Dongen en Baronie in evenwicht

Een derby zoals een derby zou moeten zijn. Strijd, bij vlagen heel leuk voetbal, genoeg doelkansen en aan beide kanten een uitblinkende laatste man. Voor doelpuntenmaker Revy Rosalia (ex-Baronie) voelde het gelijke spel als een nederlaag. “Met alle respect, ik kijk dan misschien wel vanuit Dongen naar de wedstrijd, maar we hadden de beste kansen, we geven bijna niks weg en het is nu wel 1-1…” Over zijn positie – laatste wedstrijden in de achterhoede van Dongen – was hij tevreden. “Ik sta daar nu al een paar wedstrijden en het geeft wel rust volgens mij, maar ik praat niet graag over mezelf, mogen anderen doen, we hadden moeten winnen…”

Een goed gevuld sportpark De Blauwe Kei in Breda was het strijdtoneel tussen Baronie en Dongen waarbij de Baronnen vanaf de eerste minuut aanzetten. De bezoekers leken onder de indruk van de felheid waarmee de thuisploeg aan de wedstrijd begon. Het resulteerde niet in uitgespeelde kansen. Eigenlijk was het resultaat niet meer dan een afstandsschot van Tom Janssen.
Na een klein kwartiertje kwam Dongen onder de druk vandaan en wist zelfs te scoren. Uit een ingooi werd de bal na een scrimmage in het doel getikt. De leidsman keurde het doelpunt af op advies van de grensrechter die een vlagsignaal toonde voor buitenspel.
Daarna kansen voor Dongen, waar Sander de Bont een solo net te ver doorvoerde en de opgekomen Floris Wouters zijn schot van buiten het zestienmetergebied langs het doel zag gaan. Tussendoor vergat Rémon Koenen voor Dongen de bal langs de goalie te slepen. Een te ver doorgevoerde actie eindigde uiteindelijk in een makkelijk balletje voor de keeper van Baronie. Baronie kon er slechts een paar kleine mogelijkheden tegenover zetten, waarbij vaak de richting ontbrak, of keeper Beyes erger kon voorkomen.
tiwxvmupmpsbh46adp9lvip80
In de 37e minuut was het dan toch raak. Uit een vrije trap van Fatih Kamaci wist Revy Rosalie met een kopbal Dongen op 0-1 te koppen. Sander de Bont had dé kans (kopbal naast) om de voorsprong nog voor rust groter te maken.
Na rust gold datzelfde voor meerdere Dongen-spelers. Rémon Koenen ondervond dat doelman Ralf van Gestel een grote sta in de weg was. Niet veel later had diezelfde Koenen op aangeven van Daan Poelmans de grootste kans op 2-0. Zijn schot uit de draai ging over het doel. Verdediger Jamie Kankam groeide in de wedstrijd. De verdediger van Baronie bleek elke keer wel op slimme wijze een aanval van Dongen onschadelijk te maken. Samen met linksback Joris Peters was Kankam één van de uitblinkers in de achterhoede.
Toen de 2-0 dichterbij was dan de 1-1 kreeg Jurik Zimmerman het op zijn heupen in positieve zin. Op aangeven van Kevin Keehnen liet de flankspeler alles en iedereen staan en liep tot aan de achterlijn. “Hij kon hem eigenlijk alleen nog maar voorgeven, dus ik wil uitstappen, gaat ie net via de binnenkant van mijn been in het doel…”, aldus doelman Beijes over het doelpunt van Jurik Zimmerman.
pfvjmljg0pw4perb116curmlc
Een vervelend momentje waarbij Sander de Bont in aanraking kwam met doelman Ralf van Gestel werd uiteindelijk het sportiefste moment van de hele wedstrijd. Zelfs in een derby waarbij beide ploegen in het heetst van de strijd nog de winst naar zich toe konden trekken gaf de linksback van Dongen een corner weg en wees naar De Bont die op grond lag. De blessurebehandeling werd gevolgd door de hoekschop. De Baronnen schoten die hoekschop (sportief) naar de goalie van Dongen.
Aan de kant van Dongen was Rosalia dé uitblinker. Voor de thuisploeg kan dat gezegd worden van Jamie Kankam. Dat beiden in de achterhoede spelen zegt misschien genoeg over deze uiterst boeiende derby die reclame voor het voetbal was. “Mooi potje”, zei een supporter van Dongen en niet veel later kwam datzelfde uit de mond van een supporter van de Baronnen. Bij afwezigheid van onze vaste reporter, leverde de verslaggever van HoofdklasseBZondag dit wedstrijdverslag aan, waarvoor dank.
Foto’s: Giel/Edwin Klaasse van HoofdklasseBzondag