Stichting Broeder Reparatus 25 jaar: “Knutselen is van alle tijden”

14 dec , 10:06 Nieuws
reparatus1
Toen Broeder Reparatus na een pittige missietijd in Oostenrijk in 1978 terecht kwam op het Broederhuis in Dongen, was de tijd aangebroken om uit te rusten van de zware jaren dieachter hem lagen. Tenminste,dat zou je denken.
Maar uitrusten was in die tijd eigenlijk nog niet besteed aan Reparatus. Hij had nog voldoende energie en de combinatie van dit gegeven met zijn voorliefde voor knutselen leidde tot het organiseren van knutseluurtjes in de schuur van het Broederhuis voor de kinderen uit de buurt. De activiteit groeide in de jaren daarna gestaag uit tot een niet meer weg te denken wekelijkse knutselmiddag voor kinderen van alle Dongense basisschoolen. De activiteit werd steeds populairder en via diverse locaties – na de schuur van het Broederhuis volgden Basisschool De Schakel, het Open Huis en sinds 1999 De Poort.
Broeder Reparatus overleed in 2006, maar nu hij er zelf niet meer is, zet een Stichting - onder zijn naam - de activiteiten voort. “De Stichting Broeder Reparatus was al opgericht toen de broeder nog leefde” verduidelijkt voorzitter Jos van Dongen. “We kregen te horen dat we er wat meer structuur aan zouden moeten geven, want dan zouden we ook in aanmerking komen voor subsidie. Dat heeft er destijds toe geleid dat we de Stichting opgericht hebben. En dat is inmiddels dus al weer 25 jaar geleden.”
Waar je in de huidige tijd zou denken dat kinderen alleen nog maar geïnteresseerd zijn in computers en gamen, wordt die veronderstelling op een prettige manier onderuitgehaald bij de wekelijkse knutselmiddag van de Stichting Broeder Reparatus. Iedere woensdagmiddag komen tussen de 24 en 30 kinderen van 14.30 – 16.30 uur naar Jeugdcentrum De Poort om gezellig samen te knutselen. Daarmee voldoet de Stichting onmiskenbaar aan een behoefte. Jan Theeuwes en Jos van Dongen zijn het erover eens: “Knutselen is van alle tijden” De kinderen worden bij het knutselen ondersteund door de 13 vaste vrijwilligers van de Stichting. “Dat aantal is een beetje krap” aldus secretaris Jan Theeuwes, “we hebben iedere week zo’n 10 vrijwilligers nodig, dus je zult begrijpen dat wij graag wat versterking op dat gebied zouden zien.”
Een kind dat komt knutselen kan kiezen uit vier disciplines: verven, naaien, allerlei of houtbewerken. “En het aantal kinderen is altijd als vanzelf mooi verdeeld over die disciplines” aldus Jan Theeuwes. “De materialen krijgen we vaak spontaan aangedragen, bijvoorbeeld bij verhuizingen, dus we kunnen het voor de kinderen ook heel laagdrempelig houden. Voor slechts 1 euro kunnen ze zich bij ons op woensdag de hele middag vermaken. We hebben geen drempels, we noteren alleen de voornamen en de telefoonnummers om eventueel de ouders te kunnen bereiken en that’s it.”
“Onze missie is nog steeds dezelfde als de missie waarmee Broeder Reparatus begon” gaat Jos verder.”De creativiteit van de kinderen stimuleren en verder ontwikkelen. Wij vinden het belangrijk dat zowel de kinderen als de vrijwilligers het naar hun zin hebben, want dan is het voor alle betrokkenen een fijne middag. De kinderen zijn bij ons even in een andere wereld, daarvoor hebben ze hun mobieltjes bij ons niet nodig.” “De Dongense basisscholen dragen ons gelukkig een warm hart toe” vertelt Jan Theeuwes. We krijgen alle medewerking om onze activiteiten daar onder de aandacht te brengen. En in de praktijk blijkt dat heel veel kinderen ook in deze tijd nog steeds plezier beleven aan de wekelijkse knutselmiddag. En wat ons betreft kan dit nog vele jaren zo blijven. We hopen dan ook dat er zich regelmatig nieuwe vrijwilligers melden zodat we dit nog lang kunnen blijven doen in de geest van onze naamgever en inspirator: Broeder Reparatus.”