VV Dongen wint in Uden (samenvatting)

VV Dongen ( met als nieuwe hoofdsponsor ING) liet in Uden zien dat gemeenschappelijke kracht de basis is voor succes. Het basisteam had een gemiddelde leeftijd van 22 jaar ( inclusief Rosalia, die 31 is ). Met vereende krachten putten de Dongenaren een 2-1 winst uit een duel waar vooraf veel vraagtekens bij werden gezet.

Floris Wouters (23) verwoordde de overwinning als volg: “ Van te voren hadden we afgesproken dat we de lopende mannen zouden opvangen en dat we met zijn allen er voor de volle 100% voor zouden gaan. Dat is gelukt door vanaf minuut 1 druk te zetten op hun middenveld en daarom is de overwinning de winst van het collectief. Ondanks onze jeugdige leeftijd zitten er jongens binnen het team die al de nodige jaren ervaring hebben. Natuurlijk zitten er veel punten in ons spel die verbetert kunnen worden, maar deze 3 punten vormen een goede basis om met elkaar daaraan te werken.”   Voor de wedstrijd was Paul van Zon (23) overtuigd van de winst. Op de vraag wat het zou worden was hij resoluut in zijn antwoord: “ 2-1 winst !”
gl359f4o2cu325ne69z4825pf
Zijn voorspelbare gaven waren terug te vinden in het spel van VV Dongen dat in de eerste 10 minuten van de wedstrijd tot drie keer toe de rechtervleugelverdediger van UDI ’19 Robin van Cuijk de hielen liet zien. Van Zon en Robert Mutzers  (21) vonden elkaar blindelings en het gevaar eindigde meestal na de voorzet, omdat de spitsen net niet scherp genoeg waren.Tot aan de 23e minuut was er niets aan de hand voor VV Dongen. Controle en organisatie gaven rust in het spel en UDI ’19 zette daar weinig tegenover.
Waarschijnlijk een communicatiefout op het middenveld leidde tot het openingsdoelpunt van UDI ’19.  Rosalia kreeg ruimte op het middenveld en stoomde op richting aanval. Hij zocht daar de combinatie met spits Tom Kolkert (19) maar Jaap van der Waarden (21), die verder een uitstekende wedstrijd speelde, verzuimde de positie van Rosalia over te nemen.
De onderschepping na de een-twee gaf UDI ’19 de kans om de bal naar voren te schieten. De snelle Sam Wassenberg pikte de bal op en kwam in duel met Mitchel Vertappen (21). Laatstgenoemde probeerde Wassenberg aan de rand van het strafschopgebied nog uit balans te krijgen maar de slimme spits vond in de lange hoek het gaatje dat debuterend keeper Jamil Kool (23) had opengelaten (1-0).
q7y55tu1s4wajzc8hdil19xq0
Even was er paniek bij VV Dongen maar al snel werd de organisatie weer opgepakt. UDI ’19 bleef loeren op de counter en VV Dongen zocht het via de buitenkanten. Robert Mutzers zorgde voor dreiging en VV Dongen kreeg daardoor een aantal corners. In de 33e minuut kreeg VV Dongen de beloning. Een afgeslagen corner werd op de rechterkant door Wouters gecontroleerd. In een beweging joeg hij de bal richting de tweede paal waar Jaap van der Waarden alleen maar hoefde in te knikken. (1-1)
De gelijkmaker was voor de Geel-Blauwen het teken dat er meer inzat. Jan Gerrits ( debutant, rechtsback en pas 18 jaar) toonde zijn kwaliteit met een afstandsschot vanaf 40 meter die keeper Thijs van Hoeij met moeite wist te keren. In het verlengde daarvan liet ook Mitchel Verstappen zich zien. Hij poeierde een bal vanaf 30 meter richting de goal maar centrale verdediger Anpong kon zijn hoofd er net tegenaan zetten.
brto15tb9cyf69lj9jv69aqtx
Na rust kreeg het goed opgekomen publiek hetzelfde beeld voorgeschoteld.
“ Er was niet aan de hand”  Bas Gosgens (trainer van UDI ’19) voorzag geen problemen en mikte op een uitval van zijn aanvallers. Toch ging zijn back van Cuijk opzichtig in de fout na een crossbal van Verstappen. Na 10 minuten in de tweede helft lanceertdede centrale verdediger Robert Mutzers. Deze kon de bal vrij aannemen aan de linkerkant en speeldevan Cuijk uit. Daarop kwam keeper van Hoeij onnodig uit zijn doel waarna het voor Mutzers niet moeilijk meer was om spits Tom Kolkert te bereiken. Kolkert had een leeg doel voor zich tikte de bal simpel binnen (1-2)
Dat UDI ’19 niet een echte vuist kon maken bewees het eerste echte schot uit een aanval. Het was de 60e minuut. Tekenend voor de onmacht in aanvallend opzicht, maar tevens ook ingegeven door de strakke organisatie bij VV Dongen. UDI ’19 trachtte door aanvallende wissels het tij te keren maar het werkelijke gevaar kwam van VV Dongen waar de slimmigheid ontbrak om de boel op slot te draaien. Sander de Bont zag zijn medespelers niet staan toen hij compleet vrijkwam en in een overalsituatie hadden de aanvallers niet het juiste oog voor elkaar.
mxt7gu2hk3h0brsektn0rm3mw
Diep in de blessuretijd had UDI ’19 nog een kans om op gelijke hoogte te komen, maar de afgeketste bal in de verdediging van VV Dongen was niet besteed aan de aanvaller van UDI ’19. Na 93 minuten floot de uitstekende scheidsrechter van Berkel af en was iedereen het erover eens dat VV Dongen terecht had gewonnen. De winst van de jeugd en het collectief !Aanstaande zondag 14 september speelt VV Dongen tegen VV Gemert op Sportpark De Biezen. Aanvang 14.30 uur
Hieronder een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd UDI’19-VV Dongen van Skyline Sport

Foto’s: Jeffrey Oomens