Vaortse Kloekers Wagenbouw

Foto:

Carnavalsvereniging De Vaortse Kloekers bestaat 55 jaar. Juist in dit jaar kunnen de Kloekers geen wagen bouwen en dat is heel erg jammer. In het jubileumjaar hadden de Kloekers extra uit willen pakken. Al sinds 1991 doet de carnavalsvereniging uit Dongen-Vaart onafgebroken mee aan de optocht.

Eind zestiger en begin zeventiger jaren werd er al eerder vier keer deelgenomen. In 1991 werd de draad weer opgepakt. Er werden in deze periode liefst 30 carnavalswagens gebouwd. Met wisselend succes. Het eerste jaar werd meteen al de vijfde plaats behaald. In 1994 behaalde de Kloekers voor de eerste keer de eerste plaats met de Muizenwagen. Ook in 1996 met de paarden en muziekwagen, 2013 (Taartwagen), 2014 (Ruimtewagen) en 2019 (Eendjes) eindigde de Kloekers als eerste. De publieksprijs ging in 2011 voor het eerst naar de vereniging die thuis is in het Kloekerskot (Café ’t Vaartje in Dongen-Vaart). Toch werd de wagen in de rangschikking slechts tweede. Daarna haalden de Kloekers in 2013 en 2014 de publieksprijs nogmaals binnen. Toen werd wel ook de eerste prijs behaald.

De vereniging vindt het enorm fijn dat de ´krantenkarren´ ook door het publiek zo gewaardeerd worden. Aanvankelijk bouwden de carnavalsvereniging jaren bij de familie Van Hees aan de Kleindongenseweg. Daarna een aantal jaren in de loods van Piet Kerkhof aan de Kanaalstraat. Nu al weer een groot aantal jaren bij de familie Hultermans aan de Veepad. Vanaf begin november start het bouwjaar met het binnenrijden van de wagen. Dan wordt er tot carnaval doorgebouwd. De Kloekers hebben veel waardering voor de gastvrijheid die ze bij de verschillende bouwadressen steeds mochten ontvangen. Zonder bouwplek immers geen wagenbouw. Fijn dat er mensen zijn die ruimte ter beschikking willen stellen.

Dit seizoen geen wagenbouw. Velen beleven veel plezier aan het ontwerpen en bouwen van een ‘krantenkar’. Het geeft een enorme verbroedering. Niet alleen het bouwen zelf, maar zeker ook de onderlinge saamhorigheid wordt hiermee enorm bevorderd. Het bouwen geeft de vereniging enorme energie en is een prima voorbereiding op het mooie carnavalsfeest. Dit seizoen kan dit allemaal helaas niet doorgaan. Hopelijk kan er snel weer wat meer. Wellicht dat een mooie zomercarnaval er nog inzit. Wil je nog genieten van de prachtige ‘krantenkarren’ van de Kloekers bezoek dan de site van de Kloekers: kloekers.nl

Reacties