Jeugd v.v. ONI brengt positief coachen in de praktijk

Foto:

Op woensdag 19 maart verzorgde Patrick Cohen en Mark van Iersel van de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC voor de tweede keer een workshop Positief Coachen voor ongeveer 20 jeugdleiders en -trainers van v.v. ONI uit ‘s Gravenmoer. In maart van dit jaar werd al ingegaan op de theorie van het positief coachen. Deze keer werd het positief coachen in de praktijk gebracht tijdens een training met de meiden en jongens van ONI D1

Mark van Iersel had een training uitgezet voor ONI D1. Door zijn positieve manier van coachen zagen de trainers en leiders iets moois ontstaan. Individuele spelers werden beloond voor de goede dingen die ze deden. Hierdoor zal je deze spelers ook ‘groeien’. En belangrijker nog, ze zagen de jongens en meiden in hele korte tijd naar elkaar toe groeien. Ze doorstonden de pittige training als één team!
Doel van de avond was om de leiders en trainers van ONI in praktijk antwoord te geven op vragen als “hoe kan een trainer/coach een jeugdvoetballer positief beïnvloeden” en “wat betekent positief coachen voor jou”. Als een geheugensteuntje aan deze avond en als mogelijke antwoorden op deze vragen heeft Mark van Iersel een aantal tegelspreuken achter gelaten. Enkele voorbeelden zijn:
“Alles wat aandacht krijgt groeit”.
Als je nadruk legt op de dingen die goed gaan, dan zal dit ook steeds beter gaan; 
“Als je kijkt naar wat er is, zie je de talenten. Als je kijkt naar wat er mist, zie je de gebreken”;
“Coachen is een spel van vraag en antwoord”.
Achterliggende gedachte is dat je als leider/trainer beter niet kunt voorzeggen, maar dat je beter aan de spelers zelf kunt vragen wat er goed gaat en hoe het beter kan. Want…;
“Voorzeggen is: ik zal het wel vertellen want je weet het toch niet”. 
Het was erg leerzaam om deze wetenswaardigheden en tips in de praktijk te zien. Het blijkt echt te werken. Maar nu komt het belangrijkste… het ZELF in de praktijk brengen hiervan. De jeugdcommissie van v.v. ONI verwacht de komende tijd veel positiviteit van spelers, leiders, trainers, maar ook van ouders te zien op de velden van v.v. ONI.