Job van Uitert zet sterke lijn in Mazda Max5 Cup voort

Foto:

Job van Uitert heeft zijn sterke reeks in de Ribank Mazda Max5 Cup voortgezet. Op een zonovergoten circuit van Zandvoort wist de pas 15-jarige Dongenaar dankzij een overwinning en twee tweede plaatsen beslag te leggen op de dagzege en naderde hij opnieuw kampioenschapsleider Rudy Schilders in het algemeen klassement.

Het debuutseizoen in de autosport begon voor Job van Uitert weliswaar aarzelend, inmiddels heeft de jongste coureur van het veld zijn draai uitstekend gevonden en stond hij na het behalen van zijn eerste overwinningen tijdens het vorige evenement met veel vertrouwen aan de start. Dat vertrouwen vertaalde zich tijdens de kwalificatie meteen in de snelste tijd en pole-position voor de eerste van drie wedstrijden. Goed nieuws voor Van Uitert die met 87-duizendste voorsprong op zijn grootste titelconcurrenten de snelste bleek. 
De eerste wedstrijd leverde opnieuw de titanenstrijd op die de coureurs in de Ribank Mazda Max5 cup inmiddels gewend zijn. Een uitstekende start voor Van Uitert zorgde ervoor dat hij de leiding pakte voor Rudy Schilder, Youri Verswijveren en Bart Wubben. Zij bleken echter niet in staat om Van Uitert in de openingsfase bij te benen en geheel tegen de gewoonte van de Mazda-wedstrijden in reed de blauwe Mazda langzaam weg bij de concurrentie. Met name Wubben kwam in de slotfase dichtbij na een klein foutje bij de Geva Racing coureur maar op de streep had Van Uitert nog een kleine twee tiende van een seconde over om zo zijn derde overwinning van het seizoen te noteren.
uitert
De tweede race leek eenzelfde wedstrijdbeeld te geven, waarbij Van Uitert sterk startte en vervolgens moest verdedigen tenopzichte van zijn concurrenten. De Mazda Max5 geeft een grote slipstream weg en dus bleek het opnieuw vrijwel onmogelijk om de rest van het veld los te rijden. Toch hield Van Uitert uitstekend stand vooraan tot het met nog een ronde te gaan mis ging in de chicane. Kampioenschapsleider Rudy Schilders vergallopeerde zich bij het aanremmen, raakte de leider in de wedstrijd die vervolgens spinde en de leiding verloor. Van Uitert, nog steeds bijzonder onervaren, herpakte zich meteen en wist op de streep alsnog een derde positie binnen te halen. Die derde positie werd echter al snel een tweede nadat de wedstrijdleiding besloot om Schilders, de op de baan de race gewonnen had voor Verswijveren, 30 seconden straf te geven voor het incident waardoor hij ver terug viel.
Startend vanaf de tweede plaats voor derde race, een 60-minuten durende mini-enduro waarin de Mazda gedeeld zou worden met rijderscoach Melroy Heemskerk, bleek Van Uitert opnieuw sterk. In gevecht met Verswijveren, Schilders en regerend kampioen Eric Sliphorst, wisselde de debutant tussen de eerste en de derde positie. Aan het einde van zijn stint bracht hij de Mazda als derde binnen om vervolgens  het stuur over te geven aan Heemskerk. Die Leek aanvankelijk af te stevenen op de derde plek in de wedstrijd totdat hij aan het einde van de wedstrijd raceleider Rudy Schilders maar voor Youri Verswijveren begon binnen te hengelen. Ronde na ronde liep de lichtblauwe Mazda in om –natuurlijk- in de laatste ronde de tweede plaats over te nemen. Het team kwam daarmee net te kort voor de overwinning in de enduro maar de tweede plaats was wel genoeg voor de dagzege en dat betekent dat Job van Uitert wederom is ingelopen op Rudy Schilders en zich een fraaie strijd in het kampioenschap aandient.
En die volgende wedstrijden in het kampioenschap worden op 15 augustus verreden op het Circuit Park Zandvoort.