Jeugdsauwelaars bezorgen publiek prachtige middag

Drie jaar geleden spraken enkele ‘grote’ sauwelaars bij Stichting De Peeënstekers hun zorgen uit over de tanende belangstelling voor het jeugdsauwelen. De koppen werden bij elkaar gestoken om een plan te bedenken om het tij te keren. Via sauwelworkshops en veel promotie bij de doelgroep werd geprobeerd de Dongense jeugd weer in de ton te krijgen. Met succes. Nu, drie jaar en enkele workshops later, staat er een volledig nieuwe generatie jeugdsauwelaars en ziet de toekomst van de Dongense jeugdsauwel er weer hoopvol uit. Afgelopen zondag stonden er zes jonge sauwelaars in de ton en zij zorgden voor een middag op hoog niveau. Het publiek genoot met volle teugen. Hieronder een verslag.Het was weer volle bak in het Zottekot aan de Hoge Ham en de sfeer was prima. Ron Asselman en Kees Hoevenaars zorgden voor de uitstekende aankondigingen en het kleine maar fijne jeugdorkest WOW zorgde voor ambiance en leuke muziek . Ook de Böxskusz waren natuurlijk present en zongen hun lied Kwier wir Zat .In de pauze was het een feest voor de jonge Dongense band Power Up van het Kunstpodium én de zaal. Die mocht mee doen met de CupSong. Jeugdprins Dréke de 39ste , Princes Ilse ,de jeugd raad van 11 en Prins Andreo met zijn gevolg luisterden het geheel op. Een volle zaal dus en sauwels van hoog niveau.

tjhkbu50ny4063elyneain6op

Joep Blous als Pieterke ut Schieterke
Als eerste kwam Joep Blous in de ton als Pieterke ut Schieterke. “Ik wilde altijd al voetballer worden….net als mijn vader, die wilde ook altijd al voetballer worden” begon Pieterke. “Als je keeper bent, dan heb je tenminste altijd een doel”. Pieterke had al veel in het buitenland gevoetbald: “In Spanje, Italië, Duitsland…..op de camping. Met grappen als “Ik ben altijd back…tot in de tweede helft, dan ben ik bekaf” en “ik neem ook altijd de hond mee…want dan heb ik een goeie teckel” bleef Pieterke goed in zijn rol. 
jqsphlfgpfz1kbvibg4nxoo58
Biene Spijkers als Bien Dieet-trien
De naam doet het al vermoeden, deze dame had wat moeite om op gewicht te blijven en zag er dan ook imposant uit. “Waarschijnlijk teveel moedermelk gehad” zei Bien “dat noemen ze in België Tepelsientje” Haar weegschaal ging nog sneller dan de auto van Pa, want Bien was al binnen twee seconden van 0 bij 100. Verder had Bien van haar vader gehoord dat er zelfs een soort eten is dat je hele leven in één keer kan bederven: De bruidstaart”. Sporten hielp ook niet altijd want van sommige apparaten in de sportschool werd ze zelfs ziek.”Maar ja, dat bleek de snoepautomaat te zijn”
yzcrcia72yjxmmai060qc9cd8
Arno van Oosterwijk als DJ Arno van de Buren
Een echte DJ in de ton…en niet zomaar eentje. DJ Arno van de Buren kwam  vertellen wat hij allemaal zoal meemaakt in de DJ scene.  ook bleek hij een zoon te hebben die zijn naam zowel voor- als achteruit kon schrijven: BOB. Op zoek naar een lang woord kwam hij erachter dat het allerlangste woord zelf te maken was: Elastieeeeeeeeeek. Hoewel hij liever alleen maar stoere nummers draaide ging hij ook wel eens in op verzoekjes van adjudant Willem Vulto. “Die wil altijd de Vogeltjesdans, dus deze is voor Jou Willem!” zo sloot Arno zijn sauweldebuut af waarmee hij op de tonen van dat lied afliep.
uqqlj0d587bz3eb6cf62vgf4n
Cindy den Boer als Dokter Kierewiet
Na de pauze was het de beurt aan de Benjamin van het gezelschap: Cindy den Boer. Zij kwam als Dokter Kierewiet en kreeg natuurlijk allerlei bekende patiënten in haar praktijk.  Zo kwam er eens iemand binnen die een dubbele salto deed, een sprong tot het plafond bovendien drie keer achter elkaar kopjeduikelde. “Zo ! “Zei dokter Kierewiet ..”wat kom jij hier doen .Je bent hartstikke gezond zo te zien ! “”Nee hoor “, zei de patiënt “ik struikelde over de deurmat“ Een andere patient: “Dokter, overal waar ik druk doet het zeer” Natuurlijk waist Dokter Kierewiet wel wat er aan de hand was: een gekneusde vinger. 
ny8j47p9lk96v3ozdh790l1r9
Willem van Kerkhof als Pietje Pukkel
Op vrijdag en zaterdag had vader Bart al in de ton gestaan en nu was het Willem van Kerkhof die zijn sauweldebuut maakt. Hij kwam als Pietje Pukkel compleet met blauw oog (“daar heb ik keihard voor moeten knokken”) en litteken (“daar ben ik erg aan gehecht”). De zin: ‘ik ben pietje Pukkel en de meester is een sukkel’ kwam regelmatig voorbij en werd door het publiek maar al te graag ingevuld. Pietje maakte heel wat mee: zo had ie eens metvriend Schele Keesie twee granaten opgegraven bij het Wilhelminaplein. Thuisgekomen maar even in de kippekooi gelegd waarop Keesie vroeg: Pietje, is dat niet gevaarlijk, wat nou als er eentje ontploft.”Nou Keesie, dan zeggen we toch gewoon dat we er maar eentje gevonden hebben!”
tnlgbveyc9hko7bhpqcn2x8kz
Niels van Leijsen als Henk Hengelaar
Als laatste kroop Niels van Leijsen in de ton. Hij kwam zijn avonturen vertellen als Henk Hengelaar. Als een volleerde sauwelaar bracht Niels zijn grappen met een prima gevoel voor timing en een smakelijk accent. Een sauwel die zelfs tijdens avonden ervoor niet misstaan had.Niels voelde zich als een vis in het water, maar hier toch meer als een haring in de ton. Hij baalde als hij haring zonder uitjes ving en zei dat zijn oma op Neptunus leek. “Die heeft ook maar drie tanden……..en een natte broek”. Bij het ijsvissen had Henk een wak geslagen toen ie plots iemand hoorde roepen: Er zit hier geen vis! Bleek dat de omroeper van DongenIce te zijn!
Aan het einde van de middag reikte Prins Dreke de39e aan alle sauwelaars een onderscheiding uit maar daarna werd het dan toch echt tijd voor de prijsuitreiking. Het publiek koos voor Niels van Leijsen en even later bleek dat de jury daar hetzelfde over dacht. Een dubbele overwinning voor Niels en gezien de reacties was dat ook dik verdiend. De tweede plaats was voor Biene Spijkers en de overige sauwelaars  Cindy den Boer, Willem van Kerkhof, Arno van Oosterwijk en Joep Blous eindigden gezamenlijk derde.
Al bij al een prachtige middag waaruit blijkt dat het jeugdsauwelen in Dongen nog springlevend is. De volwassen sauwelaars gaan ook de komende jaren door met het houden van sauwelworkshops zodat de doorstroming gewaarborgd blijft. 
Meer foto’s van de jeugdsauwel vind je HIER.