Dongen door winst uit de gevarenzone

De beloftes van Dongen hadden een week geleden De Valk al behoorlijk het vuur aan de schenen gelegd tijdens het bekerduel. Uiteindelijk besliste De Valk het duel na strafschoppen. Een eitje voor de grote broers zou je dan denken. De einduitslag (0-1 voor Dongen) doet anders vermoeden. Dongen liet vele kansen onbenut. ,,Wij hebben voor rust zeker twee mogelijkheden laten liggen en na rust nog een aantal doelrijpe kansen niet omgezet in doelpunten,” vertelt teambegeleider Hans Kuijsters na afloop

Toegegeven moet worden dat de doelman van De Valk Danilo Verus, die een Dongen achtergrond heeft, tegen zijn oude club het doel als een leeuw verdedigde. Vooraf zullen de meegereisde supporters zich achter de oren gekrabd hebben toen zij de Dongense opstelling hoorden. Door de schorsing van centrale verdediger Mitchell van der Stappen voor deze wedstrijd, toverde de technische staf een verrassende basisopstelling uit de hoge hoed.
Doelman Timen Beijes kreeg een verdediging voor zijn neus waar hij even aan moest wennen. Rechtsachter begon deze keer Safi Esmati (hij krijgt eindelijk zijn kans), met naast hem Revy Rosalia als controleur, gevolgd door Mathieu Kops en Paul van Zon. Rosalia uit het middenveld, waardoor daar nu plaats was voor Stijn Biemans met Floris Wouters en Tom Waltman. Waltman kreeg het vertrouwen van de trainers en begon in de basis. Hij kan terugkijken op een prima partij. Hangend hiertussen speelde aanvoerder Fatih Kamaci en in de spits op links Robert Mutzers en centraal Remon Koenen. Verrassend en verder geen rechtervleugelaanvaller. Verdedigend moest Rosalia rust in de tent brengen. De routinier voldeed daar meer dan 100 % aan. Dongen had voor rust de wedstrijd op slot kunnen gooien. Tot tweemaal toe lag Robert Mutzers aan de basis. Na aan half uur redde doelman Verus. Kort hierna wilde Mutzers weer zelf afwerken maar strandde op de doelman in plaats van de bal breed te leggen. Kort voor rust belandde de bal dan toch in het net. Nu werd dit doelpunt van Remon Koenen afgekeurd vanwege buitenspel. De Valk vond het wel prima de rust met 0-0 in te gaan. De ploeg kon geen vuist maken en mogelijkheden om een doelpunt te kunnen creëren waren er nauwelijks.
Na de rust hetzelfde spelbeeld, Dongen weer volop in de in aanval. Nu kwam de thuisploeg ook een enkele keer gevaarlijk voor het Dongendoel. Safi Esmati moest een keer redding brengen door de bal van de doellijn te halen. Het werd tijd voor wissels. Trainer Ron Timmers bracht Daan Poelmans voor Stijn Biemans en Sander de Bont voor verdediger Esmati. Floris Wouters verhuisde naar de rechtsbackplaats, Poelmans kwam op het middenveld en de voorhoede was weer van oudsher: Koenen, De Bont en Mutzers. Met nog twintig minuten te gaan, zette Mutzers de ingevallen De Bont in scoringspositie. De openingstreffer was voor hem, doelman Verus had geen kans: 0-1. Hierna kon Dongen tot tweemaal toe de wedstrijd op slot gooien. Verus stond de eerste keer in de weg en daarna gleed De Bont onder de bal door. Daardoor bleef het voor de meegereisde Dongenaanhang spannend. Sterker nog, De Valk joeg vlak voor tijd een vrije trap net naast het Dongendoel. Door deze zege is Dongen uit de gevarenzone. Komende zondag kan het nog meer afstand nemen van deze degradatiezone. Bij winst op Bekkerveld is een plaats in het linker rijtje voor de kanaries weggelegd.