Dames HV Dongen winnen strijd om 2e plaats

Dongen aanval speelt de jeugdige Femke Loonen vrij voor de keeper.

De dames van de handbalvereniging Dongen kunnen terugblikken op een geslaagde afsluiting van de zaalcompetitie. In een alles of niets beslissende wedstrijd tegen Gemini /Zoetermeer mag de winnaar als extraatje een wedstrijd om een eventuele plaats in de 1e divisie spelen.

Tanja Sips legt aan voor een schot over de Gemini verdediging

Dongen liet er geen gras over groeien en won overtuigend met 26-20 in een wedstrijd die eigenlijk voor rust al was gelopen. Door de vele speculaties dat het Wateringse Velo zich na deze competitie zou terugtrekken uit de 1e divisie, besloot het Nederlands Handbal Verbond (NHV) een play-off wedstrijd in te plannen tussen de nummers 2 uit de 2e divisies A en B. Die zijn na afgelopen zondag bekend: HV Dongen en DSO uit den Helder. Of het wordt een wedstrijd om des keizers baard, als niemand zich terugtrekt promoveert niemand, of het wordt een wedstrijd waarin de winnaar in de wachtkamer komt te staan als alsnog een team zich terugtrekt. De winnaar neemt dan deze overgebleven plaats in. De heren hebben zich in de derby tegen Witte Ster gerevancheerd van de eerder dit seizoen geleden nederlaag in Waspik. Het team van Stefaan Evans won met duidelijke cijfers 28-21. De DA1 hadden een moeilijke middag in en tegen Heerle. Met een nipte nederlaag werd Dongen de das om gedaan. In het weekeinde van 25 en 26 april staan de play-offs en wedstrijden om het NK op het programma.

Landelijke 2e Divisie: DS1 HV Dongen – Gemini/Zoetermeer 26-10 (17-9)
Zowel Dongen als de bezoekers hadden belang bij een overwinning. Er stond voor de winnaar immers nog een extra wedstrijdje met als mogelijkheid de promotie naar de 1e divisie in de planning. Gemini had zich de afgelopen week geplaatst voor de landelijke kwartfinale om de handbalbeker. Dit ging ten koste van diverse blessures, waardoor de ploeg uit Zoetermeer met een minimaal aantal wissels aantrad. Het werd voor Dongen een taaie tegenstander, die niet schroomde stevig aan te pakken. Daarbij lieten de scheidsrechters veel toe, grepen niet kordaat in, waardoor sommige spelers het heft zelf in handen namen.

Naast de promotiebelangen was deze afsluitende thuiswedstrijd tevens het afscheid van Lieve van de Berg. De cirkelloopster zet een punt achter haar handbal carrière. Als aandenken kreeg zij na afloop een fotoboek met daarbij teksten van haar teamgenoten aangeboden. Trainer coach Jean Troquet zal mogelijk het volgende seizoen nog enkele speelsters gaan missen, die hogerop willen. Vanuit een gedegen jeugdopleiding staan er veel jonge meiden te popelen om straks in de hoofdmacht te mogen gaan acteren.

Dongen kwam in de beginfase op achterstand tegen een gedreven Gemini. Opdracht van Troquet was de snelle tegenaanval uit het spel te halen. Dongen werd gemaand rustiger te gaan verdedigen. Onder aanvoering van doelvrouw Birgit van Wanrooij zocht Dongen met een geruststellende acht doelpunten voorsprong de kleedkamer op. Na rust leek het of Dongen de tegenstander meer kansen gunde. Maar op momenten waarop het weer nodig was rechtte Dongen de ruggen. Zelfs in ondertal wist Dongen tot tweemaal toe te scoren. Het in groten getale opgekomen publiek dankte de meiden met een staande ovatie voor het afgelopen seizoen.

Hoofdklasse: HS1 HV Dongen – Handbalshop Witte Ster – 28-21 (14-6)
Dongen wil zijn herentrainer Stefaan Evens nog een seizoen vastleggen. De ploeg van de Belgische coach kwam vol gas uit de startblokken en overrompelde de ploeg uit Waspik. Met de rust was een veilige marge bereikt. Dongen heeft een aardige selectie. Maar om kampioen te worden, zal het team zich moeten gaan versterken. ,,Daarmee zijn wij volop bezig,” aldus aanvoerder en bestuurslid Freek Haagh die doelt op diverse jeugdige talenten die dit seizoen elders hun geluk hebben beproefd.

Landelijke Divisie: DA1 Heerle – HV Dongen 25-11 (16-11)
Slordig en onnodig balverlies en ook nog eens slecht verdedigen leidde een verdiende achterstand op bij rust. In de rust zette coach Kees Smit de boel weer op de goede rails. Duidelijk werd de kracht van dit team dat de achterstand snel wegwerkte. Het missen van een strafworp en vreemde beslissingen van de man in het zwart zorgde voor een onverdiende nederlaag. Dit team gaat nu in buitencompetitie verder en heeft de halve bekerfinale nog voor de boeg. Hoe het volgende zaalseizoen er uit zal zien is aan de dames heren van de technische zaken. Coach Marlies van den Broek stopt bij dit team en heeft aangegeven vanaf de tribune de wedstrijden te gaan volgen.