Phill Pols 2 x Nederlands kampioen bij D-junioren

Foto:

Afgelopen weekend werd er gestreden om het Nationaal Kampioenschap bij de D-junioren in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Dongense atleet Phill Pols had zich ingeschreven op de werponderdelen Speerwerpen en discuswerpen. Er mocht maar op twee onderdelen ingeschreven worden, dus hij moest kiezen uit zijn beste onderdelen.

Het  zou in elk geval discuswerpen worden omdat hij daarmee al als 1e van Nederland op de ranglijst stond. Voor het 2e onderdeel moest hij kiezen. Zowel op het onderdeel horden, kogelstoten, verspringen en hoogspringen stond hij al hoog in de ranglijst. Phill koos voor het speerwerpen, omdat hij daar vorig jaar zijn Nationale titel op gehaald had, door in die wedstrijd plotseling in de laatste worp meters verder te gooien en iedereen voorbij ging.
Als eerste onderdeel mocht hij discuswerpen. Op de trainingen ging het prima, maar dat moet je laten zien in een officiële wedstrijd en dan nu tijdens de spannende NK.  Nadat hij zijn eerste worp erg ver, maar ongeldig gooide werd het extra spannend. Maar in zijn 2e worp kwam deze op 36.37 m neer, waarvoor hij  een applaus ontving. Een verbetering van zijn eigen PR en Clubrecord van 3.68 m. Hij blijft daarmee eerste van Nederland op de ranglijst. En goed voor een gouden medaille  op deze Nationale wedstrijd. Hij mocht zelfs een 1 kg discus in ontvangst nemen.
phill15092
Als tweede onderdeel startte hij het speerwerpen. Hij wist dat zijn beste afstand dit jaar van 40.11 m de 7e afstand was en niet genoeg voor een podiumplaats. In zijn eerste worp gooide hij al netjes met 39.93 m. Phill gooide in de tweede worp een paar cm verder. Zijn 3e worp was goed voor een PR van al 3 m, naar een afstand van 43.72. Zo mocht hij  als 3e de finale in. Met zijn 4e worp gooide hij maar 1 cm minder.  Maar Phill was niet tevreden. Pas als hij verder zou gooien als 45 + kon hij nog op het podium komen. In zijn laatste worp vielen alle techniek en aanloop op zijn plaats. Met 47.61 m kreeg hij een luid applaus. Met deze worp behaalde hij  een verbetering van zijn eigen PR van 7.50 m. Goed voor een nieuw Clubrecord. Hij wordt hiermee de beste op de ranglijst van Nederland en komt zelfs in de Ranglijst Allertijden te staan op de 15 e plaats. Hij versloeg daarmee zijn trainer Bjorn Blommerde (Meervoudig Nederland Kampioen speerwerpen) die op die leeftijd ook in de 47 m gooide.  Het werd ook gouden medaille op dit onderdeel  Hij mocht hiervoor ook een nieuwe speer in ontvangst nemen.
Ruben Bogers had zich ingeschreven voor de onderdelen 80 m Horden en verspringen. In het sterke deelnemersveld werd vooraf gehoopt op een plek in de halve finale en dat is lukte. Het resulteerde in een mooie 20ste plaats. Vanwege de overlapping van de twee onderdelen kon Ruben niet inspringen, wat vaak nodig is, om de aanloop goed uit te zetten. Twee sprongen waren dan ook helaas ongeldig en de 3e sprong kwam er niet uit zoals gehoopt. Al met al een 21ste plaats.

Enola Redering deed mee bij het hoogspringen en sprinten. Voor haar was het de eerste NK ervaring in dit grote Olympisch stadion. Haar eerste onderdeel was de 60 m sprint. Ze moest lang wachten omdat zij pas in de 8e serie aan de beurt kwam. Het voelde niet helemaal goed, geen halve finaleplek, maar zij kwam met een mooie tijd van 9.51 sec ver de finish. Het hoogspringen werd in twee groepen verdeeld, die naast elkaar aan het springen waren. Ze tikte de lat en bij 1.35 m net met de hielen eraf. Resultaat 1.30 m en 19e op het onderdeel.