tweede helft offensief. Zijn ingreep bracht wat leven in de ploeg en er werden zelfs vier echte kansen gecreëerd. Geen van allen vielen in het mandje en de missers typeerden daarmee ook de teloorgang van de laatste weken. VV Dongen staat op het einde van het seizoen op de plaats waar het hoort te staan, maar kan terugkijken op een fantastisch avontuur.

Tekst: Frank van Heteren / Foto’s: Jeffrey Oomens

Reacties