Veiligheidsactie in Hart van Brabant: ‘Bijna helft van 85 afhaalrestaurants is in overtreding’

12 feb , 12:13 Nieuws
politie17

In de afgelopen weken is in Hart van Brabant een grote actie gehouden in het kader van veiligheid. Het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) heeft in 8 gemeenten ruim 85 restaurants bezocht die zich bezighouden met het bereiden van maaltijden voor bezorging en/of afhalen. Bij bijna de helft van de bezochte afhaalrestaurants zijn de controleurs gestuit op overtredingen.

Controles en samenwerking
De BIT-controles werden uitgevoerd door toezichthouders van gemeente, politie, AVIM, Enexis, de Nederlandse  Arbeidsinspectie en de Belastingdienst. De controles vonden plaats in de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk. De actie richtte zich op verschillende aspecten zoals brandveiligheid en hygiëne van de restaurants, verkoop van alcohol als ook het inzetten vanminderjarige maaltijdbezorgers. Bij de controles zijn verschillende overtredingen aangetroffen.

Brandveiligheid
Zo bleken 37 ondernemingen niet te voldoen aan de wettelijke eisen rondom brandveiligheid. Er ontbraken rookmelders en vluchtwegen waren geblokkeerd waardoor ze niet toegankelijk waren. Brandblussers in de keukens waren niet gekeurd of helemaal niet aanwezig.

Illegale huisvesting
Bij 3 ondernemingen bleken werknemers illegaal te worden gehuisvest boven de restaurants. Bij één van deze ondernemingen gebeurde dat dusdanig onveilig, dat de bewoning direct is gestaakt op last van de gemeente.

Misstanden elektriciteit
Netbeheerder Enexis kwam bij 13 ondernemingen overtredingen tegen in de meterkast. Bij twee ondernemingen was sprake van metermanipulatie en werd de elektriciteit en/of gasmeter teruggedraaid. Drie restaurants hadden hun elektriciteit illegaal verzwaard en namen veel meer stroom af dan hetgeen waarvoor zij betaalden. Overbelasting van het elektriciteitsnetwerk levert ook voor de omgeving grote risico’s op, bijvoorbeeld kortsluiting of brand.

Illegale verkoop alcohol en tabak
In 4 restaurants werd alcohol verkocht zonder de daarvoor benodigde vergunning. In een restaurant troffen controleurs Shisha tabak aan zonder accijnszegels. De douane is ter plaatse gekomen en heeft in totaal 5 kilo tabak in beslag genomen.

Overtredingen inzet personeel
Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft verschillende overtredingen geconstateerd. Bij twee ondernemingen bleken 14-jarige bezorgers aan het werk te zijn die vanwege hun leeftijd deze werkzaamheden niet uit mochten voeren. De NLA doet naar 11 ondernemingen verder onderzoek omdat het vermoeden bestaat dat er sprake is van overtredingen van de Arbeidstijdenwet of de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Barrière opwerpen tegen criminaliteit
De veiligheidsactie heeft ook tot doel om een barrière op te werpen voor criminaliteit. Veel restaurants hebben sinds de coronaperiode financiële problemen en zijn daardoor extra kwetsbaar voor mensen met kwade bedoelingen. Criminelen zijn uit op locaties, zoals afhaalrestaurants, van waaruit zij geld kunnen witwassen of ze persen ondernemers af en nemen complete horecagelegenheden over. Door regelmatig vanuit de overheid deze branche te controleren en het gesprek aan te gaan met ondernemers, wordt actie ondernomen tegen criminele inmenging.

BIT Hart van Brabant
De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken sinds 1 oktober 2023 samen in de aanpak van complexe handhaving, georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Dit doen ze in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant. Onder de regie van dit team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarbij reden is om te controleren. Het kan ook gaan om een sterk vermoeden dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook het zicht krijgen op bepaalde branches of thema’s kan aanleiding zijn om vanuit het BIT-controles uit te voeren.

Melden helpt!
Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen en verdachten worden opgespoord.

Oproep
Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente. Het kan ook bij Meld Misdaad Anoniem, een stichting die losstaat van politie, via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.