UDI 19 heer en meester op de Biezen

19 maanden na de laatste nederlaag op Spotpark de Biezen was het hetzelfde UDI 19 dat VV Dongen met een 2-3 nederlaag liet staan Hoewel de stand doet vermoeden dat het hier om een spannende wedstrijd ging was niets minder waar. VV Dongen scoorde in de blessuretijd twee keer nadat het over de volle 90 minuten achter de feiten aanliep. UDI 19 was een maat te groot. VV Dongen zakt door dit resultaat naar 4e plaats en is titelkandidaat af.

De wedstrijd begon hooggespannen. Zo’n 1500 man verzamelden zich op Sportpark de Biezen en maakten zich op voor een enerverend duel waar het dit keer ging om behoud van de koppositie. UDI 19 stond maar 2 punten achter en hadden als opdracht om te winnen in Dongen. Vanaf minuut een lieten de mannen van trainer Gosens hun bedoelingen zien. Vooral het middenveld o.l.v. van Joep van Geelkerken zorgde voor veel problemen bij VV Dongen. Het team van Ron Timmers kreeg geen grip op de felle Udenaren en waren eigenlijk de hele wedstrijd de underdog. UDI 19 zette in elk duel fel aan en wist door snelle omschakelingen buitenspelers Tim Wolf en Michiel van Zuidam te bereiken. Laatstgenoemde zou een ware plaag worden voor de defensie van VV Dongen. Ook spits Sam Wassenberg bleek een echte handenbinder.

vvd02052

In het begin van de wedstrijd leek het er nog op dat VV Dongen mee kon in het spel van UDI 19 maar schijn bedroog, want de uitstekend leidende scheitrechter de Gast liet veel toe wat in het voordeel was van UDI 19. In een overigens sportief duel ( geen gele kaarten) was goed te zien dat UDI 19 over meer kwaliteit beschikt dan VV Dongen. Hard werkend en vechtend voor elke bal trachtte VV Dongen UDI 19 de wil op te leggen, maar de gewiekste spelers van UDI 19 hadden overal een oplossing voor waardoor VV Dongen twee tegenstanders moest bestrijden. Zichzelf en UDI 19.

In de 15e minuut kwam Robert Mutzers door aan de linkerkant en bereikte de achterlijn. Hij bediende Remon Koenen op maat maar de uitstekende keeper Vialle voorkwam een Udense achterstand en werkte de bal in het veld. De daaropvolgende actie was catastrofaal voor VV Dongen. De bal viel op de rechterkant van het veld en Tim Wolf kon ontsnappen. Hij bediende de vrijlopende Sam Wassenberg op maat, die keeper Jamil Kools met een lange schuiver het nakijken gaf. De dreiging bij UDI 19 bleef en VV Dongen werkte hard. In de 36e minuut pakte Sander de Bont de bal op en stuurde Robert Mutzers weg. Hij kwam een-op-een te staan met de jonge Vialle, maar die bleef goed naar de bal kijken en redde voor de tweede maal. De derde keer dat hij zijn team op de been hield was in de 45e minuut toen Paul van Zon een vrije trap vanaf de rechterkant richting de tweede paal stuurde. Vialle tikte de bal in een uiterste inspanning uit de benedenhoek.

vvd02053

In de rust bleef Remon Koenen achter om zichzelf warm te houden. VV Dongen wilde aansluitingstreffer maken maar kwam niet meer onder druk van UDI vandaan. Waar iedereen hoopte op een ommezwaai was het Michiel van Zuidam die het lot beslechtte. In een overtalsituatie werd hij aan de linkerkant bediend. Zijn doelpunt was van grote schoonheid. Hij passeerde Jamil Kools met een lob en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel voorbij. Met nog 40 minuten op de klok probeerde trainer Ron Timmers zijn ploeg aan te jagen door aanvallende wissels toe te passen, maar ook die hielpen niets of nauwelijks. VV Dongen wist geen moment gevaarlijk te worden waar UDI bijna bij elke aanval dreigend was. De 0-3 kwam dan ook niet onverwacht. Het was wederom Michiel van Zuidam die VV Dongen in rouw dompelde. Zijn pegel was onhoudbaar en VV Dongen mocht blij zijn dat UDI 19 niet nog meer aanzette. Terwijl het publiek al richting kantine ging scoorde Robert Mutzers twee keer en maakte daarmee de eindstand wat dragelijker.

Volgende week is het de laatste thuiswedstrijd in Dongen. Tegenstander is De Valk dat nog strijd om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Aanvang 14.30 uur

Tekst: Frank van Heteren / Foto’s Giel Klaasse HoofdklasseBzondag