De Bøxskusz winnaar van het Songfestival 

In de tot ‘Zottekot’ omgedoopte Cammeleur was het zaterdagavond compleet feest tijdens het Songfestival. Tien carnavalsverenigingen streden om de felbegeerde notenbalk en de eeuwige roem.  Zo rond 00.15 uur maakte  prins Andreo LIII de naam  van de winnaar bekend. De  notenbalk komt dit jaar in handen van de Bøxskusz  met hun nummer ‘Kwier wir zat’ begeleid door de Tostiband. Het winnende nummer is geschreven door Henk Tuijtelaars en Martijn Brants. De winnaars van vorig jaar, C.V. de Dwaollichjes,, werden dit jaar tweede. De derde plaats was voor De Vrije Tijdrekkers. De top 5 wordt gecompleteerd door de Begaojers en CV Appetjoek. De Bøxskusz legden ook beslag op de publieksprijs

De avond werd geopend door De Dwaollichjes die met hun winnende nummer van vorig jaar. Ondanks het feit dat de publleke belangstelling wat tegenviel kregen zij de stemming er al goed in. Stichting de Peeenstekers had er alles aan gedaan om een goede ambiance weg te zetten en was daar goed in geslaagd. De presentatoren Tinus & Thieu maakten er een gezellige show van met veel interactie met  deelnemers die live geïnterviewd werden. Het resultaat was te zien op een groot scherm in de zaal De introductiefilmpjes van de deelnemers die daarop ook te zien waren hadden  ook een sfeerverhogend effect.  Om het feest compleet te maken had Prins Andreo LIII  bij het uitspreken van zijn dankwoordjes na ieder optreden assistentie van  ‘de broer en zus’ van Roel van Velzen. Een vermakelijk stel dat hun ‘deskundige’ kritiek op de kwaliteiten van de deelnemers  niet onder stoelen of banken stak.
De muzikale opluistering en ondersteuning van respectievelijk Tostiband, De Duckers, 
Fluitje van een Band en De Vrije Tijdrekkers zorgde ervoor dat de deelnemers het beste 
uit zichzelf konden halen. Als sluitstuk op het reguliere deelnemersveld, maar buiten 
mededinging, bracht de jubilerende Vereniging der Veteraone het mooie bombastische 
Veteraonelied ten gehore. 
hbc5807
Alle deelnemende verenigingen hadden daarnaast ook nog eens een leuk en carnavalesk nummer, en daar ging het deze avond natuurlijk om. De muzikale opluistering en ondersteuning van respectievelijk Tostiband, De Duckers, Fluitje van een Band en De Vrije Tijdrekkers zorgde ervoor dat de deelnemers het beste uit zichzelf konden halen. Als sluitstuk op het reguliere deelnemersveld, maar buiten mededinging, bracht de jubilerende Vereniging der Veteraone het mooie bombastische Veteraonelied ten gehore. 
De jury had geen gemakkelijke avond. Het niveau van veel nummers lag erg dicht bij elkaar en nadat alle tien verenigingen een keer hun liedje gebracht hadden, waren de Bøxskusz de enigen die zeker leken van een finaleplaats. Dat bleek inderdaad zo te zijn. De overige finalisten waren C.V. Appetjoek, De Begaoijers, de Vrije Tijdrekkers en de Dwaollichjes.  De nummers die de finale net niet haalden mochten er echter ook zeker zijn. De Schuimsnuivers kregen met ‘Sluit mar aon’  de handen al snel op elkaar en de Bosjesmannen kwamen na een lange afwezigheid ook zeer verdienstelijk terug met een echte ouwerwetse kraker ‘Alaaf’. De Vaortse Kloekers zongen ‘Ut lopt zoas ut lopt en ut gaot zoas ut gaot’ en PPEM kwam met een heuse tranentrekker met de passende titel ‘Om te jaanke’. Het Zwaaizattrio  ging ‘lekker in de polonaise’. Helaas voor deze deelnemers bleef het bij één optreden. De jury koos voor een finale met CV. de Bøxskusz, CV. De Dwaollichjes, De Vrije Tijdrekkers, CV De Begaojers   en CV Appetjoek.

Beluister hier het winnende nummer
CV Appetjoek mocht het spits afbijten. Een leuk lied met de titel ‘Bende gij daor al gewiest’ maar vooral een feest om naar deze vereniging te kijken. Een prachtig plaatje op het podium. De Vrije tidrekkers lieten’de munte mar wir rolle’ in een aanstekjelijk uptempo nummer en de Begaojers liepen met Peeje in d’r oore.   De Dwaollichjes, winnaars van vorig jaar, kwamen ook nu weer goed uit de verf met hun oproep voor een grote polonaise ‘Agge mar aonsluit’.  De Bøxskusz  krgen de zaal helemaal los met ‘Kwier wir zat’. Geïnspireerd door bands als Heavy Hoempa en Blaas of Glory kwamen zij als stoere motorjongens van ‘Chapter de zatte herremenie’ , compleet met nostalgische blaasinstrumenten. Het publiek viel er als een blok voor en beloonde de club met de publieksprijs. Toen Prins Andreo LIII even na twaalven de officiële uitslag bekendmaakte bleek dat ook de jury daar zo over dacht. De felbegeerde notenbalk ging voor de zesde maal in de historie naar de Bøxskusz die daar zichtbaar blij mee waren. Natuurlijk zongen zij het winnende nummer nog een keer waarna het feest in de foyer van de Cammeleur en de stamcafe’s vcan de diverse verenigingen tot in de kleine uurtjes werd voortgezet.
De uitslagen van de 42e editie van het GGdP zijn; 
Pr. CV. de Bøxskusz – Kwier wir zat (259 punten) 
CV. De Dwaollichjes – Agge nie aon sluit (224 punten) 
De Vrije Tijdrekkers – Loat die munte mar wir rolle! (223 punten) 
CV De Begaojers – Peeje in mun oore (222 punten) 
CV Appetjoek – Bende gij daar al gewist? (211 punten) 
Publieksprijs is gewonnen door; 
Pr. CV. de Bøxskusz – Kwier wir zat
Bekijk de fotos in de fotoreeks bovenaan dit artikel. (foto’s: Henk Barmentlo)