Sauwelavonden 2014, een terugblik

Het sauwelweekend zit er weer op. Afgelopen vrijdag en zaterdag zorgden negen sauwelaars voor twee bomvolle zalen voor een avond vermaak op hoog niveau. Uiteindelijk legde Tom Mijnders na twee avonden beslag op de wisseltrofee. Hij mag zich voor de zevende maal een jaar lang oppersauwelaar van het Peeënrijk noemen. De publieksprijs ging op beide avonden naar Bart van Kerkhof. Hieronder een verslag van de sauwelavond van zaterdag.Nadat presentator Kees Hoevenaars de juryleden aan het publiek had voorgesteld en de wijze van jureren nog even uitgelegd had werd de avond geopend met een voorstelrondje van de jeugdsauwelaars die zondag in de ton hun opwachting zouden gaan maken. CV De Boxskusz waren natuurlijk ook present om hun hit Kwier Wir Zatnog een keer ten gehore te brengen. Maar daarna werd het dan toch echt tijd voor de eerste sauwelaar.

qu4mfsj9vw89zaepg83ln5tgd
Trea van Kuyk  Froske ut Zaanhoske
Trea van Kuyk, de enige vrouwelijke sauwelaar van dit jaar,  had de twijfelachtige eer om het spits te mogen afbijten. Zij kwam als Froske ut Zaanhoske. In de voor haar typische beeldende stijl nam Trea van Kuyk het publiek mee bij haar avonturen. Zo werd ze vroeger steeds opgemeten waarna de meetlat meteen op de BBQ gelegd werd. “Ik denk: wegwezen hier, het wordt me veel te heet onder de voeten” Bij de keuring voor het leger vroeg ze zich af hoe haar telefoonnummer  in het schermpje van de weegschaal terechtkwam. Ook de jaarlijkse kenijnendekbingo kwam voorbij (dè rammelt aon alle kaante), evenals een Soldaat met de naam Vonk. Die naam kwam overigens bij vele sauwelaars wel één of meerdere keren voorbij. “Vroeger waar ik jong en knap, nou alleen nog maar knap”, aldus Froske, die de stemming er meteen goed in kreeg.
z9h7n5uyecdate84ic4q18tvh
Perry Boudewijns als Bennie Blind
Als tweede sauwelaar kwam Perry Boudewijns in de ton. als Bennie Blind. Hij vertelde dat de schoonheid van zijn persoon zit in de nageboorte . Dat feit ligt ten grondslag aan het moment van zijn geboorte waarbij het kind verwisseld werd met de moederkoek . Een man met een aantal handicaps was hij. Hij was onder andere kleurenblind, reed altijd zwart en ging winkelen in de Kijkshop . 
f320te4g6wdr8i8ytjugepu2i
Rob Verkooijen als d’n archeoloog
Routinier Rob Verkooijen, die al voor de tiende keer deelnam,  vervolgde de avond met een spervuur aan woordspelingen en droge grappen waarmee hij keer op keer de lachers op de hand kreeg. “Ik heb mijn verzameling fossielen meegebracht” begon Rob, terwijl hij naar de raad van elf wees. Als archeoloog was hij recent nog 15 jaar terug in de tijd geweest tijdens een excursie naar Oosteind. Op het moment was hij bezig met een opgraving op de hoek St. Josephstraat – Hoge Ham. “ik weet het nog niet zeker maar ik denk dat het een kerk is” aldus Rob, die vervolgde met: “Vroeger bouwden ze wel 200 jaar op een kerk, je moet nou nog maar eens een bouwbedrijf vinden wat het zolang volhoudt. Het publiek werd door Rob getrakteerd op een enorme hoeveelheid van dergelijke woordespelingen en grappen en waardeerde dit zeer. De jury beloonde Rob met een, voor hem vertrouwde, tweede plek
fi0qa1lfwleb9kc6o8m0j0x5s
Roelant Schoots als Kees Klok, 24 kitsjen kok
De eerste debutant kwam als vierde in de ton: Roelant Schoots als Kees Klok, 24 kitsjen kok. Met een uiterlijk en de wapperende haren van Hans Klok was het ijs meteen gebroken. Roelant vertelde over zijn werk als kok waarbij de ‘kiepen’ een aardige hoofdrol speelden. De maagbandcorrectie in een ziekenhuis in België – als finishing touch van het programma the Biggest Loser- was helaas geen succes geworden maar uitgelopen een een operate van man naar vrouw. “Ik kwam erachter toen ik thuiskwam en het me niet meer lukte om achteruit in te parkeren” Ook hier kwam André Vonk weer voorbij: “Wat doe je als je hersens het niet meer doen? Dan plakken we er gewoon een snor onder he Andre?” Roelant sloot zijn goede sauwel af met een samenzang waarbij het publiek enthousiast meedeed
dx0a7sz17ylddrogpmj9yr093
Bart van Kerkhof als Aart Neut, uw lachtherapeut
Oude bekende Bart van Kerkhof maakte na een afwezigheid van acht jaar ook weer eens zijn opwachting in de ton. Hij kwam dit keer als Aart Neut, de lachtherapeut en kreeg meteen al bij de eerste lachsessie de lachers op zijn hand. De verschillende lachsoorten die Aart demonstreerde zorgden voor veel hilariteit, met als hoogtepunt de ‘proestlach’. Ook de ontdekking van Aart dat burgemeester van Diessen en dubbelleven leidt en één en dezelfde persoon is als Clown Bassie wekt veel lachsalvo’s op. Natuurlijk werden prins en raad van elf regelmatig op de korrel genomen. In hoog tempo strooide Bart zijn grappen de zaal in en hij werd hiervoor door het publiek op beide avonden beloond met de publieksprijs. De jury waardeerde de sauwel met een derde plaats. Een sterke come-back.
krp11sppvxb6dtai8yqtflvkd
Ad Verweij als Kees Klus
De tweede debutant van de avond was Ad Verweij die als Kees Klus plaatsnam in de ton. “Kom, we breken vanavond de tent af, dan kunnen we maandag meteen beginnen met het nieuwe MFA,” zo begon Kees., die tijdens zijn werk een keer aangesproken werd “Meneer, u bent uw lading aan het verliezen. Ja, dat snap ik, dit is een strooiwagen. Kees Klus kreeg de zaal plat door de opmerking dat de mensen in de Beljaart die in de ‘jaren 30 woningen ‘wonen dat gevóél nu ook hebben .Toen deed de kachel het ook niet. Een verdienstelijk debuut.
d6qy3fwzx8rvvuuvpc47vy8sh
Tom Mijnders als Tommeke Slalommeke
Zesvoudig oppersauwelaar Tom Mijnders kwam dit keer als Tommeke Slalommeke met ski’s en sportieve outfit. Zoals gebruikelijk had Tom geen enkele moeite om het publiek mee te nemen in zijn beeldende verhalen. Maar ook de politiek kwam voorbij: “In de Beljaart kan ik goed oefenen want daar blijft de sneeuw lekker lang liggen dankzij Joop (Velthoven). En dat blijft met deze raad ook wel zo,” aldus Tommeke “Ze krijgen daar nu een eigen Joop Velthovenweg” Het verhaal over de schoonmoeder van Tommeke die in een wak viel werd beeldend omschreven en werd  door het publiek erg gewaardeerd. Hetzelfde gold voor de verklaring voor het rugnummer 69: “ja, ik ga nogal makkelijk over de kop en dan kunnen ze toch zien wie er aan het skiën is.” Een constante stroom met grappen zorgde ervoor dat Tom na afloop voor de zevende keer de titel oppersauwelaar kreeg toebedeeld.
lajp2txdf0rx79l99uf2lk9wr
John Schoormans als Tinus Tussengas
Als lid van HAD (Hells Angels Dongen) maakte Tinus Tussengas (John Schoormans) ook nogal wat mee. Zo had hij een keer Viola Holt aangereden. “Had je niet om me heen kunnen rijden”, vroeg Viola en Tinus. “Nee, zoveel benzine gaat er niet in de tank.” Ook had Tuinus een keer een blauw oog opgelopen. Natuurlijk wilde zijn vrouw weten wat er gebeurd was: “Heb je weer gevochten?” “Nee hoor, ik heb een vrouw uit het water gehaald.””Wat is er dan gebeurd?””Nou, haar man kwam de badkamer binnen.”
x7xggiqplkln3hlq4r27bun8r
Ludo van Vliet als Tattoo Sjonnie
Als laatste mocht Ludo van Vliet rond middernacht zijn sauwel brengen en dat deed hij zoals gebruikelijk verdienstelijk. Dit keer als Tattoo Sjonnie. “Is Joop er niet?” zo begon hij. “Nou, dan heeft hij dat weer slecht gecommuniceerd” Ook hier was André Vonk weer een dankbaar slachtoffer: “hij heeft van de week al een ambtsketting laten tatoeëren. Kan ie alvast wennen” Natuurlijk kwamen er meer bekende Dongenaren voor een tatto naar de sjop. “Daniel Severijns heeft een tattoo die is ‘m op het lijf geschreven, eentje die precies bij ‘m past….een grote gele M van MacDonalds “.
Na al dit sauwelgeweld was het ver na middernacht toen Prins Andreo LIII de uitslag bekendmaakte. Voor het zover werd Tom Mijnders nog in het zonnetje gezet wegens zijn elfde deelname aan de sauwelavond. Even later ontving hij dus ook nog de wisseltrofee als oppersauwelaar 2014 uit handen van de dorstlustige hoogheid. 
Al bij al twee prachtige avonden met sauwels op hoog niveau. Dongen kan trots zijn op haar sauwelaars en gezien de populariteit van dit evenement en het grote aantal sauwelaars  wat op het vinkentouw zit om aan deze avonden een mooi vervolg te geven hoeft het Peeënrijk zich voorlopig geen zorgen te maken. 
Een uitgebreid verslag over de jeugdsauwel volgt in de loop van woensdag.
Foto’s van de sauwelavonden vind je HIER en HIER. Foto’s van de jeugdsauwel vind je HIER.