Blamerende 4-2 nederlaag VV Dongen in Schijndel

Het leek er op dat zowel Dongen als Schijndel dezelfde tactiek zouden gaan toepassen. Vroeg storen en druk zetten, waardoor je tegenstander niet aan opbouwend voetballen komt. Aan Dongenzijde ging dit voor rust prima. Of was dit de tactiek van de thuisploeg, die zich massaal met zes tot zeven spelers terugtrok rond hun zestienmeter gebied? Sjaak Egmond en Sven Brummel bleven rond de middellijn hangen en omringden de boomlange spits Armin Alibasic. De thuisploeg loerde op de counter en liet Dongen lekker voetballen. Voetballend kon Dongen deze inhaalmiddag niets creëren. Het liep in de fuik van Schijndel, dat bij balbezit de bal hard en hoog naar voren joeg. Als een van de spitsen de bal dan in bezit kreeg, sloten in sneltreinvaart de ploegmakkers aan. Drie uitvallen na rust werden zo omgezet in twee doelpunten, waardoor de wedstrijd gelopen leek.

Dongen was de eerste 45 minuten veel op de helft van Schijndel te vinden. Maar als het rond de zestien van Schijndel kwam, miste Dongen slimheid. Steekpassjes van Fatih Kamaci, Revy Rosalia bleven uit. Remon Koenen kreeg dubbele dekking en Robert Mutzers had weinig geluk met zijn acties. Toch kwam de kleine buitenspeler verschillende keren goed door, maar dan was er niemand in de spits te vinden. Sander de Bont stond geïsoleerd tussen een aantal verdedigers. Hierdoor was doelman Stijn van der Donk heer en meester in zijn doelgebied. Al moet gezegd worden dat er mogelijkheden waren voor Koenen (17e ) en Mutzers (30e ). Dongen was dus de voetballende ploeg, maar voerde vaak de individuele acties te ver door. Tot de openingstreffer van Schijndel in 22e minuut was er nog niet echt gevaarlijk op het doel van Schijndel geschoten. Weer was Dongen ver opgedrongen en kwam Schijndel in balbezit. Via de linkervleugel kwam er een prima voorzet op de lange Alibasic. Zijn kopbal verdween onhoudbaar voor Timen Beijes in de kruising, 1-0.
Uit de daarop volgende aanval joeg Kamaci een vrije trap net naast het doel. De Dongenaanvoerder probeerde zijn ploeg op sleeptouw te nemen maar voerde zijn individuele acties vaak te ver door waardoor hij in een kluwen van spelers strandde. Dongen doelman Beijes hield met twee knappe reddingen, schoten van Alibasic en Egmond, de thuisploeg van een grotere voorsprong.
In de rust tijd voor trainer Ron Timmers om de bakens te verzetten. Revy Rosalia maakte plaats voor Stijn Biemans en jeugdspeler Mart van Bree (17 jaar) verving Sander de Bont. ,,Meer naar voren spelen,” was de opdracht van Timmers. Voor de Dongenaanhang wat vreemde wissels. Waarom Biemans niet op het middenveld maar centraal achterin?
vvdongen25112
De tweede helft begon heel belovend. Nog geen minuut gespeeld of Dongen had via de elfmeterstip de kans op de gelijkmaker, na handsbal van een Schijndelspeler in zijn strafschopgebied. Aanvoerder Kamaci nam zijn verantwoordelijkheid en zette zich achter de bal. Doelman Van der Donk kon in een reflex de bal met zijn linkerhand tot corner werken. In plaats van de gelijkmaker prijkte nog geen zes minuten later de 3-0 stand op het scorebord. Heel effectief. Drie uitvallen en twee keer scoren. Eerst was het Alibasic voor de 2-0 waarna Sander Egmond voor de 3-0 tekende. Dongen was niet in goeden doen. De lichaamstaal verraadde veel. Een geplaatste voorzet van Van Bree op Kamaci werd door de laatste slap op de lat getikt in plaats van snoeihard in te schieten. Vreemd, Dongen leek in de laatste tien minuten vleugels te krijgen. Eerst was het Mutzers die een aantal Schijndel spelers zij hielen liet zien. Zijn schot ging net naast. Het verre opdringen kostte Dongen de 4-0. Alibasic, met nog drie verdedigers rond hem heen, passeerde Biemans en stevende alleen op Timen Beijes af. De 4-0 was een feit.
Dat Dongen hierna nog via Kamaci en Koenen op 4-2 kwam was voor de statistieken. ,, Ik heb vanmiddag veel gezien. Fouten en gebrek aan voetbalinzicht. De uitslag had ook 6-6  kunnen zijn,” zuchtte Dongen trainer Timmers na afloop. Over een falend collectief mag niet gesproken worden. Duidelijk is wel dat diverse spelers onder hun kunnen spelen.
Zondag is de uitwedstrijd naar De Valk in Valkenswaard. De ploeg die afgelopen zondag nipt over de rug van Dongen 2 een ronde verder is gekomen in het districtsbekertoernooi. De beloftes van Dongen hadden brutaal een 0-1 voorsprong genomen, waarop De Valk (dus uitkomend in dezelfde klasse als Dongen1) laat gelijk maakte. Na de verlenging won De Valk de strafschoppenreeks met 4-2.  Het vlaggenschip van Dongen zal alle zeilen moeten bijzetten om uit de gevarenzone te geraken waarin zij nu zijn beland.
Foto’s: Giel Klaasse / HoofdklasseBzondag